Θεσμοί: Μέτρα έναντι χρημάτων και αργότερα αναδιάρθρωση χρέους

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Αναβολή για το 2016 παίρνει πλέον η κρίσιμη για την Ελλάδα συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους φαίνεται να δίνουν τόσο οι θεσμοί όσο και οι ευρωπαίοι ηγέτες παρά επώδυνη πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης που μειώνει μισθούς αυξάνει εισφορές και φόρους με στόχο πρόσθετα έσοδα συνολικού ύψους 7,9 δις ευρώ την διετία 2015- 2016.

Με βάση όσα ακούστηκαν χθες μετά τις θετικές δηλώσεις περι πρόταση στην σωστή κατεύθυνση είναι ότι το μείζον θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους είναι για τους δανειστές θέμα της «επόμενης μέρας».

Προηγουμένως θα πρέπει η Ελλάδα να εφαρμόσει ένα μνημόνιο που θα παραταθεί ίσως μέχρι και το τέλος του χρόνου το οποίο θα θυμίζει απολύτως την κατάσταση μέχρι και το τέλος του 2014.

Χρήματα αντί προαπαιτούμενων μέχρι η Ελλάδα να αποδείξει έμπρακτα ότι τηρεί τις δεσμεύσεις της.

«Δεν είναι καιρός για να συζητήσουμε αυτό το θέμα απάντησε ξερά» απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο άλλοτε λαλίστατος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενώ για το επενδυτικό πακέτο που ζητά η Ελλάδα θύμισε την προσφορά του για αναπτυξιακή βοήθεια 35 δις ευρώ μέχρι και το 2020.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος κ. Άνχελα Μέρκελ ήταν ακόμη πιο αρνητική με το θέμα «Δεν συναντηθήκαμε για να συζητήσουμε για λεπτομέρειες» είπε αναφερόμενη στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους για να συνεχίσει «πρώτα θα πρέπει να κλείσει το πρόγραμμα , να βρούμε ένα τρόπο χρηματοδότησης και μετά θα συζητήσουμε για τις λεπτομέρειες».

Μάλιστα απέκλεισε χωρίς να ερωτηθεί ευθέως την πρόταση Βαρουφάκη για την έναρξη αναδιάρθρωσης του χρέους με ένα νέα δάνειο από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό σταθερότητας (ESM) με το οποίο θα αγοραστούν τα ομόλογα ύψους 27 δις ευρώ που έχει σήμερα στο χαρτοφυλάκιο της η ΕΚΤ: «Η Γερμανική νομοθεσία δεν επιτρέπει να εγκρίνουμε ένα νέο δάνειο από τον ESM μέσα από το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα» είπε η επικεφαλής της Γερμανικής Κυβέρνησης.

«Δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να συζητήσουμε ένα τέτοιο θέμα» επανέλαβε τρίτος ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Φρανσουά Ολάντ απαντώντας και αυτός σε μια σχετική ερώτηση που του τέθηκε.

Ο πιο ένθερμος οπαδός της αναδιάρθρωσης του χρέους η επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ έμμεινε και αυτή στο πρόγραμμα. Η ελληνική πρόταση δεν εκπληρώνει στ σύνολο τους αυτά τα οποία έχουμε ζητήσει» χωρίς να αναφέρεται στο ενδεχόμενο διευθέτησης του χρέους.

 

Κρίσιμο 48ωρο για παράταση χρηματοδότηση

Κάτω από την βάσανο των δανειστών θα περάσει σήμερα και αύριο η Ελληνική πρόταση με στόχο να γίνουν οι συμπληρώσεις και οι διευκρινήσεις που ζητούν ακόμη οι δανειστές να την κάνουν αποδεκτή ,να οριστεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και ο τρόπος χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Για τον λόγο αυτό στις Βρυξέλλες έμειναν ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Γιώργος Χουλιαράκης.

Στόχος είναι το έκτακτο Eurogroup αύριο το βράδυ να καταλήξει σε μια συμφωνία που θα είναι και τεχνικά τεκμηριωμένη.

Στην ίδια συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης θα οριστεί και η παράταση και ο τρόπος χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος όπου μάλλον δεν θα συμμετέχει προς το παρόν το ΔΝΤ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το υπόλοιπο της χρηματοδότησης προς την Ελληνική οικονομία φτάνει φτάνει περίπου τα 16 δις ευρώ.

Σε αυτά περιλαμβάνονται τα 10,9 δις ευρώ που είναι δεσμευμένα στον ESM to 1,8 δις ευρώ που είναι η τελευταία δόση του δανείου από την ΕΕ και τα 2,3 δις ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ.

Πάντως, λόγω έλλειψης χρόνου για άλλη λύση η αποπληρωμή των 1,6 δις ευρώ από το ΔΝΤ θα γίνει κατά πάρα πιθανότητα με την αύξηση του ορίου έκδοσης των εντόκων που μάλλον θα εγκρίνει η ΕΚΤ.

Exit mobile version