Στη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την ομιλία του σε εκδήλωση στα Γρεβενά με θέμα “Οικονομία και Κοινωνία μετά τα μνημόνια”
“Πρόθεσή μας είναι να βοηθήσουμε όσους από τους πολίτες έχουν ανάγκη τη ρύθμιση και έχουν την διάθεση να πληρώσουν τις οφειλές τους κα όχι να ικανοποιήσουμε πολίτες που δεν έχουν ανάγκη μια τέτοιας ρύθμισης για τις εκκρεμότητές τους” δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι αύριο (Σάββατο 4/5) θα έχει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για να καταλήξουν στο τελικό σχέδιο της ρύθμισης των 120 δόσεων. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα υπάρξει ευρεία συζήτηση για το σχέδιο που θα αφορά τον τρόπο διάθεσης μέρους του πλεονάσματος 2019 – 2020. Άφησε να εννοηθεί, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ότι δεν θα δοθεί υπό την μορφή κοινωνικού μερίσματος που μοιράστηκε το προηγούμενο έτος και τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, αλλά εξετάζονται άλλες λύσεις που να έχουν πιο μόνιμο χαρακτήρα.
Αναφερόμενος στις ορεινές κα μειονεκτικές περιοχές, δήλωσε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ορισμένες αλλαγές ως προς την παροχή του επιδόματος θέρμανσης, όπως “να δίδεται με βάση το υψόμετρο που είναι τοποθετημένοι οι οικισμοί, οι πόλεις και τα χωριά” θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη ενίσχυση των πολιτών που διαμένουν σε περιοχές όπου πραγματικά λόγω υψομέτρου η ανάγκη θέρμανσης είναι διαφορετική.
Μίλησε για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στην πρωτοφανή, όπως την χαρακτήρισε, μείωση του ΑΕΠ κατά 25% που έγινε τα χρόνια των μνημονίων, αλλά όπως εξήγησε “όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι βαδίζουμε σε μια σταθερή ανάκαμψη της οικονομίας, υπάρχουν αξιοσημείωτες εξαγωγές αύξηση των λιανικών πωλήσεων και της λαϊκής κατανάλωσης”. Μίλησε για τα καλά νέα που λένε ότι “βγαίνουμε από την κρίση” και τα κακά νέα που λένε ότι “θα συνεχιστούν ορισμένα από τα προβλήματα που έχουμε”, αλλά διευκρίνισε ότι “έχουμε θετικό πρόσημο σε ό,τι αφορά την οικονομία της χώρας”.
Αναφέρθηκε για το πώς η κυβέρνηση παρότι βρέθηκε εντός των μνημονικών δεσμεύσεων κατάφερε με τις επιλογές της να βοηθήσει τους φτωχούς, τους αδύναμους, τους ανασφάλιστους, ώστε να έχουν πρόσβαση στο αγαθό της υγείας, να προστατεύσει την πρώτη κατοικία, όχι μόνο των ανθρώπων που είναι παντελώς αδύναμοι, αλλά και τις οικογένειες με δυο παιδιά που δηλώνουν εισόδημα έως 25.000 ευρώ.
Αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών δήλωσε ότι η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία γενικότερα “θα ωφεληθεί οικονομικά και εμπορικά από την διευθέτηση της εκκρεμότητας που διήρκησε σχεδόν τριάντα χρόνια και ταλαιπώρησε τις σχέσεις των δυο χωρών”. Πρόσθεσε ότι η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ βρήκαν την ευκαιρία “για λόγους και μόνο πολιτικής εκμετάλλευσης να σηκώσουν τους τόνους της αντιπολίτευσης στην συγκεκριμένη συμφωνία”.
Από την κατάμεστη αίθουσα του δήμου Δεσκάτης στα Γρεβενά, κάλεσε τους πολίτες με την ενεργό συμμετοχή τους σε αυτές τις ευρωεκλογές να στείλουν το δικό τους μήνυμα ότι “η ακροδεξιά δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Ευρώπης”.
“Οι αντίπαλοί μας προσπάθησαν να πουν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνη της. Έχουν διαψευστεί τόσο από τους ευρωπαίους ηγέτες και τα σοσιαλιστικά κόμματα που αναγνωρίζουν το ρόλο μας και την συμβολή μας στην κοινή προσπάθεια της Ευρώπης, αλλά και στην Ελλάδα, με την δημιουργία του ευρωψηφοδελτίου της προοδευτικής συμμαχίας αλλά και την απόφαση πολιτών που συγκροτούν την “γέφυρα” να συνταχθούν με την προσπάθεια της ΣΥΡΙΖΑ για την ανόρθωση της χώρας”.
Ο κ. Τσακαλώτος απάντησε σε δεκάδες ερωτήσεις που του απεύθυναν αγρότες και συνταξιούχοι της περιοχής, ενώ υποσχέθηκε να συζητήσει με τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Αναπτυξης το πρόβλημα της απένταξης πολλών μικρών παραγωγών της βιολογικής γεωργίας από το φετινό πρόγραμμα ενίσχυσης.
Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