Οριστικό τέλος στις ελπίδες για «καθαρή λύση» στο χρέος στις 15 Ιουνίου ενώ και το ενδεχόμενο ένταξη της Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση θα πρέπει να θεωρείται μελλοντική προοπτική αν τελικά το ΔΝΤ ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση κάνοντας αρνητική έκθεση βιωσιμότητας για το χρέος.
Κοινοτική πηγή τόνιζε χθες ότι η λύση της ένταξης του ΔΝΤ στο πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση είναι μονόδρομος για να έχουμε στο Eurogroup του Ιουνίου μια θετική απόφαση για την Ελλάδα σε ότι αφορά στην καταβολή της δόσης.
Μάλιστα χαμήλωνε και το πήχη για το ύψος της δόσης η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα ήταν αρκετά μεγαλύτερη από τα 7 δισ. ευρώ που αναμένονταν αρχικά.
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η δόση δεν θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τα αρχικά προγραμματισμένα 7 δισ. ευρώ. Η δόση θα περιλαμβάνει και κάποια χρήματα για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και μπορεί να σπάσει σε δόσεις ανάλογα με την πορεία εξόφλησης των ιδιωτών.
Τόνιζε παρόλα αυτά ότι η τεχνική συμφωνία έχει κλείσει καθώς καθώς υπάρχουν πια ελάχιστα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να διευκρινιστούν μέχρι και το Eurogroup τα οποία θα εξεταστούν εκ των προτέρων στις συνεδριάσεις του Euro Working Group στις 6 και τις 9 του μήνα.
Δύσκολη αν όχι αδύνατη θα είναι και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ καθώς με την συμφωνία εν αναμονή του ΔΝΤ και την αρνητική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που θα την συνόδευε η ΕΚΤ αν και ανεξάρτητη δεν θα μπορούσε να προχωρήσει από μόνη της σε έκθεση που θα κατέληγε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.
«Τεχνικά θα μπορούσε, αλλά δεν θα ήταν καλό το ΔΝΤ να λέει ότι δεν είναι βιώσιμο το χρέος και η ΕΚΤ να λέει ότι είναι» σχολίασε προσθέτοντας ότι «αυτό δεν θα έδινε μήνυμα στις αγορές».
Στο ίδιο μήκος κύματος βρέθηκε χθες και ο υπερσυντηρητικός Γερμανός οικονομολόγος Λαρς Φελντ, ένας εκ των λεγόμενων “5 σοφών” της γερμανικής οικονομίας.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε προς τη Deutsche Welle στο περιθώριο ημερίδας για τις δυνατότητες εξόδου της Ελλάδας είπε “. Δεν πιστεύω ότι στις 15 θα αποφασιστούνμέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Κατά συνέπεια αυτό θα σημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν θα είναι διατεθειμένο να διαθέσει πόρους και άλλα δάνεια στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει μια συμβιβαστική φόρμουλα, βάσει της οποίας το ΔΝΤ θα παραμείνει τυπικά στο πρόγραμμα, αλλά θα εκταμιεύσει χρήματα το 2018. Αυτό είναι στα όρια του εφικτού.
Η πρόταση κατατέθηκε ήδη κατά την τελευταία συνάντηση, αλλά η Ελλάδα δεν μπορούσε να την αποδεχτεί. Τώρα όμως ενδεχομένως να βρεθεί λύση προς αυτή την κατεύθυνση”.
Ξέσπασμα Σόιμπλε
Σε παραλήρημα κατά της Ελλάδας και του έλληνα πρωθυπουργού βρέθηκε χθες ο Γερμανός υπουργός οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε σε συνέδριο της WDR στο Βερολίνο ρίχνοντας το φταίξιμο για την συνεχιζόμενη λιτότητα στην Ελλάδα στις πολιτικές ηγεσίες .
Αναφερόμενος στην Ελλάδα τόνισε ότι το “ελληνικό πολιτικό σύστημα το οποίο με ή χωρίς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις του γιναν βήματα προόδου, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, συμπληρώνοντας ωστόσο όμως πως “η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας συνεχίζει να επιμερίζει το βάρος στα αδύναμα στρώματα.
Ειδικά για τον πρωθυπουργό κ Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: “Βγήκε με την υπόσχεση να καταργήσει τα φορολογικά προνόμια για τους εφοπλιστές, αλλά τίποτα δεν έγινε”. Και υπογράμμισε πως η κατάσταση στη χώρα δεν είναι ανταγωνιστική.
Καρφιά Μοσκοβισί
Μιλώντας σε ένα άλλο συνέδριο και συγκεκριμένα στο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Pierre Moscovici πέταξε “καρφί” εναντίον της γερμανικής προσέγγισης στο ελληνικό πρόβλημα.
“Το να αποφασίζουμε πίσω από κλειστές πόρτες για τη μοίρα της Ελλάδας δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ χωρίς δημοκρατική λογοδοσία”. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος χαρακτήρισε μάλιστα αυτή την προσέγγιση εντελώς “απαράδεκτη”.
¨Όλα αυτά ενώ το ΔΝΤ που είναι ο δεύτερος μεγάλος πρωταγωνιστικής της λύσης για το ελληνικό χρέος δεν έχει σπάσει ακόμη την «σιγή ασυρμάτου» του.