Τι σχέση μπορεί να έχει η δημοφιλής σειρά Game of Thrones με την ελληνική κρίση;
Ανάπτυξη και πτώση, ανατροπές και εναλλασσόμενοι “πρωταγωνιστές” είναι ίσως μερικά από τα κοινά που ενέπνευσαν το γερμανικό περιοδικό ZEIT να παρουσιάσει τα στάδια της κρίσης στην Ελλάδα ως επεισόδια του Game of Thrones.
Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους κατέχουν από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη μέχρι τον σημερινό Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται ως ο νάνος “Τύριον” δίπλα στην Άνγκελα Μέρκελ.
Ο κύκλος του Game of Thrones για την ελληνική κρίση περιλαμβάνει όπως και οι πραγματικοί κύκλοι της σειράς δέκα επεισόδια.
Δείτε τα περιγραφικά σκίτσα, όπως τα παρουσιάζει το Zeit Magazin
1. Μια σκιερή συμφωνία
Το 2000 η Ελλάδα μπαίνει στο ευρώ. Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ συγχαίρει τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και η περιπέτεια ξεκινά. Τι κι αν οι ειδικοί προειδοποιούν; Κανείς δεν ακούει…
2. Τα… εύκολα στην Ελλάδα
Η χώρα πανηγυρίζει την ένταξή της στην ζώνη του ευρώ, τα επιτόκια που μειώνονται, τους μισθούς που αυξάνονται, την ανεργία που ‘πέφτει’… Η οικονομία ανθίζει. Το 2004, η Ελλάδα φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ξαφνικά θεωρείται χώρα πρότυπο.
3. Το μεγάλο μυστικό
Στην Αθήνα επικρατεί… δράμα καθώς έχει αρχίσει να διαφαίνεται πόσα χρήματα σπαταλήθηκαν. Διαφθορά και κακοδιαχείριση οργιάζουν.
Το 2009 ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου παραδέχεται στις Βρυξέλλες και στις αγορές ότι το έλλειμμα είναι στην πραγματικότητα διπλάσιο από αυτό που αρχικά ισχυρίστηκε η Αθήνα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου όπως η Σέρσεϊ στην “πορεία της ντροπής”.
4. Τα χρήματα άλλων ανθρώπων
Η Ελλάδα έχει χάσει όλη την εμπιστοσύνη και η φήμη της καταστρέφεται. Η σκιά της πτώχευσης αρχίζει να εμφανίζεται καθώς οι επενδυτές αποσύρουν τα χρήματά τους.
Η Ευρώπη εξακολουθεί να δείχνει αλληλεγγύη. Τον Μάιο του 2010, οι ηγέτες του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, συμπεριλαμβανομένων των Φόλκερ Κάουντερ, Γκίντο Βεστερβέλε και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εγκρίνουν ένα πακέτο διάσωσης.
5. Εξέγερση στους δρόμους
Εξεγέρσεις παραλύουν τη χώρα. Πολλοί Έλληνες είναι απελπισμένοι. Οι θέσεις εργασίας εξαφανίζονται. Μισθοί και συντάξεις περικόπτονται.
Η οικονομία υποφέρει μαζικά στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας και το 2011 η χώρα εξακολουθεί να χρειάζεται περισσότερα χρήματα. Ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης με ακόμη περισσότερους περιορισμούς ξεκινά.
6. Ένα εγωιστικό δώρο
Από αυτό το σημείο, είναι ξεκάθαρο ότι το βάρος του χρέους στην Ελλάδα είναι δυσβάσταχτο. Οι Έλληνες περνούν μήνες σε διαπραγματεύσεις με τον τραπεζίτη Josef Ackermann. Τον Μάρτιο του 2012, το ήμισυ των χρεών της χώρας “συγχωρούνται” με την ελπίδα ότι το υπόλοιπο θα συνεχίσει να καταβάλλεται.
7. Η επίσκεψη της καγκελαρίου
Είναι η βασίλισσα της Ευρώπης; Η Άνγκελα Μέρκελ επισκέπτεται την Αθήνα την Άνοιξη του 2014, όπου την υποδέχεται ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Θέλει να έχει η ίδια εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί. Η ανεργία εξακολουθεί να κυμαίνεται στο 25% και ο αριθμός των απογοητευμένων Ελλήνων συνεχώς αυξάνεται.
Ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται ως ο νάνος της σειράς “Τύριον” να περπατά δίπλα στην Άνγκελα Μέρκελ.
8. Ο Αριστερός ήρωας
Επανάσταση στην κάλπη. Ο Αλέξης Τσίπρας εκλέγεται Πρωθυπουργός τον Ιανουάριο του 2015. Υπόσχεται να τερματίσει τις πολιτικές λιτότητας.
Οι Έλληνες είναι αισιόδοξοι. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια υπάρχει ελπίδα για ένα νέο ξεκίνημα, χωρίς την παλιά ελίτ που ισοπέδωσε τη χώρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ως η Νταινέρυς Ταργκάρυεν που απελευθερώνει τους σκλάβους σε πόλη που έχει καταλάβει.
9. Η μάχη με την τρόικα
Αντί για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών του, Γιάννης Βαρουφάκης, εμπλέκονται σε μια μάχη με τους δανειστές για την μείωση του χρέους.
Η προσπάθεια αποτυγχάνει, η κρίση κλιμακώνεται, η χώρα βρίσκεται όλο και πιο κοντά στο Grexit με τις τράπεζες… κλειστές.
Αλέξης Τσίπρας και Γιάνης Βαρουφάκης αντιμέπτωποι με τους πανίσχυρους δράκους της Νταινέρυς.
10. Ο Ευρωπαϊκός Θρόνος
Δραματικές εβδομάδες έχουν περάσει για τους Ευρωπαίους. Η ελληνική κυβέρνηση εγκαταλείπει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι Έλληνες κάνουν δημοψήφισμα, θέλοντας ωστόσο να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη.
Ακολουθούν ολονύχτιες διαπραγματεύσεις και η Ελλάδα έρχεται σε συμφωνία με τους πιστωτές της. Οι συνομιλίες για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης αρχίζουν και πάλι και μια εθνική πτώχευση αποφεύχθηκε – τουλάχιστον για τώρα.
Αλλά τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη; Κανείς δεν ήθελε να αναλάβει την ευθύνη για τα πάντα – και κανείς δεν ανεβαίνει στο θρόνο, ούτε καν η καγκελάριος. Κανένας πολιτικός της Ευρώπης δεν είναι σε θέση να πει τι ήταν η Ευρώπη, τι είναι, και τι θα απογίνει.
Η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπροστά στον άδειο Σιδηρούν Θρόνο για τον οποίο έχει χυθεί πολύ αίμα. Όλοι τον θέλουν ωστόσο όποιος κάθεται… πεθαίνει!
ΠΗΓΗ: enikos.gr