Quantcast
Με 154 "ναι" πέρασε το πολυνομοσχέδιο - Υπερψήφισε η Μεγαλοοικονόμου που εντάσσεται στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Με 154 “ναι” πέρασε το πολυνομοσχέδιο – Υπερψήφισε η Μεγαλοοικονόμου που εντάσσεται στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Με 154 “ναι” πέρασε από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, καθώς και από την ανεξάρτητη βουλευτή Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, η οποία από εντάσσεται, ως συνεργαζόμενη στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Την αρχή του νομοσχεδίου καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησαν η ΝΔ στο άρθρο για τα οικογενειακά επιδόματα, το ΚΚΕ στην αρχή του νομοσχέδιο στο άρθρο για τις απεργίες και η Δημοκρατική Συμπαράταξη στα άρθρα για τη διαμεσολάβηση και το «πόθεν έσχες» των στελεχών του ΤΧΣ καθώς και για την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς:

– η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων ψήφισαν «όχι» σε όλα

– το ΚΚΕ ψήφισε «όχι» σε όλα, πλην του άρθρου για τα οικογενειακά επιδόματα, στο οποίο δήλωσε «παρών»

– το Ποτάμι ψήφισε «όχι» σε όλα, πλην του άρθρου για τις απεργίες, στο οποίο δήλωσε «παρών».

Το άρθρο 211 για τις απεργίες υπερψήφισαν 155 βουλευτές καθώς “ναι” ψήφισε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος καταψήφισε όλα τα υπόλοιπα.

Από την πλευρά της, η ανεξάρτητη βουλευτής, Κατερίνα Παπακώστα ψήφισε «όχι» σε όλα και δήλωσε «παρών» στο άρθρο για τα οικογενειακά επιδόματα.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη και ‘Αννα Μισέλ – Ασημακοπούλου, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας.

Αιτιολογώντας την ψήφο του «παρών» που αφορά στα επιδόματα τέκνων, το ΚΚΕ σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι «παρά το γεγονός ότι αυξάνει το συνολικό κονδύλι και επιδοτεί το πρώτο και δεύτερο παιδί, πρόκειται για μέτρο αναδιανομής της φτώχειας, παίρνοντας από τους φτωχούς για να δώσει στους φτωχότερους, αφού η επιδότηση αυτή είναι ελάχιστη, ενώ την ίδια στιγμή μειώνει τα επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων».

Στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ η Μεγαλοοικονόμου

Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ανακοινώθηκε η ένταξη της κ. Μεγαλοοικονόμου, βουλευτή Β’ Πειραιά, προερχόμενη από την Ένωση Κεντρώων, στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ως συνεργαζόμενη.
Την ανακοίνωση έκανε η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, που ανέγνωσε αρχικά την επιστολή της βουλευτή Β’ Πειραιά, στην οποία εκφράζει τη βούλησή της να προσχωρήσει ως συνεργαζόμενη στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ . Στη συνέχεια διάβασε την επιστολή του Πρωθυπουργού και προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρόεδρο της Βουλής, που αναφέρει “ότι από τούδε και στο εξής η βουλευτής Β’ Πειραιά Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου εντάσσεται στην Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ ως συνεργαζόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής”.

Σε αποκλειστική της δήλωση στο ΑΠΕ ΜΠΕ, η κ. Μεγαλοοικονόμου εξήγησε τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή την επιλογή. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ανέλαβε όταν η ελληνική οικονομία και κοινωνία αντιμετώπιζαν μεγάλες δυσκολίες τις μεγαλύτερες των τελευταίων δεκαετιών. Δεν είχε ευθύνες γι αυτό, ούτε ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνούσε τα τελευταία 40 χρόνια. Τα τελευταία δυο χρόνια δεν έγιναν θαύματα ούτε περιμέναμε να γίνουν, όμως η εικόνα της χώρας αρχίζει να αλλάζει. Αυτό φαίνεται από την θετική αντίδραση των αγορών, όπου για πρώτη φορά βλέπουμε τα επιτόκια να έχουν φθάσει στα επίπεδα του 2006, πριν δηλαδή να μπούμε στην κρίση, διεθνώς αναγνωρίζεται ότι η χώρα είναι σταθερή και μπορούν να γίνουν επενδύσεις, και όλοι όσοι ήταν πριν εναντίον μας τώρα είναι υπέρ μας. Επέλεξα λοιπόν να συστρατευτώ σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια», ανέφερε.

