Υπάρχουν ακόμη δυνατά μυαλά στην έρευνα και ιδέες που ξεχωρίζουν. Γεγονός, που το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποδεικνύει στην πράξη και σε διάφορους τομείς, όπως αυτός της Φωτονικής. Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Νίκος Πλέρος μια ακόμη διάκριση του ΑΠΘ, το οποίο κατάφερε να συμμετέχει σε τρία από τα 11 προγράμματα που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του H2020. Πρόκειται για την ομάδα Ασύρματων και Φωτονικών Συστημάτων και Δικτύων (ΕΡ.Α.ΦΩ.Σ.)
Ένα από τα προγράμματα στα οποία το ΑΠΘ έχει τον ηγετικό ρόλο, αφορά στη δημιουργία πρωτότυπων ολοκληρωμένων κυκλωμάτων (τα λεγόμενα τσιπάκια), τα οποία θα ενσωματώνονται σε υπερυπολογιστές που θα αξιοποιούν το φως για να επιταχύνουν την επεξεργασία δεδομένων, καταναλώνοντας πολύ μικρή ενέργεια για την επίτευξη υψηλών ταχυτήτων, σύμφωνα με τον κ.Πλέρο. Η αξιοποίηση του φωτός είναι μία πολύ μεγάλη ευκαιρία για εξοικονόμηση ενέργειας, με τεράστια οφέλη για το περιβάλλον.
Όπως εξήγησε ο κ.Πλέρος, η διαδικασία υποβολής των προτάσεων γίνεται σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπου συμμετέχουν εκτός από εκπαιδευτικά ιδρύματα και πολύ σημαντικές εταιρείες. «Είναι επομένως πολύ σπουδαίο το γεγονός ότι το πανεπιστήμιό μας συμμετέχει σε 3 από τις 11 προτάσεις που εγκρίθηκαν, από τις συνολικά 75 που κατατέθηκαν» αναφέρει ο καθηγητής.
Σημειώνεται ότι η ομάδα ΕΡ.Α.ΦΩ.Σ. εδρεύει στο νεοσύστατο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕ.Δ.Ε.Κ.) του ΑΠΘ.