Αναπάντητο έμεινε στο τέλος της χθεσινής ημέρα το ερώτημα –τίτλος του συνεδρίου του Economist στην Φρανκφούρτη, αν δηλαδή η Ελλάδα θα επιστρέψει στο δανεισμό αφού η μόνη αλλαγή που μπορούσε κανείς να παρατηρήσει ήταν η πλήρης σύμπλευση του ΕΜΣ με την γραμμή Σόιμπλε.
Στην έκκληση του υπουργού οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου αλλά και του διοικητή της ΤτΕ κ Γιάννη Στουρνάρα προς τους δανειστές για μια καθαρή λύση στο θέμα τους χρέους τώρα οι απαντήσεις των εκπροσώπων των δανειστών ήταν ίδιες με αυτές που δόθηκαν και στο Eurogroup του Μαΐου.
Η ΕΚΤ δια στόματος του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου κ. Μπενουά Κερέ επανέλαβε την θέση της ότι χωρίς να υπάρχουν σαφώς διευκρινισμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, δεν μπορεί να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Τούτο παρότι η Κεντρική Τράπεζα του Ευρώ δεν δεσμεύεται από την στάση του ΔΝΤ και μπορεί να κάνει δικής της αξιολόγηση του δημοσίου χρέους.
Στο μήνυμα που απεύθυνε στο συνέδριο ο Γάλλος επίτροπος κ. Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και θα έχουμε την λύση στο Eurogroup του Ιουνίου.
Το ίδιο υποστηρικτικός ήταν και ο επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα ο κ. Ντέκλαν Κοστέλο ο οποίος μίλησε για το άνευ προηγουμένου πρόγραμμα που έχει υλοποιήσει από το 2015 η Ελλάδα και τις πολύ καλές δημοσιονομικές της επιδόσεις καταλήγοντας ότι σε αυτήν την φάση η προσοχή στρέφεται στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.
Το μπλόκ Σόιμπλε
Η παρουσία Σόιμπλε στο χθεσινό συνέδριο ήταν λιγότερο από συμβολική. Στους παριστάμενους μοιράστηκε ένα κείμενο που διαβάστηκε και δημόσια το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες είχε συνταχθεί στην αρχή του μήνα όταν δεν υπήρχε ακόμη η κατ’ αρχήν συμφωνία για τις πολιτικές της δεύτερης αξιολόγησης.
Το κείμενο επεσήμανε ότι παρά την πρόοδο που έχει γίνει ότι η Ελλάδα έχει ακόμη πολλά εμπόδια να ξεπεράσει για να φτάσει στο δανεισμό από τις αγορές. Επαναλάμβανε επίσης ότι το βασικό για την Ελλάδα δεν είναι η ρύθμιση του χρέους αλλά η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Το περίεργο είναι ότι χθες την ίδια λογική ταυτίστηκαν χθες και όλα τα στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που μίλησαν χθες για την Ελλάδα.
Από την Φρανκφούρτη και το συνέδριο του Economist ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΜΣ στην Ελλάδα κ. Νικόλα Τζιαμαριόλι τόνισε ότι έχει ήδη ελαφρυνθεί με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και συνεχίζει να ευεργετείται από τα πολύ χαμηλά επιτόκια δανεισμού που προσφέρουν τα δάνεια του Μηχανισμού.
Μάλιστα ρίσκαρε να πει ότι η έμφαση στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους από την ελληνική πλευρά έχει περισσότερο πολιτικά παρά οικονομικά και τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά.
Από την Αθήνα και την Γενικής Συνέλευση του ΣΕΒ ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Ρόλφ Στράουχ τόνιζε ότι η «Η ιδιοκτησία του προγράμματος είναι τώρα πολύ πιο σημαντική προτεραιότητα από την ελάφρυνση χρέους» θυμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη ευεργετηθεί με την μεγαλύτερη ελάφρυνση του ιδιωτικού χρέους μέσω του PSI το 2012 και μέσω των δανείων του ΕΜΣ και των χαμηλών επιτοκίων που προσφέρει σε σχέση με τα επιτόκια που θα πετύχαινε η Ελλάδα βγαίνοντας στις αγορές υπάρχει ετήσια ελάφρυνση από τόκους της τάξης των 10 δισ. ευρώ.
Το ΔΝΤ , παραδόξως δεν συμμετείχε καθόλου σε ένα συνέδριο για την Ελλάδα και κατά συνέπεια δεν εξέφρασε ανοιχτά την άποψη για το θέμα του συνεδρίου.