Εξηγώντας την θετική ψήφο της στο πολυνομοσχέδιο, η κ. Μεγαλοοικονόμου τόνισε ότι, η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα ήταν αναγκαία για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Επιπλέον, όπως είπε, ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνει, όπως η ολοκλήρωση του κτηματολογίου, έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια για το καλό της οικονομίας. Αναφορικά με τα οικογενειακά επιδόματα εκτίμησε, ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές απώλειες για τους δικαιούχους ενώ πρόσθεσε, ότι είπε και ο πρωθυπουργός, θα μπορούσαν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις όπου απαιτείται μετά τον Αύγουστο του 2018.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ

Τσίπρας: Είμαστε μια ανάσα από το οριστικό τέλος των μνημονίων – Το δικαίωμα στην απεργία ούτε καταργείται, ούτε απειλείται – ΒΙΝΤΕΟ

Επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη , εξαπέλυσε ο ΠρωθυπουργόςΑλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη βουλή, ενόψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

Με τη σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία, «κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος», τόνισε o κ. Τσίπρας. Και αυτό γιατί, όπως είπε, «ουσιαστικά ολοκληρώνεται το νομοθετικό μέρος των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης». «Όλοι γνωρίζουν ότι με την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης, βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέλος του προγράμματος και το οριστικό τέλος των μνημονίων», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Η νέα αυτή περίοδος, με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, είπε, «ενώ δίνει ελπίδα και κουράγιο σε εκατομμύρια συμπολίτες μας που όλα αυτά τα χρόνια έκαναν μεγάλες θυσίες και βλέπουν επιτέλους φως και διέξοδο, την ίδια στιγμή γεννά εκνευρισμό και αμηχανία σε πολλούς».

«Αφήνουμε πίσω μια περίοδο σκληρή, άδικη και πολλαπλώς επιζήμια, όχι μόνο οικονομικά, για την πατρίδα και το λαό μας. Μια περίοδο που θα διαρκούσε περισσότερο αν ο ελληνικός λαός δεν είχε κάνει τη θαρραλέα επιλογή να στείλει στην αντιπολίτευση τα κόμματα που οδήγησαν στη χρεοκοπία» είπε.

«Πρώτα από όλους στο παλιό πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε και λεηλάτησε τη χώρα (…) είναι και όσοι είχαν πιστέψει ότι οι δύσκολες επιλογές που κάναμε το καλοκαίρι του 2014, δεν έβγαιναν. Όσοι πίστευαν ότι η αριστέρα δεν έχει ρόλο να παίξει στη σημερινή πραγματικότητα. Ότι πρέπει να αποδρά στα δύσκολα, να παραδίδει τη διακυβέρνηση στον αντίπαλο, στο παλιό σύστημα», τόνισε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως αυτή η χρονιά θα έχει ιστορικό αποτύπωμα.

Απαριθμώντας μια σειρά εκτιμήσεων της ηγεσίας της ΝΔ, που όπως είπε, δεν επιβεβαιώθηκαν: «Σήμερα η χώρα, όσο και να καταστροφολογήσετε, είναι μια χώρα που επιτέλους ανακάμπτει». Μάλιστα, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, είπε, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει άλλος αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης ιστορικά που λίγους μόλις μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας ζήτησε εκλογές και προέβλεψε ότι η πρώτη αξιολόγηση δεν θα κλείσει».

«Δεν ξέρω αν έχετε προσλάβει κανέναν αστρολόγο, κ. Μητσοτάκη; Κανένα χειρομάντη; Κανένα μέντιουμ; Συνήθως ξέρετε όλοι αυτοί σας λένε ότι θέλετε να ακούσετε. Σας συμβουλεύω λοιπόν να αποδεχτείτε την πραγματικότητα. Όμως γνωρίζω ότι αυτό σας είναι δύσκολο. Εξαιρετικά δύσκολο. Αλλά είναι αναγκαίο. Θα κάνει καλό και σε σας προσωπικά αλλά και στην παράταξή σας», ανέφερε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ο κ. Τσίπρας.

