Σε κρίσιμη καμπή μπαίνει η χώρα μας, καθώς τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και της ερχόμενης άνοιξης θα κρίνουν πολλά όχι μόνο για το παρόν, αλλά κυρίως για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Τα επόμενα Eurogroup και οι Σύνοδοι Κορυφής, καθώς και οι συνεδριάσεις ΕΚΤ και ΔΝΤ, σε συνδυασμό με τα κρίσιμα πολιτικά γεγονότα που ακολουθούν στην Ευρώπη (εκλογές σε Ολλανδία και Γαλλία), καθιστούν επείγουσα την ήδη ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, έχοντας ήδη μια ανεπίσημη δυσμενή αξιολόγηση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σε κάθε περίπτωση η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, την περαιτέρω άρση των capital controls και την έξοδο της χώρας στις αγορές.
Σε ό,τι αφορά τις ημερομηνίες-κλειδιά του επόμενου τετραμήνου, σημειώνεται ότι ο Φεβρουάριος ξεκινάει με την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών-κρατών της ΕΕ στη Μάλτα (3/2), ενώ στις 6/2 το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ. Στις 14/2 θα ανακοινωθούν οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ δ’ τριμήνου του 2016, οι οποίες θα επιβεβαιώσουν ή όχι το αν η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, για τις 20 του ίδιου μήνα είναι προγραμματισμένο το επόμενο Eurogroup, ενώ στις 24/2 αναμένουμε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch.
Τον Μάρτιο ξεχωρίζουν τα επίσημα αποτελέσματα για την περσινή ανάπτυξη στην Ελλάδα (στις 6/3), η συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9/3 και οι εκλογές στην Ολλανδία στις 15 του μήνα, ενώ τον Απρίλιο έχουμε νέο Eurogroup στις 7/4, τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία στις 23 και τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 27/4. Η άνοιξη κλείνει με τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών στις 7/5, τις πρώτες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ α’ τριμήνου του 2017 στις 15/5 και το Eurogroup της 22ας Μαΐου.
Σύμφωνα με την έκθεση της Beta Securities, για τη φετινή χρονιά υπάρχουν αρκετοί«καταλύτες» που μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα είτε στον… «παράδεισο» είτε στην «κόλαση».
Τα «σημάδια»
Αναλυτικότερα, τα «σημάδια» που θα σημάνουν τη σταδιακή έξοδο της χώρας από την πολυετή ύφεση είναι τα ακόλουθα:
1. Ολοκλήρωση δεύτερης αξιολόγησης και ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.
2. Επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες με ταχύτερους ρυθμούς, μείωση του ELA.
3. Συμφωνία για αναδιάρθρωση του χρέους.
4. Περαιτέρω αποκλιμάκωση των capital controls.
5. Επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην κερδοφορία.
6. Καλύτερη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων (NPLs) και ταχύτερη επίτευξη των στόχων που έχει θέσει ο ESM για τον περιορισμό τους.
7. Συμβολή του πακέτου Γιούνκερ για την ανάκαμψη της Ελλάδας.
8. Αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.
9. Νέα αύξηση των τουριστικών ροών για τέταρτη συνεχή χρονιά.
10. Μείωση της ανεργίας κάτω από το 23%.
Αντίθετα, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες οι οποίοι απειλούν να ματαιώσουν το «στοίχημα» της ανάκαμψης για τη χώρα μας:
1. Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της επιβράδυνσης της Κίνας.
2. Αύξηση τρομοκρατικών χτυπημάτων.
3. Επικράτηση αντιευρωπαϊστών στις επερχόμενες εκλογές σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη.
4. Αδυναμία επίτευξης των στόχων του προϋπολογισμού.
5. Πιθανές νέες εκλογές το 2017 και αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας.
6. Κοινωνικές αναταραχές.
7. Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σε χαμηλότερα επίπεδα των εκτιμήσεων.
8. Πίεση από τους θεσμούς για νέο Μνημόνιο.
9. Διατήρηση των capital controls.
10. Χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Πηγή: Έθνος