«Μπορώ να καταλάβω την παρέμβαση της Κομισιόν ως μια πολιτική παρέμβαση, όχι ως μία παρέμβαση η οποία στηρίζεται στα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας και το ότι γίνεται λίγο πριν από τις εκλογές σίγουρα δημιουργεί μεγάλη αίσθηση σε όλους μας», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», σχολιάζοντας την τρίτη μεταμνημονιακή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Η δήλωση του πρωθυπουργού, χθες, θεωρώ ότι ήταν επιβεβλημένη, ήθελε να αναδείξει τον κίνδυνο που υπάρχει, τον πραγματικό κίνδυνο να γυρίσουμε πίσω σε “μαύρες” μέρες του 2012, του 2013, του 2014, όταν δηλαδή συνολικά αμφισβητήθηκαν τα δικαιώματα του ελληνικού λαού και όταν πάρθηκαν μέτρα, που επιβάρυναν κατά πολύ τα μεσαία όσο και τα ασθενέστερα στρώματα», είπε η κ.Σβίγκου.
«Ο πρωθυπουργός», είπε, «επιβεβαιώθηκε, γιατί ο ίδιος είχε ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στα μέτρα στήριξης, τα οποία ανακοινώθηκαν πριν από τις ευρωεκλογές» και το αποτέλεσμα των εκλογών «θεωρούμε ότι άνοιξε την όρεξη σε ακραίους κύκλους, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, να αμφισβητήσουν το σχέδιο ελάφρυνσης, που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και ψηφίστηκε στη Βουλή, αλλά άνοιξε την όρεξη για να αμφισβητηθεί επίσης συνολικά η πορεία της χώρας μετά τα μνημόνια».
«Όταν η Κομισιόν επιχειρεί μία πολιτική παρέμβαση -γιατί για πρώτη φορά από το 2015, για παράδειγμα, φτάνουν στο σημείο να θέσουν και ζήτημα απολύσεων συμβασιούχων στον δημόσιο τομέα- όταν ακούμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει ότι δεν πρέπει να υπάρχει το “1 προς 1”, η αναλογία αποχωρήσεων- προσλήψεων στο δημόσιο, όπως έχει καταφέρει η κυβέρνηση, αλλά να πάμε στο “1 προς 5”, ανοίγει την όρεξη σε διάφορους να αμφισβητήσουν αυτά που έχει πετύχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετά από την έξοδο από τα μνημόνια», επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Ερωτηθείσα για τη στρατηγική του κόμματων ενόψει των εθνικών εκλογών απάντησε: «Στόχος μας είναι να γίνει μία προγραμματική αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο κόμματα, να καταδειχθούν τα δύο σχέδια που υπάρχουν για τη μεταμνημονιακή περίοδο, να συζητήσουμε». Σχετικά με τα διλήμματα της κάλπης εξήγησε πως αφορούν το «αν θα προχωρήσουμε μπροστά ενωμένοι και όρθια σαν κοινωνία ή αν θα γυρίσουμε πίσω σε όσα μας έφεραν στην κρίση» και «το δίλημμα αυτό μπορούμε να το διαβάσουμε σε διάφορους προγραμματικούς άξονες, είτε αυτοί αφορούν τη δίκαιη ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση, είτε τα εργασιακά δικαιώματα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είτε αφορά την αύξηση των μισθών, αφορά στα δημοκρατικά δικαιώματα, στη δημόσια παιδεία και τη δημόσια υγεία».
«Υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο για την επόμενη τετραετία, στο επίκεντρό του είναι η ανάπτυξη, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακά δικαιώματα», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι «τις επόμενες μέρες θα παρουσιαστεί το συνολικό κυβερνητικό πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία, ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικό, ένα πρόγραμμα προοδευτικό, το οποίο θεωρούμε ότι θα αγκαλιάσουν οι προοδευτικοί και αριστεροί πολίτες και όλοι όσοι θα πιστέψουν στις δυνατότητες του ελληνικού λαού και της ελληνικής κοινωνίας να γυρίσουμε οριστικά σελίδα σε όσα έφεραν τη χώρα μας στο χείλος της χρεοκοπίας –κοινωνικής και οικονομικής».
Αναφερόμενη, εξάλλου, στην αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες με το επιχείρημα πως δεν μπορεί να παρίσταται σε μία «απονομιμοποιημένη Βουλή», η κ. Σβίγκου είπε: «Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί τις τελευταίες ημέρες να δημιουργήσει την εσφαλμένη εντύπωση στον ελληνικό λαό ότι το κοινοβούλιο δεν θα έπρεπε να λειτουργεί. Θεωρώ ότι είναι μία στάση που απαξιώνει τους θεσμούς, προσβάλλει τους θεσμούς, ποτέ ξανά δεν έχει υπάρξει στη νεότερη ιστορία τέτοια στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στους δημοκρατικούς θεσμούς του κοινοβουλίου. Το ζήτημα όσον αφορά τη στάση της με το αφορολόγητο δεν είναι τόσο τι στάση κρατάει, αλλά τι στάση κράτησε όλο το προηγούμενο διάστημα με το αφορολόγητο. Θυμόμαστε τη ΝΔ να έχει ενσωματώσει στο πρόγραμμά της τη μείωση του αφορολόγητου, όπως και τη μείωση των συντάξεων, θυμόμαστε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης να αναφέρεται στο αφορολόγητο, θεωρώντας δεδομένη τη μείωσή του […] Είχαμε προαναγγείλει εδώ και μήνες και υπήρχε δέσμευση του πρωθυπουργού ότι το αφορολόγητο δεν πρόκειται να μειωθεί, όπως δε μειώθηκαν και οι συντάξεις και αυτή είναι μία στάση, την οποία σήμερα θα την κάνουμε πράξη, υλοποιούμε μία δέσμευσή μας απέναντι στον ελληνικό λαό».
Σε ό,τι αφορά την απόφαση -μετά από συνεννόηση του πρωθυπουργού και του προέδρου της Βουλής- να παγώσουν οι εκκρεμείς αιτήσεις μετατάξεων στη Βουλή, στο πλαίσιο της κινητικότητας, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Θεωρώ ότι ήταν ορθή και επιβεβλημένη απόφαση […] σε μια κοινωνία, η οποία συνεχίζει να πλήττεται από την ανεργία και σε μια κοινωνία, η οποία έχει πληγεί από πρακτικές του δικομματισμού όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν πρέπει να δημιουργείται καμία υπόνοια ότι είμαστε σαν τους άλλους. Η διαδικασία των μετατάξεων ξεκίνησε και έγινε μετά από απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων και ήταν μάλιστα η Νέα Δημοκρατία, δια μέσω του κ. Τραγάκη, η οποία τώρα διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για τις μετατάξεις. Ήταν ο κ. Τραγάκης ο οποίος ζήτησε να εναρμονιστεί η Βουλή με τον νόμο για την κινητικότητα και να ισχύσει και για την ίδια τη Βουλή αυτή η διαδικασία. Όλες αυτές οι φωνές της ΝΔ τις θεωρώ καθόλα υποκριτικές, η ΝΔ είναι αυτή η οποία έχει ταυτιστεί πλήρως με όλες αυτές τις πρακτικές στον δημόσιο τομέα και ειδικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζουμε ότι ήταν αυτός που το 2014 λίγο πριν από τις εκλογές όρισε με διοικητική πράξη και όχι με κρίση, όλους τους προϊσταμένους της δημόσιας διοίκησης».
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