Για τα οικογενειακά επιδόματα ο Πρωθυπουργός άφησε «παράθυρο» για την κάλυψη των απωλειών που θα έχουν κάποιοι από τους τρίτεκνους-πολύτεκνους. Στη σχετική αναφορά του στη Βουλή, θύμισε ότι το κονδύλι για τα παιδιά αυξήθηκαν κατά 260 εκατ. ευρώ, δηλαδή από τα 650 στα 910 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, 730.000 οικογένειες από τις 800.000 συνολικώς, θα δουν «πολύ σημαντική αύξηση ως και διπλασιασμό του επιδόματος», μέσω της ενίσχυσης των επιδομάτων για πρώτο-δεύτερο παιδί.

Ταυτοχρόνως, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, αλλάζουν οι συντελεστές για το τρίτο παιδί και άνω, με αποτέλεσμα οι μισοί από τους 100.000 τριτέκνους -πολυτέκνους να δουν αυξήσεις επίσης.

«Για μικρή αριθμητικά κατηγορία οι οποίοι θα υποστούν κάποιες μικρές μειώσεις, είμαστε διατεθειμένοι και τους επόμενους μήνες να προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις αφού θα εξετάσουμε λύσεις ώστε να καλυφθεί αυτή η απώλεια», προανήγγειλε ο πρωθυπουργός ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «λαϊκισμό» και «ψηφοθηρία».

Σχετικά με τη διάταξη για τις απεργίες, επεσήμανε ότι η διάταξη για την απεργία δεν αλλάζει τον τρόπο λήψης απόφασης, η οποία συνεχίζει να λαμβάνεται πάντα με τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων. «Το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερή κατάκτηση της εργατικής τάξης. Ούτε καταργείται, ούτε απειλείται από αυτήν την κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίθεση Μητσοτάκη στην κυβέρνηση: Η Ελλάδα ήταν γνωστή για τη λέξη “φιλότιμο”, εσείς κάνατε διεθνή λέξη την “κωλοτούμπα” – ΒΙΝΤΕΟ

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου.

«Έχετε ήδη υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας για την επόμενη πενταετία με περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο και με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που πνίγουν την οικονομία. Πριν από σας η Ελλάδα ήταν γνωστή για την αμετάφραστη λέξη φιλότιμο. Τώρα εσείς είστε παγκοσμίως γνωστοί για τη λέξη κωλοτούμπα που κατορθώσατε να την κάνετε διεθνή. Κάνατε το ψέμα επάγγελμα. Και ανάγετε τον κυνισμό σε τέχνη» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Κώστα Ζουράρι, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ακόμη και ο ανεκδιήγητος κ. Ζουράρις έπρεπε να χυδαιολογήσει κατά ποδοσφαιρικών ομάδων για να τον εξαναγκάσετε σε παραίτηση από την κυβέρνηση. Όταν έλεγε «δεν πειράζει να χαθούν και δύο-τρία νησιά» ή όταν προσέβαλε με απαράδεκτο τρόπο τους μαθητές δεν σας ενοχλούσε».

«Το πρόβλημα δεν είναι ο Ζουράρις και ο κάθε κύριος Ζουράρις. Το πρόβλημα είναι αυτός που τον διόρισε και τον ανέχτηκε. Διότι τελικά ο κ. Ζουράρις δεν είναι τίποτα άλλο από τον καθρέπτη αυτής της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης επικίνδυνης, ασόβαρης και τυχοδιωκτικής» πρόσθεσε.

«Η ζωή μας έγινε ευκολότερη με Τσίπρα και Τσακαλώτο» είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ. Αλήθεια σας άρεσε αυτή η αναφορά; Εσείς που μιλούσατε για «εθελόδουλους και γερμανοτσολιάδες», αισθάνεστε άραγε ίχνος ντροπής να ακούτε ότι είστε η ευκολότερη κυβέρνηση που συνάντησαν οι δανειστές μας;, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στα οικογενειακά επιδόματα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφαιρεί 48 εκατ. συνολικό επίδομα από 67.000 τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, την ώρα που πανηγυρίζει για το υπερπλεόνασμα. «Αυτό εννοούν στο Μαξίμου όταν εμφανίζουν τον κ.Τσίπρα να λέει: «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη»; Θα σας πω εγώ τι είναι. «Είναι άδικο και το κάνετε πράξη», είπε.

Αναφορικά με το ζήτημα των απεργιών επεσήμανε ότι η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη. «Θέλουμε να αποφασίζουν οι πολλοί και όχι οι λίγοι. Γι’ αυτό προτείνουμε για τις μεγάλες επιχειρήσεις τη διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την κήρυξη απεργίας και λήψη της απόφασης με τη συμμετοχή του 50.1% των εργαζομένων».

Για το θέμα των καζίνο, είπε ότι «στη σημερινή Ελλάδα που με δική σας ευθύνη κανείς δεν μπορεί να πάρει δάνειο εσείς επιτρέπετε στα καζίνο να δανείσουν τους παίκτες τους. Τελικά από το κόκκινο της Αριστεράς, σας έμεινε μόνο το κόκκινο της ρουλέτας. Το οποίο προφανώς γνωρίζει καλά και ο υπουργός σας ο κ. Καμμένος.

Μειώνετε τη φορολογία στα καζίνο, την ώρα που την αυξάνετε συνειδητά σε όλους του Έλληνες. Δύο φόροι μειώθηκαν επί των ημερών σας. Ο φόρος στα τηλεοπτικά κανάλια και τώρα ο φόρος στα καζίνο. Όλοι οι Έλληνες μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους».

Γεννηματά: Το σύνθημα “ΣΥΡΙΖΑ ή δεξιά”, γίνεται σήμερα «και ΣΥΡΙΖΑ και Δεξιά» – ΒΙΝΤΕΟ

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο.

«Πριν από ένα μήνα, δώσατε την προκαταβολή και τώρα ήρθε η ώρα για την αποπληρωμή. Ψηφίσατε 1,8 δισ. πρόσθετα μέτρα στον Προϋπολογισμό του 2018. Σήμερα σκύβετε το κεφάλι και ψηφίζετε το “δεύτερο μέρος”, το κύριο πιάτο των δεσμεύσεων σας στην τρόικα στο πλαίσιο της γ’ αξιολόγησης. «Όλα έγιναν ευκολότερα με σας». Και δεν χρειαζόταν να μας το πει ο κ. Νταισελμπλουμ. Το βλέπαμε, το υποστήκαμε, το ζει ο Ελληνικός λαός καθημερινά, του φορέσατε τη θηλιά στο λαιμό.

Τα δώσατε όλα. Υποχωρήσατε σε όλα προς την τρόικα, παραβιάσατε κάθε κόκκινη γραμμή, εγκαταλείψατε κάθε αντίσταση υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, δεν διαπραγματευθήκατε τίποτα. Με Τσίπρα, Τσακαλώτο αμέσως καλύτερα. Να τα χαίρεστε αυτά τα παράσημα κυρίες και κύριοι του Κυβερνητικού επιτελείου αλλά δεν χρειάζεται καν να τα επιδεικνύετε αφού ο λαός δεν ξεχνά πια τι σημαίνει ΣΥΡΙΖΑ. Και βέβαια αυτοί που κρυφογελούν σήμερα με τα μέτρα που παίρνετε, είναι οι εκφραστές της συντηρητικής παράταξης στην Ελλάδα, που βλέπουν να υλοποιείται πλήρως η πολιτικής τους, χωρίς καν να “βρέξουν τα πόδια τους”. Ως φαίνεται το σύνθημα “ΣΥΡΙΖΑ ή δεξιά”, γίνεται σήμερα «και ΣΥΡΙΖΑ και Δεξιά», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Γι’ αυτό, είπε, «εμείς επιμένουμε σε ανοιχτό μέτωπο και με το λαϊκισμό και με τη συντήρηση. Αντίπαλός μας είναι οι πολιτικές της συντηρητικής οπισθοδρόμησης και οι εκφραστές της, με όποιον μανδύα και αν εμφανίζονται».

«Ο κ. Τσίπρας καλεί την Κυβερνητική πλειοψηφία να δώσει θετική ψήφο στο Πολυνομοσχέδιο, με το επιχείρημα ότι “έτσι εξασφαλίζουμε την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια”. Όμως το “νέο παραμύθι” του κ. Τσίπρα, δεν πρόκειται αυτή την φορά να πετύχει τον στόχο του, να παραπλανήσει και να εξαπατήσει και πάλι τους πολίτες.

Κουτσούμπας: Θα μας βρίσκετε συνεχώς μπροστά σας, όση λάσπη κι αν βάλετε στον ανεμιστήρα – ΒΙΝΤΕΟ

“Χρειάζεται πραγματικά μεγάλη πολιτική θρασύτητα, να κλιμακώνετε την επίθεση στα λαϊκά στρώματα και την ίδια ώρα να ισχυρίζεστε ότι μεροληπτείτε κιόλας υπέρ των κοινωνικά αδύναμων” τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στην ομιλία του στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.

“Χρειάζεται πραγματικά πολιτική αναίδεια, πολιτικός κυνισμός, να βαφτίζεις προνομιούχους όσους δεν ανήκουν ακόμα στην ομάδα ακραίας φτώχειας και να ζητάς νέες θυσίες απ’ τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους, ενώ την ίδια στιγμή ενισχύεις το μεγάλο κεφάλαιο. Μιλάτε για τη λεγόμενη δίκαιη ανάπτυξη που θα έρθει το επόμενο διάστημα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον Αύγουστο και τη λεγόμενη λήξη των μνημονίων ως σημείο φιλολαϊκής στροφής της πολιτικής σας. Όμως κανείς δεν μπορεί να εξαπατά πάρα πολλούς για πολύ καιρό” συνέχισε.

Παράλληλα, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι “σα να μη φτάνουν όλα αυτά, η “δίκαιη ανάπτυξή” σας φέρνει και άλλα, επιπρόσθετα μέτρα, το επόμενο διάστημα. Φέρνετε νέο τσεκούρι στις συντάξεις που θα μειώσει ακόμα περισσότερο το βιοτικό επίπεδο και τελικά την ίδια τη ζωή των συνταξιούχων”, ενώ όπως επισήμανε “το επόμενο διάστημα, για να πετύχετε τα πρωτογενή πλεονάσματα που θέλετε, φέρνετε νέα φοροεπιδρομή σε μισθωτούς και συνταξιούχους, μειώνοντας το αφορολόγητο σε κάτω από 6.000 ευρώ ετησίως. Αναφέρεστε στο 50% +1 λες και δεν γνωρίζετε τίποτα για την εργοδοτική τρομοκρατία σε τόπους δουλειάς και το ρόλο του κυβερνητικού και του εργοδοτικού συνδικαλισμού”.

“Η πραγματικότητα είναι σκληρή, αδυσώπητη. Και θρυμματίζει οποιαδήποτε προσπάθειά σας να τη συγκαλύψετε”, ανέφερε ο ΓΓ του ΚΚΕ, καθώς “όποια πλευρά του σημερινού πολυνομοσχεδίου και αν κοιτάξουμε, θα δούμε τον ίδιο πάντα μοναδικά ωφελημένο και τον ίδιο πάντα μοναδικά χαμένο. Το “μότο” που σας ταιριάζει, δεν είναι το δίκαιο που γίνεται πράξη. Αυτό που έπρεπε να λέγατε, αν σας είχε απομείνει έστω μια μικρή δόση πολιτικής ειλικρίνειας, θα ήταν το: “Ό,τι άδικο για το λαό μας αυτό που μας ζήτησε το μεγάλο κεφάλαιο, γίνεται πράξη”. Το κεφάλαιο σας ζήτησε να υπονομεύσετε το δικαίωμα στην απεργία, και το κάνετε πράξη. Οι εκπρόσωποί του σας χειροκροτούν και σας συγχαίρουν”.

