«Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο διαπιστώθηκε την περασμένη Τρίτη λόγω ενημέρωσης που είχα από υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας. Είναι μία εξέλιξη η οποία υποβόσκει και υπονομεύει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και πλέον έχει αποκτήσει επείγοντα χαρακτήρα καθώς είναι έτοιμες να βγουν δεκάδες συντάξειςμε πρωτοφανή ύψος, προσβλητικές για τη νοημοσύνη του Έλληνα, προκλητικές και κοινωνικά άδικες. Αντέδρασα, η εντολή που έδωσα ακαριαία ήταν να σταματήσει η απονομή. Κάποιες έχουν ήδη εκδοθεί και απονεμηθεί και κάποιες ήταν έτοιμες να απονεμηθούν», δήλωσε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή ο υπουργός ΕργασίαςΓιάννης Βρούτσης.
Επίσης, ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε ότι «δεν πρόκειται για μεταβατική διάταξη, είναι ευθεία διάταξη που έχει αλλάξει δύο φορές. Πρόκειται για κοινωνικούς πόρους που δεν έχουν καμία σχέση με ασφαλιστικές εισφορές. Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία το ήξερε, άφησαν ακάλυπτο το πλαφόν προς τα πάνω. Είναι αβλεψία, αστοχία του νόμου, ανικανότητα της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας, ανευθυνότητα που ήξερε την εξέλιξη και δεν έκανε το παραμικρό. Είναι μία διαδικασία που έχει ξεκινήσει δύο χρόνια και το γνώριζε. Είχαν πολύ χρόνο, διοικούσαν 4,5 χρόνια το υπουργείο Εργασίας και δεν είχαν τον χρόνο; Δεν πρόλαβαν; Δεν υπήρχε τίποτα, δεν παρέλαβα τίποτα σε επίπεδο νομοθετικής ρύθμισης».
Μάλιστα, ο κ. .Βρούτσης τόνισε ότι «ετοιμαζόμαστε να φέρουμε διάταξη που θα βάζει όριο και οροφή στο πλαίσιο αυτών των συντάξεων. Η διάταξη θα έρθει σύντομα για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, πιο ισχυρή διάταξη που να είναι δίκαιη και πιο αποτελεσματική».
Τέλος, ερωτηθείς αν ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός, ο κ. Βρούτσης απάντησε ότι «έλεγα και συνεχίζω να λέω ότι ήταν μία αλχημεία λογιστική και λαθροχειρία εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Πλεονασματικοί προϋπολογισμοί στο ασφαλιστικό σύστημα ούτε υπήρχαν ούτε υπάρχουν ούτε πρόκειται να υπάρξουν. Έφτιαχναν έναν περιοριστικό προϋπολογισμό και στη συνέχεια δεν πλήρωναν συντάξεις και εφόσον δεν πλήρωναν συντάξεις, έλεγαν την αλχημεία ότι υπάρχει πλεόνασμα. Αυτά ούτε σε πρωτοετείς φοιτητές των οικονομικών σχολών ούτε σε μαθητές του λυκείου δεν μπορούν να περάσουν. Δεν υπάρχουν πλεονασματικοί προϋπολογισμοί, και είμαστε υποχρεωμένοι για όρους διαφάνειας να υπάρχουν οι ισολογισμοί».
Ακούστε το ηχητικό: