«Κληρώνει» σήμερα για τις τρεις περιοχές για τις οποίες αποφασίστηκε την περασμένη εβδομάδα αναστολή της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικά εικόνας. Η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων συνεδριάζει και στο «βασικό μενού» της ατζέντας είναι η Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα και η Κοζάνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θέλει άνοιγμα των καταστημάτων από τη Δευτέρα 12 Απριλίου, εφόσον βέβαια κάτι τέτοιο βρίσκει σύμφωνους και τους ειδικούς. Και με την προϋπόθεση ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα αποτελέσει «νέα βραδυφλεγή βόμβα» για έξαρση του κορονοϊού και μεγαλύτερη διασπορά του.
Η λογική είναι ότι από τη στιγμή που το λιανεμπόριο, σύμφωνα με τα στοιχεία, «δεν ενοχοποιείται» για την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, θα μπορούσε να λειτουργήσει με αυστηρά μέτρα και τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα ενώ θα μπορούσε να εφαρμοστεί και η μέθοδος του click away προκειμένου να αποτραπούν τυχόν φαινόμενα συνωστισμού. Επίσης, στην κυβέρνηση «συνυπολογίζουν» και τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την πλευρά των καταστηματαρχών στις συγκεκριμένες περιοχές που έκαναν λόγο για «μέτρα δύο ταχυτήτων» σε σύγκριση με την Αττική και μίλησαν για «τεράστιο πλήγμα και οικονομική καταστροφή».
Όπως επισημαίνεται από την κυβέρνηση, αν η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων κρίνει ότι δεν μπορούν να ανοίξουν τα καταστήματα από την ερχόμενη Δευτέρα, τότε θα γίνει σεβαστή η εισήγησή τους. Η εναλλακτική που θα τεθεί σε αυτή την περίπτωση στο τραπέζι από την πλευρά της κυβέρνησης είναι η «επανεκκίνηση» μια εβδομάδα αργότερα, στις 19 Απριλίου, έστω με click away. Στην ουσία η κυβέρνηση ζητεί από τους ειδικούς να θέσουν – εάν κάτι τέτοιο είναι εφικτό- από τώρα ένα χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα.
Η ανησυχία και οι δύο απόψεις
Ο κορονοϊός συνεχίζει την επέλασή του με πολλές περιοχές να βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» προκαλώντας ανησυχία και προβληματισμό στους ειδικούς. Το βασικό ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι εάν σήμερα οι ειδικοί εισηγηθούν το άνοιγμα των καταστημάτων στις τρεις «βαθιά κόκκινες» περιοχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν οι επιστήμονες εκείνοι που θεωρούν ότι ακόμα δεν πρέπει να «επανεκκινήσει» το λιανεμπόριο και να αυξηθεί η κινητικότητα των πολιτών, καθώς η κατάσταση παραμένει δύσκολη και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, όπου την Πέμπτη καταγράφηκε νέα αύξηση στο ιικό φορτίο, όπως έδειξε η ανάλυση των λυμάτων. Ο αριθμός των κρουσμάτων δε σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα είναι τριψήφιος, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει χθες συνολικά 3.228 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 435 στη συμπρωτεύουσα και 117 στην Αχαΐα, ενώ η πίεση εντείνεται στα νοσοκομεία των δύο Περιφερειών, αποτελώντας σημαντικό «καμπανάκι» κινδύνου για εκτροχιασμό της κατάστασης.
Υπάρχουν όμως και οι ειδικοί εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το λιανεμπόριο θα μπορούσε να ανοίξει με ένα μοντέλο λειτουργίας τύπου click away, μια μέθοδος που αποτρέπει τις εικόνες και τα φαινόμενα συνωστισμού, αφού οι καταναλωτές πηγαίνουν και παραλαμβάνουν τα προϊόντα με ραντεβού έξω από το κατάστημα. Όπως επισημαίνουν, τα καταστήματα μπορούν τηρώντας αυστηρά τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα να λειτουργήσουν. Η εκτίμηση της συγκεκριμένης μερίδας ειδικών είναι ότι σε άλλες περιοχές όπου άνοιξαν τα καταστήματα την περασμένη εβδομάδα, δεν έχουμε δει εικόνες μεγάλων συναθροίσεων και συνωστισμού, κάτι που βαρύνει θετικά στην αξιολόγηση για να δοθεί “πράσινο φως” και σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη. Οι ειδικοί πάντως αναμένεται να θέσουν ως απαραίτητη προϋπόθεση για τις συγκεκριμένες περιοχές τη διενέργεια self test. Ο κρίσιμος δείκτης που θα παίξει καίριο ρόλο στην όποια απόφασή τους θα είναι εκείνος του αριθμού των νοσηλειών και της πίεσης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Τι θα γίνει με τις διαδημοτικές μετακινήσεις τις καθημερινές
Θα επιτραπούν και πότε οι διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές εκτός από το Σαββατοκύριακο; Ενδέχεται να είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τους ειδικούς. Άλλωστε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο STAR έδειξε θετικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Είναι κάτι το οποίο θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί. Εφόσον δουλεύει καλά τα Σαββατοκύριακα μπορεί, πιστεύω, να γίνει και τις καθημερινές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πράγμα που σημαίνει ότι οι εικόνες του Σαββατοκύριακου και το κατά πόσο τηρούνται τα μέτρα κατά τις μετακινήσεις με τον κωδικό 6 σε άλλους δήμους θα αποτελέσουν τον “πιλότο” για το εάν θα επιτραπούν ή όχι οι διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές.
Πηγή: enikos.gr