Σενάρια ενδεχόμενης άρσης του lockdown σε δύο ταχύτητες και ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο κάθε περιοχής τροφοδοτεί η επιδημιολογική εικόνα, η οποία δεν είναι ίδια σε ολόκληρη τη χώρα. Ερωτηθείς γι’ αυτό κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σχολίασε ότι “αυτή τη στιγμή είμαστε στο καθεστώς lockdown σε όλη την επικράτεια και όλοι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα προκειμένου να ρίξουμε γρήγορα το επιδημιολογικό φορτίο” ενώ πρόσθεσε ότι “την επόμενη εβδομάδα θα δούμε τα εναλλακτικά σενάρια, τα οποία υπάρχουν στο τραπέζι, για να αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσει η σταδιακή άρση του lockdown”.
Το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, που παρά τις πρώτες ενδείξεις για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, εξακολουθεί να υφίσταται, πιέζοντας το σύστημα υγείας, οδήγησε την κυβέρνηση σε παράταση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων έως και τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου και η αξιολόγηση των δεδομένων της επόμενης εβδομάδας είναι εκείνη που θα κρίνει τα επόμενα βήματα, τα οποία θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση. Με τα σημερινά δεδομένα, πηγή ιδιαίτερης ανησυχίας αποτελούν περιοχές που εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους, όπως η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αιτωλοακαρνανία, η Λέσβος αλλά και η Αχαΐα, με τον Στέλιο Πέτσα μάλιστα να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην πόλη της Πάτρας ενόψει της εορτής του Αγίου Ανδρέα, εφιστώντας την προσοχή σε όλους για τήρηση των μέτρων.
Στο μεταξύ, εν αναμονή των επιδημιολογικών δεδομένων που θα τους επιτρέψουν να ανοίξουν τη συζήτηση για τη σταδιακή επάνοδο σε μερική κανονικότητα είναι οι ειδικοί της αρμόδιας για τον κορονοϊό Επιτροπής. Προς το παρόν οι τηλεδιασκέψεις των λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων είναι συνεχείς, δεν έχει όμως τεθεί προς συζήτηση πλάνο ανοίγματος, με το σύνολο των μελών να συμφωνούν ότι κάτι τέτοιο είναι πρώιμο. Οι ειδικοί επισημαίνουν στον “Ελεύθερο Τύπο” ότι είναι νωρίς να αξιολογηθεί εάν στις 7 Δεκεμβρίου μπορεί να ανοίξει μέρος της κοινωνίας και της οικονομίας καθώς δεν είναι προβλέψιμη η πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων. Μπορεί για παράδειγμα ο ρυθμός μείωσης να αυξηθεί. Με τις έως τώρα, βέβαια, ενδείξεις, οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι η χώρα δεν θα έχει φτάσει στην επιθυμητή βελτίωση ούτε στις 7 Δεκεμβρίου, με κάποιους από αυτούς να ευελπιστούν πως τότε τα στοιχεία θα επιτρέψουν έστω το άνοιγμα νηπιαγωγείων και δημοτικών και πάλι μπορεί όχι για όλη την Ελλάδα.
Το κλίμα που επικρατεί στην Επιτροπή, όπως αναφέρει ο “Ελεύθερος Τύπος” είναι πως μεγάλη χαλάρωση, μέσω του ανοίγματος των καταστημάτων και κινητικότητας των πολιτών, είναι παράτολμη τουλάχιστον έως τις 15 Δεκεμβρίου. Με δεδομένο ειδικά ότι το Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να πιέζεται. “Η συζήτηση για άρση των μέτρων τώρα είναι παρόμοια με συζήτηση τι μαγιό να αγοράσουμε για το καλοκαίρι του 2021. Τόσο άκαιρη” επισημαίνει γνωστό μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Προσθέτει δε, ότι η χώρα βρίσκεται με ένα ποτήρι που μονίμως ξεχειλίζει. Ακόμη και οι πιο μετριοπαθείς της Επιτροπής θέλουν να δουν στοιχεία μιας εβδομάδας ακόμη για να μπορέσουν να τοποθετηθούν επί του ανοίγματος της κοινωνίας. Τη μόνη περίπτωση που ορισμένοι θα συζητούσαν ακόμη και πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου είναι το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών. Αλλά ακόμη κι αυτό, τονίζουν ότι πρέπει να αξιολογηθεί με τα δεδομένα της ερχόμενης εβδομάδας. Υπάρχουν όμως και μέλη της Επιτροπής που υποστηρίζουν ότι η κινητικότητα που προκύπτει από το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να αποβεί επιζήμια εάν δεν έχει πέσει κατά πολύ η μεταδοτικότητα.