Θεοδωράκης: Στόχος μας είναι να αλλάξουμε το παλιό σύστημα όχι να γίνουμε μέρος του

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα για επιχείρηση συστηματικής λοιδορίας του Ποταμιού, ενώ δήλωσε ότι δεν θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την κυβέρνηση για γραφικές πολιτικές προσεγγίσεις και ανεδαφικές προτάσεις. Βέβαια ο Σταύρος Θεοδωράκης άφησε ένα ανοιχτό παράθυρο στήριξης της κυβέρνησης σε ορισμένα νομοθετήματα που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στα λίγα καλά θα λέμε ναι, στα πολλά στραβά θα είμαστε απέναντι σας».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του παρουσιάζοντας τις θέσεις του κόμματός του για τη διακυβέρνηση ως σαν να είχε κερδίσει το Ποτάμι τις εκλογές.

Μεταξύ άλλων ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε λόγο για την ανάγκη μικρότερου και πιο ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος με 20 υπουργούς, κατάργηση των υφυπουργών και δραστική μείωση των αναπληρωτών Υπουργών.

Ταυτόχρονα Δραστική μείωση των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων από 78 που είναι σήμερα στους μισούς. Απομάκρυνση των κομματικών διοικήσεων Οι θέσεις ευθύνης στους δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις, στα νοσοκομεία, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου προκηρύσσονται και καλύπτονται μέσω ΑΣΕΠ

Κατάργηση ή συγχώνευση 490 Νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που απασχολούν κάτω από 20 υπαλλήλους. Ενίσχυση και ανάπτυξη της ενιαίας αρχής προμηθειών για όλο το δημόσιο.

Επίσης ριζικές αλλαγές στον τομέα της δημόσιας διοίκησης με κατάργηση της διάταξης Κατρούγκαλου που άνοιξε παράθυρο για την κατάργηση της Διαύγειας. Απομάκρυνση το ανώτερο μέσα σε 60 μέρες από το δημόσιο των καταχραστών και των διεφθαρμένων όχι με πολιτικές αποφάσεις αλλά μέσω πειθαρχικών συμβουλίων που την ευθύνη θα έχουν ανεξάρτητοι δικαστικοί αλλά ο έλεγχος προθεσμιών θα είναι ευθύνη της κυβέρνησης

Για τη φορολογία ο Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε επιγραμματικά τη δημιουργία μιας ενιαίας ΔΟΥ φυσικών προσώπων, για όλη την Ελλάδα και για όλους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Εξυπηρέτηση όλων μέσω ΚΕΠ, τηλεφώνου και internet. Απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων με τζίρο μέχρι €30.000, από τον ΦΠΑ. Αποδέσμευση 1.000 εφοριακών και ένταξή τους στο κυνήγι της φοροδιαφυγής. Υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων για όλες τις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €30.000.

Κατάργηση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων για να διευκολυνθούν οι παγωμένες αγοραπωλησίες και να ξεμπλοκάρει η ρευστότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Επαναπατρισμό μη φορολογημένων κεφαλαίων του εξωτερικού με πλήρη φορολόγησή τους χωρίς όμως άλλα πρόστιμα.

Για την καταπολέμηση της ανεργίας ο Σταύρος Θεοδωράκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι μιλώντας στη Βουλή δεν ανέφερε ούτε μια φορά τη φράση «θέσεις εργασίας». Έθεσε ως στόχο σε πέντε χρόνια να μειωθεί και πάλι η ανεργία στο 12%, με ένα οργανωμένο πρόγραμμα απασχόλησης.

Επιγραμματικά ανέφερε την ανάγκη αποκρατικοποιήσεων ενίσχυση των τομέων της ενέργειας, του τουρισμού και των μεταφορών, την αγροτική παραγωγή, τη νεανική επιχειρηματικότητα.

Για τις επιχειρήσεις και κυρίως τις εξαγωγικές οι οποίες έχουν περάσει ήδη έναν ικανό αριθμό ελέγχων, πρότεινε να καταχωρούνται σε ένα λευκό μητρώο, ένα είδος «λευκού Τειρεσία» και να δικαιούνται επιστροφή ΦΠΑ άνευ περαιτέρω ελέγχων. Επίσης μηδενική φορολογία για 5 χρόνια για νέες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν πάνω από 100 θέσεις εργασίας. Επίσης ριζική αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα, ενοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, δωρεάν πρόσβαση των πολιτών με χαμηλά εισοδήματα σε ένα βασικό πακέτο υπηρεσιών υγείας που να καλύπτει επισκέψεις σε γιατρούς, φάρμακα και νοσηλεία.

Για τους αγρότες κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων και κατανομή της ενιαίας ευρωπαϊκής βοήθειας ανάλογα με τα στρέμματα και την καλλιέργεια. Μηδενική φορολογία νέων αγροτών για τα πρώτα τρία χρόνια. Αφορολόγητο για τα μικρά αγροτικά εισοδήματα κατ’ αναλογία των κανόνων που ισχύουν και για τους μισθωτούς, κλιμακωτή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και όχι οριζόντιες αυξήσεις με το δικαίωμα στον αγρότη να επιλέγει σύνταξη ανάμεσα σε μια βασική και μια πλήρη.

Ζήτησε διορθώσεις στον νόμο Παρασκευόπουλου για τις αποφυλακίσεις, προώθηση του νέου σωφρονιστικού κώδικα που έχει ετοιμάσει ο Γιάννης Πανούσης και έχει αποδεχθεί η πλειοψηφία της Βουλής, ενίσχυση του θεσμού των αγροτικών φυλακών ειδικότερα για τις γυναίκες και τους νέους, βραχιολάκι για τους κρατούμενους που δεν έχουν διαπράξει σοβαρά αδικήματα και ενίσχυση των θεσμών απεξάρτησης των κρατουμένων.

 

Πηγή: real.gr

Exit mobile version