“Είναι πλέον η ώρα όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και οι διεθνείς παράγοντες, που το τελευταίο διάστημα αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς, να αποδείξουν έμπρακτα αυτή την αναγνώριση και να δώσουν τη δυνατότητα για μια συνολική συμφωνία που θα διευθετεί και το βασικό δομικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας που είναι το ζήτημα του χρέους και θα δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική οικονομία, για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια, να γυρίσει επιτέλους σελίδα και όλες αυτές οι προσπάθειες που γίνονται από το κεντρικό κράτος, από την αυτοδιοίκηση, τους παραγωγικούς φορείς, τις ίδιες τις επιχειρήσεις, να μπορέσουν να πιάσουν τόπο”. Τα παραπάνω υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στη σύνοδο εξαγωγών (Export Summit) για τα δίκτυα μεταφορών και διανομής, που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).
Ο κ. Χαρίτσης, χαρακτήρισε πάρα πολύ κρίσιμη τη σημερινή μέρα για την ελληνική οικονομία, καθώς σε λίγες ώρες ξεκινά η συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο και όπως είπε, εκεί η κυβέρνηση δίνει μια εθνική μάχη για την υπεράσπιση της ελληνικής οικονομίας. “Η ελληνική κυβέρνηση αλλά κυρίως η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία έχουν κάνει πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια, έχουν κάνει περισσότερα από όσα προβλέπει η συμφωνία”, είπε και πρόσθεσε: “σε κάθε περίπτωση εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με αμείωτη ένταση”. Εξήγησε, ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα κολοσσιαίο έργο που και τόνισε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για συνεργασία με τους φορείς της αυτοδιοίκησης, τους παραγωγικούς φορείς και τους οικονομικούς φορείς ώστε να γυρίσει σελίδα η ελληνική οικονομία.
Νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ
Νέο πρόγραμμα, μέσω ΕΣΠΑ, για τη διαμόρφωση ελληνικού σήματος σε προϊόντα αγροδιατροφής, προανήγγειλε επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.
“Η πρόσκληση θα βγει ως τις 10 Ιουλίου”, είπε ο κ. Χαρίτσης και τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό νέο πρόγραμμα, “σε συνεργασία με το Enterprise Greece, για τη διαμόρφωση ελληνικού σήματος σε προϊόντα αγροδιαγροφής, για τη διαμόρφωση ενιαίας ταυτότητας και σήματος ποιότητας για τα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα”. Εξήγησε, άλλωστε, ότι το εν λόγω πρόγραμμα ικανοποιεί ένα διαχρονικό αίτημα του κλάδου και αναβαθμίζει τα ελληνικά προϊόντα που, με όχημα την υπαρκτή εξαιρετική τους ποιότητα, μπορούν να διεκδικήσουν – όπως είπε – μεγαλύτερο μερίδιο και καλύτερους όρους στις διεθνείς αγορές, με τη βοήθεια ενός σήματος που θα είναι ταυτισμένο με την Ελλάδα, θα πιστοποιεί την ποιότητά τους και θα προωθεί την αναγνωρισιμότητά τους στις διεθνείς αγορές.
Ο κ.Χαρίτσης, εκτίμησε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ωθηθεί στην ενίσχυση των εξαγωγών και ανέφερε ότι η νέα πραγματικότητα αποτυπώνεται πλέον και στα επίσημα στοιχεία, καθώς στο πρώτο τρίμηνο του 2017 σημειώθηκε σημαντική άνοδος των εξαγωγών, κατά 20,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016 και οι προβλέψεις για το 2017 “μιλάνε” για όγκο εξαγωγών που θα ξεπεράσει τα 27 δισ. ευρώ. Είπε, ακόμη, ότι για να αλλάξει το τοπίο θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση σε μια δυναμική και καινοτόμο μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στους κλάδους της ενέργειας, της πληροφορικής, των επικοινωνιών, των μεταφορών και των logistics και πρόσθεσε ότι στηρίζεται σε υψηλά καταρτισμένους νέους Έλληνες επιστήμονες και επιχειρηματίες.
Αναφορικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα “Ερευνώ, Δημιουργώ, Καινοτομώ”, ύψους 280 εκ. ευρώ, που προωθεί συνέργειες ερευνητικών ιδρυμάτων, φορέων και επιχειρήσεων, τη στροφή του νέου αναπτυξιακού νόμου στους τομείς της βιομηχανίας και της μεταποίησης και την αύξηση των πόρων του εθνικού προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Γνωστοποίησε ότι προωθείται η ένταξη, σε ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τα νησιά του Αιγαίου, μιας πρότασης, του επιμελητηρίου Κυκλάδων, για τη δημιουργία “κλάστερ” εξωστρέφειας, στον τομέα της αγροδιατροφής. Επίσης, το ταμείο συνεπενδύσεων θα χρηματοδοτήσει δυναμικές καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ από το ταμείο επιχειρηματικότητας ήδη δεσμεύτηκαν 400 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και το ποσό αυτό θα φτάσει πάνω από το 1 εκ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επιπλέον, θα εκδοθούν “voucher εξωστρέφειας”, που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις στην προώθηση των προιόντων τους στις ξένες αγορές.
Ο κ. Χαρίτσης, μίλησε, ακόμη, για θεσμικές παρεμβάσεις που προωθούνται για τη βελτίωση του περιβάλλοντος, στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Σε αυτές, περιλαμβάνονται η απλοποίηση της σύστασης και της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων, η δημιουργία πληροφοριακού συστήματος, για την γνωστοποίηση της αδειοδότησης επιχειρήσεων μεταποίησης τροφίμων και ποτών, καθώς και logistics. Παράλληλα, προωθούνται η απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου, για τη συγκρότηση επιχειρηματικών πάρκων, η δημιουργία σχεδίου ενίσχυσης των εξαγωγών, που θα αναβαθμίζει την οικονομική διπλωματία της χώρας και η δημιουργία ενός πληροφοριακού συστήματος για την εξαγωγική πολιτική.
Τσαρουχά: Μια νέα εποχή ξημερώνει
Από την πλευρά της η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, σε χαιρετισμό της προς τη σύνοδο, επισήμανε ότι “μια νέα εποχή ξημερώνει για τη χώρα μας γιατί όποια και αν είναι η έκφραση του σημερινού Eurogroup είναι σίγουρο ότι μπαίνουμε οριστικά πλέον σε μια πορεία που οδηγεί έξω από το δρόμο της ασάφειας, της παραπληροφόρησης που τόσα χρόνια υπομένουμε”.
“Η φήμη και η αξιοπιστία της χώρας μας, με τις θυσίες όλων μας και με τις πολιτικές αποφάσεις που λάβαμε, ανακτάται σε διεθνές επίπεδο. Η τριμερής σήμερα εδώ στη Θεσσαλονίκη είναι μια απτή απόδειξη” πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, η κ. Τσαρουχά.