Εκτεταμένους ελέγχους πραγματοποίησε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, το τελευταίο χρονικό διάστημα, σε διάφορες περιοχές της χώρας, στο πλαίσιο ειδικότερων δράσεων που υλοποιεί, για τον έλεγχο εφαρμογής της φορολογικής, ασφαλιστικής, τελωνειακής νομοθεσίας και την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας υγρών καυσίμων.
Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν – κατά περίπτωση – από μικτά κλιμάκια αστυνομικών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος και ελεγκτών – επιθεωρητών συναρμοδίων Υπηρεσιών Υπουργείων, Περιφερειακών Διευθύνσεων και Τελωνείων, σε επιχειρήσεις, πρατήρια υγρών καυσίμων, ιατρεία και φορτηγά οχήματα.
Αναλυτικότερα, κατά το χρονικό διάστημα από 13 μέχρι 31 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιηθήκαν έλεγχοι ως εξής:
· Σε ιππικό σωματείο σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε η μη έκδοση παραστατικών που να δικαιολογούν τον σταβλισμό (39) αλόγων, συνολικής αξίας (5.580) ευρώ, για τα οποία αναλογεί Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (1.404) ευρώ, καθώς και η διοργάνωση ιπποδρομιών το έτος 2016, χωρίς έγκριση – γνωστοποίηση από αρμόδιο φορέα. Ενημερώθηκαν η αρμόδια Δ.Ο.Υ., η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για περαιτέρω ενέργειες.
· Σε επιχείρηση οινοποιίας και απόσταξης σε περιοχή του Νομού Κορινθίας, όπου ελήφθησαν παραστατικά στοιχεία της επιχείρησης και δείγματα για εξέταση.
· Σε (15) επικαθήμενα φορτηγά οχήματα, στο τελωνείο του Προμαχώνα Σερρών, χωρίς να διαπιστωθούν παραβάσεις.
Οι έλεγχοι συνεχίστηκαν το διήμερο 2 και 3 Νοεμβρίου 2016 σε διάφορες περιοχές της Αττικής, ως ακολούθως:
· Σε πρατήριο υγρών καυσίμων διαπιστώθηκε η πλημμελής σφράγιση (3) ηλεκτρονικών μηχανισμών αντλιών καθώς οι προβλεπόμενες ταινίες σφράγισης βρέθηκαν αποκολλημένες. Οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί κατασχέθηκαν για τη διενέργεια περαιτέρω έλεγχου τους.
· Σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην επεξεργασία και συντήρηση κρέατος, διαπιστώθηκαν (3) παραβάσεις της εργατικής – ασφαλιστικής νομοθεσίας, ενώ παρελήφθησαν παραστατικά για τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης για την συνέχιση του φορολογικού έλεγχου.
· Σε ιατρείο, διαπιστώθηκε η απασχόληση ανασφάλιστης υπαλλήλου, κατά παράβαση της ασφαλιστικής- εργατικής νομοθεσίας.
· Σε ιατρείο, έδρα σωματείου, ελήφθησαν τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία, για τον περαιτέρω αναλυτικό έλεγχό τους.
· Σε μεσιτικό γραφείο, διαπιστώθηκε να απασχολείται εργαζόμενος εκτός ωραρίου, κατά παράβαση της ασφαλιστικής- εργατικής νομοθεσίας.
· Σε καφετέρια, διαπιστώθηκε να απασχολείται εργαζόμενος, ενώ δεν επεδείχθη πίνακας προσωπικού, κατά παράβαση της ασφαλιστικής- εργατικής νομοθεσίας.
· Σε δύο καφετέριες, βρέθηκαν αντίστοιχα, να απασχολούνται τρεις (3) εργαζόμενοι εκτός ωραρίου, κατά παράβαση της ασφαλιστικής- εργατικής νομοθεσίας.
Επίσης, σε κατάστημα καφέ – μπαρ σε περιοχή της Θεσσαλονίκης διαπιστώθηκαν παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας. Στο κατάστημα είχε πραγματοποιηθεί έλεγχος τον περασμένο Απρίλιο και είχαν ληφθεί στοιχεία και δεδομένα για περαιτέρω εξέταση τους.
Από τον έλεγχο που επακολούθησε στο ηλεκτρονικό αρχείο που δημιουργήθηκε από το λογισμικό του φορολογικού μηχανισμού έκδοσης αποδείξεων, διαπιστώθηκε ότι τα έτη 2015 και 2016 είχαν εκδοθεί (7.587) αποδείξεις στις οποίες χρεώνονταν αξίες υποδεέστερες από τις κανονικές (όπως 0,10 ευρώ, 0,30 ευρώ κ.λπ.).
Για την υπόθεση ενημερώθηκε η αρμόδια Δ.Ο.Υ. για τον προσδιορισμό του ύψους των διαφυγόντων εσόδων από φόρους και τον καταλογισμό των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις [email protected] &[email protected] της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.