Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Σε αντίθεση με τα όσα γράφονται τις τελευταίες ώρες στον ελληνικό και διεθνή Τύπο, οι Βρυξέλλες και οι υπόλοιποι δανειστές της χώρας δεν προετοιμάζουν ένα τελεσίγραφο σε απάντηση της πρότασης της ελληνικής πλευράς προς το Brussels Group.
Αρμόδιες πηγές της Κομισιόν εξήγησαν στο real.gr ότι «δεν είναι αυτή η διαδικασία». Διπλωμάτης του Συμβουλίου επιβεβαίωνε την ίδια ώρα πληροφορία από το Βερολίνο πως «άλλη η κοινή στάση των εταίρων ως προς την 5η αξιολόγηση και άλλη η κοινή στάση των εταίρων σε σχέση με την επόμενη μέρα της Ελλάδας στην μετά Ιούνιο εποχή».
Έχουμε συνεπώς δύο εντελώς διακριτές συμφωνίες και δύο εντελώς διακριτά πακέτα, το πρώτο δεδομένο εκ της διαδικασίας και το δεύτερο αντικείμενο διαπραγμάτευσης για το μέλλον. Το δεύτερο βεβαίως προϋποθέτει το πρώτο.
Οι εταίροι έχουν βάλει ως προϋπόθεση για να συζητήσουν το μέλλον την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης, κάτι που θα συμβεί στο Brussels Group όταν η ελληνική πλευρά τεκμηριώσει και δώσει λεπτομέρειες για το πλάνο των 47 σελίδων. Το πλάνο κατά τον Μοσκοβισί είναι στέρεη βάση για συμφωνία, αλλά σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν χρειάζεται λεπτομέρειες.
Αν μη τι άλλο αυτό είναι μια θετική είδηση και το staff level agreement έρχεται πιο κοντά.
Πηγή της Κομισιόν έλεγε στο real.gr ότι το κείμενο απαντάει σε όλα τα ερωτήματα της αξιολόγησης.
Βεβαίως αυτό δε σημαίνει ότι οι δύο πλευρές θα δώσουν τα χέρια και θα έχουμε eurogroup την Παρασκευή. Κάθε άλλο το euro working group σήμερα απλά θα καλωσορίσει την πρόοδο και θα ζητήσει επιτάχυνση για κλείσιμο.
Από εκεί και πέρα θα αρχίσει η παράλληλη συζήτηση για τη επόμενη μέρα.
Οι ευρωπαίοι φαίνεται πως εκτός από μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση στην επόμενη μέρα σκέφτονται και μια βραχυπρόθεσμη. Σκέφτονται ότι μια κυβέρνηση που τους έβγαλε το λάδι για τα λίγα της 5ης αξιολόγησης, δύσκολα θα συνομολογήσει νέο πρόγραμμα σε λίγες μέρες, όποτε πρέπει να δημιουργηθεί μία γέφυρα.
Δεδομένου ότι απαιτείται νομοθέτηση για την εκταμίευση, είναι δυνατόν να παραταθεί το υπάρχον πρόγραμμα για άλλο ένα τρίμηνο συνοδεία νέων χρημάτων που θα παρουσιαστούν ως παλιά: τα χρήματα του EFSF για τις τράπεζες που θα μπορούσαν να καλύψουν κάποιες τρύπες ώσπου να τελειώσουν οι υπόλοιπες συζητήσεις.
Βεβαίως η μόνη επωφελής λύση είναι αυτή της επαναγοράς του χρέους προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ ώστε να επωφεληθεί ο προϋπολογισμός από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια.
Και εδώ έρχεται το take it or leave it τελεσίγραφο που ετοιμάζουν οι 5 και πριν από αυτούς το club της Ουάσιγκτον: ότι και να γίνει θα υπάρξουν κι άλλα μέτρα. Και αυτή τη φορά θα πλήξουν το δημόσιο τομέα και τις σοβιετικές παθογένειες του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Η κυβέρνηση θα κληθεί να σπάσει πολλά αυγά και η 5η αξιολόγηση θα μοιάζει πολιτικά περίπατος.
Πηγή: real.gr