«Είναι επιτακτική η ανάγκη να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, χωρίς να υπάρχει καμία παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα του 2015 και χωρίς να ενσκήπτουν εξόφθαλμα παράλογες απαιτήσεις, είτε από τον κ. Σόιμπλε, είτε από το ΔΝΤ» δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Κέρκυρας Φωτεινή Βάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».
«Δεν είναι δυνατόν να παρθεί κανένα μέτρο μετά το 2018. Έχει ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ αυτός ο λαός και ο στόχος είναι να βγούμε από αυτό το καθεστώς επιτροπείας με την κοινωνία όρθια και χωρίς περαιτέρω μέτρα. Θα πρέπει, λοιπόν, να κλείσει αυτή η αξιολόγηση με χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, όχι με αυτό το παράλογο -και απάνθρωπο εντέλει- 3,5%, το οποίο ζητά η Γερμανία και χωρίς νέα μέτρα» ανέφερε η κ. Βάκη, παρατηρώντας ότι «αν οι διαπραγματεύσεις ήταν εύκολες θα έκλειναν αμέσως, απλά θα υπέγραφες ένα χαρτί».
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και συγκεκριμένα τα θέματα των συλλογικών συμβάσεων, των ομαδικών απολύσεων και του lock-out η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «είναι αδιανόητο το ευρωπαϊκό κεκτημένο να μην ισχύει για χώρες που είναι σε επιτροπεία».
«Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει μία ευρωπαϊκή χώρα. Δε μπορεί να θεωρείται Ευρώπη, όσον αφορά συμφωνίες με τους θεσμούς για την τήρηση δημοσιονομικών και να εξαιρείται από τον ευρωπαϊκό χάρτη, όσον αφορά το θεμελιώδες δικαίωμα της εργασίας και της προστασίας των κοινωνικών αγαθών. Εδώ θα πρέπει και η αντιπολίτευση να στηρίξει, δυστυχώς, όμως, έχουμε κακά δείγματα γραφής, διότι από την αξιωματική αντιπολίτευση τα εργασιακά θεωρούνται, ούτε λίγο ούτε πολύ, ως ιδεοληψίες» είπε.
Αναφερόμενη, άλλωστε, σε δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι οι Έλληνες ζουν πάνω από το όριο των δυνατοτήτων τους, σημείωσε: «Τέτοιες δηλώσεις που είναι και ενδεικτικές της γερμανικής επικυριαρχίας, δεν οδηγούν μόνο στη φτώχεια τους ευρωπαϊκούς λαούς, τους οδηγούν και στην ακροδεξιά -αρκεί να δούμε τον ευρωπαϊκό χάρτη πώς διαμορφώνεται- που αυτή τη στιγμή φαίνεται δυστυχώς να εισπράττει και να κεφαλαιοποιεί τον θυμό και την αγανάκτηση για το δόγμα λιτότητας και για τον φονταμενταλισμό των αγορών και για την επιβολή αποφάσεων και οικονομικών πολιτικών ερήμην λαών και δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων».