Τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία της μόδας έχει αρχίσει – αργά αλλά σταθερά – να κινείται προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας, γεγονός που για την ελληνική παραγωγή συνιστά μια σημαντική ευκαιρία, επεσήμανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κων/νος Μίχαλος, μιλώντας σε συνέδριο με θέμα την αειφόρο παραγωγή και κατανάλωση προϊόντων του κλάδου.
«Ένα από τα σημαντικότερα πεδία ευκαιριών εντοπίζεται στον τομέα της λεγόμενης οικολογικής αγοράς. Η βιομηχανία ένδυσης παγκοσμίως προκαλεί σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο παράγονται περίπου 60 δισεκατομμύρια κιλά υφασμάτων, για τα οποία καταναλώνονται περίπου 9.000 δισεκατομμύρια λίτρα νερού, ενώ χρησιμοποιούνται περίπου 8.000 χημικές ουσίες. Η ελληνική βιομηχανία έχει κάθε λόγο και συμφέρον να στραφεί στην κατεύθυνση της βιώσιμης παραγωγής.», επεσήμανε ο κ. Μίχαλος ζητώντας τη στήριξη της Πολιτείας στην κατεύθυνση αυτή.
Τόνισε ακόμη ότι η ζήτηση για ενδύματα που κατασκευάζονται από οργανικά υλικά, δεν έχουν υποστεί χημικές επεξεργασίες και είναι σχεδιασμένα ώστε να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής παραμένει αρκετά χαμηλή, ωστόσο υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ενίσχυσης στα επόμενα χρόνια.
Τέλος, υπογράμμισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι η ευκαιρία δεν αφορά μόνο το κομμάτι της ένδυσης, αλλά ολόκληρη την αλυσίδα και βεβαίως και τον πρωτογενή τομέα καθώς η Ελλάδα καλλιεργεί χιλιάδες στρέμματα βαμβακιού, από τα οποία ελάχιστα είναι βιολογικά.