“Η συμφωνία αποτελεί ένα θετικό βήμα σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση των πραγμάτων. Θεωρώ ότι βελτιώνει την κατάσταση γιατί πρώτον σε ότι αφορά τη γλώσσα, έχει ειπωθεί δεκάδες φορές ότι στη διάσκεψη του ΟΗΕ το ’77 η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας. Στη συγκεκριμένη συμφωνία που θα υπογράψουμε σύντομα μιλάμε για γλώσσα μακεδονική, η οποία όμως ρητώς πλέον από τη σύμβαση θεωρείται και αναγνωρίζεται ως γλώσσα που ανήκει στην οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών. Κατά τον τρόπο αυτό διαχωρίζεται πλήρως η αρχαία ελληνική πολιτιστική και γλωσσική κληρονομιά από την αντίστοιχη των Βόρειων γειτόνων μας. Πλέον το τοπίο δεν επιτρέπει οποιαδήποτε σύγχυση ή προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων σε σχέση με την καταγωγή και το ανήκειν της συγκεκριμένης γλώσσας” δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.
“Με την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων έχουμε μια κατάσταση που βελτιώνει κατά πολύ τη σημερινή κατάσταση. Το erga omnes σημαίνει έναντι όλων, δηλαδή σύνθετη ονομασία έναντι όλων και αυτό επιτυγχάνει η συμφωνία. Το Βόρεια Μακεδονία θα το χρησιμοποιεί στις σχέσεις του με τα άλλα κράτη, στους διεθνείς οργανισμούς αλλά και στο εσωτερικό του, το ζήτημα της ιθαγένειας και της γλώσσας δεν έχει καμία απολύτως νομική ή άλλη σχέση με το ζήτημα του erga omnes” ανέφερε.
“Αν η προαίρεση είναι αρνητική από την αρχή, δηλαδή διαβάζεις μια συμφωνία επειδή έχεις πάρει μια πολιτική απόφαση να την απορρίψεις και ψάχνεις να βρεις επιχειρήματα, είναι προφανές ότι θα βρεις. Εγώ αυτό καταλογίζω στη ΝΔ ότι είχε από την αρχή είχε πάρει μια πολιτική απόφαση, που σχετίζεται με τους εσωτερικούς της συσχετισμούς και στη συνέχεια αφού είδε τη συμφωνία προσπάθησε να βρει επιχειρήματα για να παρουσιάσει ως τεκμηριωμένη την απόφασή της. Αυτό καταλογίζω στη ΝΔ” ανέφερε.
Ερωτηθείς για τον Πάνο Καμμένο απάντησε ότι “Το ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους διαπιστώνεται αν μια κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη ή όχι της Βουλής. Δεν επιβάλλεται λοιπόν, η συνολική συμφωνία όλων των εταίρων, που ενδεχομένως συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση σε όλα τα ζητήματα. Όποιος αμφισβητεί την ύπαρξη εμπιστοσύνης να ακολουθήσει τη διαδικασία για να διαπιστωθεί. Ο κ. Καμμένος είχε πει εξ αρχής ότι διαφωνεί με την σύνθετη ονομασία, αλλά είπε ότι πολιτικά αξιολογεί ως πολύ σημαντικότερο να εξέλθει η χώρα από το μνημόνιο και να θωρακιστεί θεσμικά η πολιτεία. Αυτή είναι μια πολιτική αξιολόγηση που κάνει ο κ. Καμμένος και για την οποία κρίνεται”
Ο κ. Καμμένος δεν διαχειρίζεται τη διαδικασία της ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, οι υπουργοί Άμυνας που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ συζητούν επιχειρησιακά θέματα. Αυτοί που διαχειρίζονται τα πολιτικά ζητήματα είναι οι υπουργοί Εξωτερικών και οι Πρόεδροι ή Πρωθυπουργοί κρατών. Η παραφιλολογία αυτή είναι απολύτως και ολοκληρωτικά αβάσιμη”
“Βλέπω ότι το ΠΟΤΑΜΙ, το ΚΙΔΗΣΟ, η ΔΗΜΑΡ τοποθετούνται με θετικό τρόπο απέναντι στη συμφωνία, άρα δεν μπορώ παρά να είμαι αισιόδοξος ότι σε περίπτωση που πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις από την μεριά των γειτόνων και η σύμβαση έρθει στη Βουλή για κύρωση, ότι θα υπάρξει μια ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία”
Ακούστε το ηχητικό: