Του Γιώργου Σιαδήμα
Συγκεκριμένα, με βάση τα σημερινά δεδομένα και τα χρονοδιαγράμματα όσον αφορά την παράδοση των εμβολίων, το νωρίτερο από τις 10 Ιουνίου οι 18άρηδες αναμένεται να έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά οι 18άρηδες και συνολικά η ηλικιακή ομάδα 18-29 θα ξεκλειδώσουν την «Ελευθερία», στην τελική ευθεία για το τείχος ανοσίας. Στόχος είναι οι νέοι που είτε θα έχουν τελειώσει το σχολείο και θα φύγουν για διακοπές είτε θα ξεκινήσουν να εργάζονται σε τουριστικά μέρη να έχουν κάνει την πρώτη δόση. «Κλειδί» στον όλο σχεδιασμό και στην κατάργηση της σειράς της προτεραιότητας είναι ο εμβολιασμός των ηλικιών 30-39 (1.333.000 πολίτες) και 40-44 (800.000 πολίτες), που έχουν ήδη δηλώσει μεγάλη συμμετοχή. Να σημειωθεί ότι, για την ώρα, ο εμβολιασμός αυτών των δύο ηλικιακών ομάδων γίνεται μόνο με το σκεύασμα της AstraZeneca.
Από το τελευταίο δεκαήμερο, όμως, του Μαΐου και μετά αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια. Θα προηγηθεί η ομάδα 40-44 και θα ακολουθήσει σε δεύτερο χρόνο η ομάδα 30-39. Τότε οι πολίτες αυτών των ηλικιών θα μπορούν να εμβολιαστούν όχι μόνο με AstraZeneca, αλλά και με τα εμβόλια της Pfizer, της Moderna και της Johnson & Johnson, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και τα εμβολιαστικά κέντρα. Είναι ξεκάθαρο πως στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξηθούν κατά πολύ οι εμβολιασμοί, ώστε να χτιστεί όσο πιο γρήγορα το τείχος της ανοσίας, ενόψει καλοκαιριού και τουριστικής περιόδου. Το πρώτο μεγάλο βήμα μπορεί να έχει γίνει μέχρι τις αρχές Ιουνίου, εάν επιτευχθεί ο στόχος των 5,5 εκατ. εμβολιασμών συνολικά, με περισσότερους από 2,5 εκατ. πολίτες να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις. Μόνο μέσα στον Ιούνιο το υπουργείο Υγείας υπολογίζει πως μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τα 3 εκατ. εμβολιασμούς. Βέβαια, για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός θα πρέπει να υπάρχουν και τα εμβόλια, όχι μόνο γι’ αυτή την περίοδο, αλλά και για το επόμενο διάστημα, αφού ο κορωνοϊός δεν έχει φύγει.
Νέα εμβόλια
Στο πλαίσιο αυτό, οι Βρυξέλλες παίρνουν τα μέτρα τους και διευρύνουν τη λίστα με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, ώστε να υπάρχει επιπλέον απόθεμα δόσεων για τα κράτη-μέλη. Εκτός από τα τέσσερα εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson), που ήδη αξιοποιούνται από τις ευρωπαϊκές χώρες μετά την κεντρική συμφωνία που έχει συνάψει η Κομισιόν, στο παιχνίδι αναμένεται να μπουν ακόμη τέσσερα νέα εμβόλια.
Κάποια από αυτά, με βάση τον προγραμματισμό, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αν όλα κυλήσουν ομαλά, από τα τέλη Αυγούστου και μετά. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ολοκληρωθεί οι διερευνητικές συνομιλίες για περαιτέρω συμβάσεις με τις εταιρείες:
– Novavax, με το συμβόλαιο να αφορά συνολικά έως και 200 εκατ. δόσεις για όλη την Ευρώπη. Σε αυτό το εμβόλιο για τα πρώτα 100 εκατ. δόσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν με βάση τον πληθυσμό, στη χώρα μας αντιστοιχούν συνολικά περίπου 2,5 εκατ. δόσεις. Πρόκειται για ένα νέο πρωτεϊνικό εμβόλιο, το οποίο απαιτεί απλή συντήρηση και επιτρέπει μαζικό εμβολιασμό.
–Valneva, με το συμβόλαιο να αφορά έως και 60 εκατ. δόσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συνάψει ακόμα δύο συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρείες για την αγορά εμβολίων κατά του κορωνοϊού, μόλις αυτά περάσουν με επιτυχία τις κλινικές δοκιμές και αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά.
Οι εταιρείες αυτές είναι:
-Η Sanofi-GSK, με το συμβόλαιο να αφορά έως και 300 εκατ. δόσεις.
-Η CureVac, με το συμβόλαιο να αφορά έως και 405 εκατ. δόσεις. Οσον αφορά τα εμβόλια της Sanofi και της CureVac, σύμφωνα με τον σχεδιασμό και αφού πάρουν το «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, θα μπορούν να είναι διαθέσιμα στα τέλη του 2021.
Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews