“Πρώτα από όλα είναι ένα σχέδιο ειρήνης και συνεργασίας. Φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά με την Κύπρο και το Ισραήλ, ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Στέλνει ένα μήνυμα ότι προχωρούμε με βάση το διεθνές Δίκαιο, με μία σύγχρονη προσαρμοσμένη στα σημερινά δεδομένα λογική απέναντι σε αναχρονιστικές λογικές που δυστυχώς εκφράζονται πολλές φορές από την Τουρκία”, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τον Γιώργο Χουδαλάκη.
Στο ερώτημα εάν η υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed σημαίνει και την υλοποίηση του έργου ο κ. Χατζηδάκης απάντησε: “Όχι αυτομάτως. Αυτά τα έργα είναι μεγάλα, σύνθετα, τεχνικά και οικονομικά και παίρνουν αρκετά χρόνια. Αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου και θέλω να πω ότι ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το στηρίζει, το έχει εντάξει στα λεγόμενα PCI, που είναι τα σχέδια κοινού ενδιαφέροντος, χρηματοδοτεί ήδη κάποιες μελέτες. Έχουμε την Ιταλία, η οποία εκφράζει τη στήριξη της… Στις 12 το μεσημέρι υπογράφεται ένα προσύμφωνο συνεργασίας ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και την Energean με το οποίο η Energean δεσμεύεται ότι θα δίνει δύο bcm, αυτός είναι ο τεχνικός όρος, φυσικού αερίου κάθε χρόνο στον αγωγό και στη συνέχεια θα τα παίρνει η ΔΕΠΑ για κατανάλωση εδώ. Άρα σήμερα γίνεται ένα πρώτο βήμα και θα γίνουν και άλλα”.
Ερωτηθείς εάν είναι πολιτική επιλογή ο συγκεκριμένος αγωγός να μην περνά από την Τουρκία ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε: “Είναι πολιτική επιλογή και δεν βλέπω τον λόγο γιατί εμείς και οι Κύπριοι θα θέλαμε να έχουμε διαφορετική επιλογή”.
“Η υλοποίηση του έργου παίρνει χρόνια. Οι ειδικοί λένε ότι εάν όλα πάνε καλά μπορεί να είναι το 2025 – 2026… Επειδή θα περνά από την Κρήτη και μετά από την δυτική Πελοπόννησο, την Αιτωλοακαρνανία και την Ήπειρο, ένα ακόμα όφελος θα είναι ότι θα συνδεθούν με φυσικό αέριο, όταν ο αγωγός αυτός ολοκληρωθεί, και περιοχές της χώρας που δεν έχουν σήμερα φυσικό αέριο. Άρα θα είναι κέρδος και για τις επιχειρήσεις και για τους λιανικούς καταναλωτές. Θα γίνουν επενδύσεις, θα δουλέψουν άνθρωποι, θα υπάρξουν θέσεις εργασίας και πιθανότατα θα υπάρξουν και καλύτερες τιμές για το φυσικό αέριο”, πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηδάκης.
Ακούστε το ηχητικό: