Quantcast
Γεννηματά: Χρειάζεται νέα ετυμηγορία του ελληνικού λαού - enikonomia.gr
share

Γεννηματά: Χρειάζεται νέα ετυμηγορία του ελληνικού λαού

δημοσιεύτηκε:

«Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση τώρα χρειάζεται νέα ετυμηγορία του ελληνικού λαού» τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΔΗ.ΣΥ), Φώφη Γεννηματά, σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι».

Πρόσθεσε ότι το μήνυμα που στέλνει η κοινωνία είναι υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας και ανέφερε ότι αν δεν αλλάξουν τα (εκλογικά) ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, «ώστε να συνετιστούν», το αδιέξοδο της χώρας θα εντείνεται, ενώ προηγουμένως έκανε λόγο για «καρικατούρα δικομματισμού» στην οποία επιδίδονται η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι η ΔΗ.ΣΥ θα καταφέρει «να τους καθίσουμε όλους σε ένα τραπέζι», με προϋπόθεση, όμως, την αύξηση της δύναμής της.

Ακόμα, η κ. Γεννηματά είπε ότι πρέπει να γίνει Εξεταστική για την πορεία της οικονομίας από το 2000 έως σήμερα, όχι για να ποινικοποιηθεί η πολιτική ζωή του τόπου, αλλά για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και άπαντες να αντιληφθούν τι συνέβη στη χώρα.

Εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ επειδή αρνούνται αυτό το αίτημα και υπογράμμισε ότι «η ειλικρίνεια από όλους και η ύπαρξη ενός συγκεκριμένου σχεδίου (για τη χώρα) είναι η βάση της συνεννόησης».

Ερωτηθείσα, σχετικά, είπε ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης δεν θα ήταν αρνητικός σε μια τέτοια εξεταστική, σημειώνοντας ότι όλα τα νομοθετήματα και τα εργαλεία διαφάνειας στον τόπο προέρχονται από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι χρησιμοποιεί όλο αυτό το θεσμικό οπλοστάσιο προκειμένου να σπιλώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους «γιατί είναι με την πλάτη στον τοίχο».

Σε ό,τι αφορά το Συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ είπε ότι αυτό ήταν πολιτικό και προγραμματικό, αποσαφήνισε ότι η ΔΗ.ΣΥ δεν είναι «ένωση προσώπων» και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η ένωση της κοινωνικής βάσης της παράταξης και η ενοποίηση του κατακερματισμένου χώρου της κεντροαριστεράς η οποία θα μπορέσει πλέον να καταστεί εφαλτήριο για την αλλαγή του πολιτικού συσχετισμού.

Πρόσθεσε ότι η ΔΗ.ΣΥ είναι η μόνη παράταξη που έχει καταθέσει το «Σχέδιο Ελλάδα» το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για προγραμματική συμφωνία.

Η κ. Γεννηματά είπε ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν έχει καμία σχέση με την κεντροαριστερά, χαρακτήρισε την πολιτική του ως «συντηρητική δεξιά πολιτική», πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός έχει προδώσει όλες τις αξίες της αριστεράς, «έχει κάψει την ελπίδα» του ελληνικού λαού στον οποίο δεν αξίζει η παραίτηση και καθημερινά «γίνεται όλο και περισσότερο “ένα” με τον συγκυβερνήτη του κ. Καμμένο».

Ερωτηθείσα για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, από την αρχή της κρίσης, είπε ότι αναμφίβολα έγιναν συμβιβασμοί, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι τότε η χώρα είχε έλλειμμα 35 δισ. ευρώ, ενώ όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε πλεόνασμα και ένας ορισμένος ρυθμός ανάπτυξης.

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την «αλλοπρόσαλλη πολιτική του πισωγύρισε τη χώρα» και τώρα προσπαθεί να την επαναφέρει ανεπιτυχώς.

Σημείωσε ότι ακόμα και σε τόσο σκληρό τοπίο, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν σε κυβερνήσεις έφερναν μεταρρυθμίσεις.

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί τις πολιτικές που του επιβάλλουν οι πιο συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης, πρόσθεσε πως ό,τι «περνάει» (ως μέτρα) είναι «αυτά που αρνήθηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις» και σημείωσε ότι «με τις καθυστερήσεις της αξιολόγησης μεγάλωσε ο λογαριασμός».

Η κ. Γεννηματά απέρριψε τις αιτιάσεις ότι η ίδια ήταν υπέρ του κλεισίματος της αξιολόγησης «όπως-όπως» αναφέροντας ότι πριν το κλείσιμο της αξιολόγησης του 2016 είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να παραιτηθεί ώστε να δημιουργηθεί μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.

Επανέφερε την πρότασή της για εκλογές, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ψεύδη και ανικανότητα και για την υπογραφή αντιπαραγωγικής και υφεσιακής συμφωνίας.

Είπε ότι είχε προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα, υπενθυμίζοντάς του ότι απολάμβανε μεγάλης στήριξης, να μην φέρει εφαρμοστικούς νόμους «που θα τους φτιάξει μόνος του» και του επέρριψε ευθύνες τόσο για την εκ νέου προσφυγή στις κάλπες, όσο και για τη συγκυβέρνηση με τον κ. Π. Καμμένο «από τον ρατσιστικό λόγο του οποίου δεν ενοχλείται ο πρωθυπουργός ο οποίος τον καλύπτει πλήρως».

Σε ό,τι αφορά τον κ. Καμμένο, η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για αντιθεσμικές ενέργειες που πρέπει να διερευνηθούν και έθεσε το ερώτημα γιατί τον καλύπτει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σ. Κοντονής.

«Βλέπω ύποπτες ενέργειες και θέλω απαντήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, η κ. Γεννηματά, η οποία διέβλεψε αγωνία του πρωθυπουργού να καλύψει τον κ. Π. Καμμένο.

«Το γεγονός αυτό προστίθεται στην πορεία της κυβέρνησης, βλέπω μια δύσκολη ισορροπία στη συνέχιση αυτής της πορείας, ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψουν πολιτικές εξελίξεις» είπε.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται καμία έρευνα και έλεγχο σε ό,τι την αφορά.

Αναφορικά με τις αποκαλύψεις του κ. Γ. Βαρουφάκη, η κ. Γεννηματά είπε ότι το καλοκαίρι του 2015 σε δική της ερώτηση, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για Plan B που ήταν εν γνώσει του και ανέλαβε την πολιτική ευθύνη.

«Ένα πράγμα είναι οι υπηρεσίες του κράτους να έχουν ένα Plan B για παν ενδεχόμενο, και άλλο πράγμα να γίνονται σε σπίτια κυβερνητικοί σχεδιασμοί» είπε η κ. Γεννηματά, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός εξετέθη όταν έσπευσε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη.

«Δεν θα μπω στον πειρασμό να εξάγω τώρα πολιτικά συμπεράσματα. Τα θέματα της διαφάνειας δεν έχουν τελειώσει» είπε η κ. Γεννηματά κάνοντας στη συνέχεια λόγο για «σχεδιασμούς στα όρια της εκτροπής ακόμα και του ίδιου του πολιτεύματος», και προσθέτοντας ότι «η πορεία για την απόδοση ευθυνών είναι μπροστά, η δικαιοσύνη δεν είναι εκδίκηση».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε οποιονδήποτε σχολιασμό της συνέντευξης του Α. Τσοχατζόπουλου, τονίζοντας ότι όσοι την άκουσαν, έβγαλαν τα συμπεράσματά τους.

Η κ. Γεννηματά είπε ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία της ΔΗ.ΣΥ από την κοινωνική βάση, πρόσθεσε ότι ο μόνος που ανοιχτά έχει πει ότι θα πράξει το ίδιο είναι ο επικεφαλής της ΔΗ.ΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος, ενώ αναφορικά με τον Γ. Παπανδρέου είπε ότι «δεν επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ, αλλά με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών συμμετέχει στη ΔΗ.ΣΥ».

Σημειώνεται ότι στην αρχή της συνέντευξης της, η κ. Γεννηματά είπε ότι σαφώς και τιμάται το ΠΑΣΟΚ και η ιστορία του, και δεν απαξιώνεται τίποτα, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι αυτήν τη στιγμή του ΠΑΣΟΚ συμμετέχει στη ΔΗ.ΣΥ.

«Το βασικό είναι η ενότητα και η δυναμική δείχνει ότι μπορούμε να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο» ενώ ανάμεσα στις προτεραιότητές μας είναι να επιστρέψουν τα νέα παιδιά που έφυγαν στο εξωτερικό, κατέληξε στην συνέντευξή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.