Θεοδωράκης: Η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλες συμμαχίες

Θετικά δείχνει να ανταποκρίνεται ο Σταύρος Θεοδωράκης στο άνοιγμα που του έκανε την προηγούμενη Κυριακή, μέσω συνέντευξής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά το χαιρετισμό του στο 10ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ, ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε ότι τα δύο κόμματα «έχουμε διαφορετική πορεία. Και θα συνεχίσουμε προφανώς ο καθένας την δική του πορεία. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε όμως ότι εδώ που έχει φτάσει η χώρα οι άγονες κομματικές αντιπαραθέσεις ικανοποιούν τους κομματικούς μηχανισμούς αλλά δεν αλλάζουν τις ζωές των ανθρώπων. Αυτός είναι ο λόγος που το Ποτάμι πρωταγωνιστεί στο διάλογο των κεντρώων δυνάμεων. Ο κόσμος έχει βαρεθεί τις αρνήσεις. Πρέπει», συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης, «να δούμε τι μας ενώνει, πρέπει να έχουμε συναίσθηση της ευθύνης, πρέπει να βρούμε εναλλακτικές λύσεις και όχι λύσεις εναλλαγής στην εξουσία. Και μετά, όταν ορθοποδήσει ο τόπος- μετά θα έχουμε όλο το χρόνο-να λύσουμε και τις επιμέρους αντιθέσεις μας, που είναι και αυτές πολλές αλλά μπορούν να περιμένουν».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού επεφύλασσε καλά λόγια και προσωπικά για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως είπε, «έχει συγκρουσθεί με πλευρές του λαϊκισμού. Αν συνεχίσει – αν επιμείνει -η παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή θα βγει κερδισμένη γιατί η λύση δεν είναι άλλη: Από τον ρεαλισμό -Τις δίκαιες αποφάσεις -Τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις-Τις αλλαγές παντού. Έτσι μόνο θα βρουν χώρο να πρωταγωνιστήσουν – όχι μόνο να αναπνεύσουν -οι δημιουργικές δυνάμεις της χώρας».

Η Ελλάδα, κατά τον Σταύρο Θεοδωράκη, «για να βγει από την κρίση, θα χρειαστεί μεγάλες συμμαχίες -δε λέω απαραίτητα κυβερνητικές συμμαχίες -λέω κυρίως κοινωνικές συμμαχίες, κοινωνικές συμμαχίες για μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο, στην παιδεία, τη δικαιοσύνη, το Σύνταγμα. Και πάνω από όλα, κυρίες και κύριοι, έχουμε ανάγκη από τη μεταρρύθμιση των μεταρρυθμίσεων, την εξάλειψη του κομματικού κράτους».

Ο κ. Θεοδωράκης εξαπέλυσε επίθεση στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. «Απέτυχαν γιατί όχι μόνο δεν έμαθαν από τα λάθη του παρελθόντος αλλά σε πολλές περιπτώσεις τα ενίσχυσαν κιόλας. Παλαιοκομματισμός. Κρατισμός. Παραγοντισμός. Ή αν θέλουμε να το πούμε με μία λέξη: Λαϊκισμός. Αριστερός λαϊκισμός διανθισμένος με λίγο ακροδεξιό λαϊκισμό».

Exit mobile version