“Σας δηλώνουμε ότι δεν θα εγκαταλείψουμε τα κατακτημένα με αίμα δικαιώματα της εργατικής τάξης αμαχητί. Θα μας βρίσκετε συνεχώς μπροστά σας, όση λάσπη κι αν βάλετε στον ανεμιστήρα, όση συκοφαντία κι αν επιστρατεύσετε, όσον αυταρχισμό κι αν διαθέσετε, όσους κονδυλοφόρους κι αν πληρώσετε”, είπε χαρακτηριστικά.

Θεοδωράκης: Κλείνετε τις μνημονιακές υποχρεώσεις με ένα «νομοσχέδιο Φρανκενστάιν» – BINTEO

Την απαράδεκτη τακτική της κυβέρνησης κατήγγειλε ο Σταύρος Θεοδωράκης λέγοντας ότι φέρατε ένα νομοσχέδιο με τακτικές «περάστε-ψηφίστε-τελειώσατε» και συμπλήρωσε ότι το πολυνομοσχέδιο «είναι μνημείο συγκεντρωτισμού», ενώ το χαρακτήρισε ως νομοσχέδιο “Φρανκεστάιν”».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση για τη στάση της στο Μακεδονικό.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, είπε: « Τι άλλες στολές θα φορέσετε κ.Καμμένε; Τις στολές του στρατού τις εξαντλήσατε. Τώρα περάσατε στα βεστιάρια των τσίρκων. Οι σκιτσογράφοι -γιατί αυτοί κυρίως ασχολούνται μαζί σας- έχουν καταγράψει 5 διαφορετικές θέσεις για το Μακεδονικό». Ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι το πρόβλημα είναι του Αλέξη Τσίπρα, καθώς υπάρχει διχογνωμία στην κυβέρνηση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Και είπε με νόημα: «Σκέφτεστε να αποφασίσει η Βουλή για μία σύνθετη ονομασία και ο υπουργός Αμύνης να πάει στο ΝΑΤΟ και να λέει “εγώ διαφωνώ”; Ας μην ζήσουμε και αυτόν τον εξευτελισμό».

Στη συνέχεια ο Σταύρος Θεοδωράκης έριξε τα βέλη του στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος δεν αντιδρά στους χουλιγκανισμούς και τις καταστροφές στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ενώ αντιθέτως όρισε Πρόεδρο της Επιτροπής για την παραβατικότητα στα ΑΕΙ, τον Νίκο Παρασκευόπουλο! Τον άνθρωπο που, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο επικεφαλής του Ποταμιού, «έκανε ολέθριες επιλογές στο σωφρονιστικό σύστημα, έβαλε μαζί τους φτωχοδιάβολους των φυλακών με τους κατά συρροή εγκληματίες και άνοιξε τα κελιά μόνο γι’ αυτούς που έχουν τους καλούς δικηγόρους». Και κατέληξε χαρακτηριστικά «Πλάκα με κάνεις;».

Τα βέλη του έστρεψε ο Σταύρος Θεοδωράκης και στον Κώστα Ζουράρι αναλύοντας το «έργο» του υφυπουργού στην κυβέρνηση λέγοντας: «14 μήνες ο κ.Ζουράρις έχει υπογράψει όλες κι όλες 19 αποφάσεις όλες τυπικού και διεκπεραιωτικού χαρακτήρα. Δηλαδή μία υπογραφή ανά 25 μέρες». Και καυτηρίασε το γεγονός πως από τους 9 βουλευτές που έχουν οι ΑΝΕΛ, οι 7 είναι στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι είναι «ίσως οι πιο ακριβές ψήφοι στην ιστορία του κοινοβουλευτισμού μας».

Λεβέντης: Αν ψηφίσετε αυτό το νομοσχέδιο θα ντρέπεστε – ΒΙΝΤΕΟ

“Αυτό το νομοσχέδιο, είναι νομοσχέδιο ντροπής. Αν το ψηφίσετε, θα ντρέπεστε και θα απολογείστε στα παιδιά σας επειδή το ψηφίσατε” είπε, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιοτο οποίο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Ο κ. Λεβέντης κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό, ότι “την ίδια στιγμή που κόβει τα πολυτεκνικά επιδόματα, υπόσχεται να τα επαναφέρει”.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων σχολίασε την άποψη που εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, ότι “η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση είναι μέσα στο κλίμα και την πραγματικότητα” και αναρωτήθηκε: “Άρα, το 2014, όταν υποσχόταν ότι σχίζει μνημόνια, ήταν στον κόσμο του;». Χαρακτήρισε δε την παραπάνω τοποθέτηση, ως “ομολογία ειλικρίνειας” . Επίσης, διερωτήθηκε εάν έχει κανείς διαβάσει από την πλειοψηφία αυτό το νομοσχέδιο.

Αναφερόμενος στα εργασιακά-απεργιακά, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων υποστήριξε, ότι ο ίδιος παλαιότερα, πίστευε ότι οι απεργίες και η ασυδοσία των συνδικάτων έκαναν ζημιά στις επιχειρήσεις, ενώ τώρα πιστεύει ότι πρέπει να στηριχτούν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα, καθώς οι περισσότεροι είναι ή άνεργοι ή ημιαπασχολούμενοι και χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο “έγκλημα κατά της εργατικής τάξης”.
Αναφερόμενος στο Σκοπιανό, τόνισε: ‘”Έχετε παρασυρθεί σε μια παγίδα από τον Τσίπρα, έχετε θεωρήσει ως εθνική γραμμή το Βουκουρέστι. Το Βουκουρέστι είναι εθνική μειοδοσία.” και πρόσθεσε: “Είπα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην διαπράξει το ολίσθημα να συμφωνήσει”.

“Δεν έχει δικαίωμα η Βουλή να παραχωρήσει κάτι. Έχει χυθεί αίμα στη Μακεδονία. Με ποια ευκολία μπορεί να παραχωρήσει κάτι η Βουλή;” συμπλήρωσε o κ. Λεβέντης.


Πέρασε το πολυνομοσχέδιο από την Βουλή με 154 “ναι”. Το νομοσχέδιο υπερψήφισε και η ανεξάρτητη βουλευτής, που προέρχεται την Ένωση Κεντρώων, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.

Η κ. Μεγαλοοικονόμου εντάσσεται στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ως συνεργαζόμενη, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Σε αποκλειστική της δήλωση στο ΑΠΕ ΜΠΕ, η κ. Μεγαλοοικονόμου εξήγησε τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή την επιλογή.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ανέλαβε όταν η ελληνική οικονομία και κοινωνία αντιμετώπιζαν μεγάλες δυσκολίες τις μεγαλύτερες των τελευταίων δεκαετιών. Δεν είχε ευθύνες γι αυτό, ούτε ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνούσε τα τελευταία 40 χρόνια.

Τα τελευταία δυο χρόνια δεν έγιναν θαύματα ούτε περιμέναμε να γίνουν, όμως η εικόνα της χώρας αρχίζει να αλλάζει. Αυτό φαίνεται από την θετική αντίδραση των αγορών, όπου για πρώτη φορά βλέπουμε τα επιτόκια να έχουν φθάσει στα επίπεδα του 2006, πριν δηλαδή να μπούμε στην κρίση, διεθνώς αναγνωρίζεται ότι η χώρα είναι σταθερή και μπορούν να γίνουν επενδύσεις, και όλοι όσοι ήταν πριν εναντίον μας τώρα είναι υπέρ μας. Επέλεξα λοιπόν να συστρατευτώ σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια», ανέφερε.

Εξηγώντας την θετική ψήφο της στο πολυνομοσχέδιο, η κ. Μεγαλοοικονόμου τόνισε ότι, η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα ήταν αναγκαία για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. Επιπλέον, όπως είπε, ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνει, όπως η ολοκλήρωση του κτηματολογίου, έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια για το καλό της οικονομίας. Αναφορικά με τα οικογενειακά επιδόματα εκτίμησε, ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές απώλειες για τους δικαιούχους ενώ πρόσθεσε, ότι είπε και ο πρωθυπουργός, θα μπορούσαν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις όπου απαιτείται μετά τον Αύγουστο του 2018.

Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.