Με τηλεσκόπια που θα στηθούν σε επτά σημεία στην Αθήνα, από το Ζάππειο ως το Περιστέρι, και από τα βόρεια ως τα νότια προάστια (Κηφισιά, Χαλάνδρι, Γλυφάδα, ‘Αλιμος Παλαιό Φάληρο), η «Εβδομάδα Παρατήρησης του Πλανήτη ‘Αρη» ξεκινά. Αν μάλιστα γίνει αποδεκτό από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αύριο, το αίτημα για την τοποθέτηση τεσσάρων φορητών τηλεσκοπίων στην Πνύκα, τότε άλλη μια περιοχή της πρωτεύουσας (ίσως η πιο συναρπαστική), θα συμπεριληφθεί στη δράση.
Η εκδήλωση, που αρχίζει σήμερα Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, από το Ζάππειο και ολοκληρώνεται την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στο Πάρκο του Φλοίσβου, είναι ανοιχτή στο κοινό (από τις 6 ως τις 10 μμ.). Πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών στο πλαίσιο παραγωγής ντοκιμαντέρ του National Geographic με τίτλο «Mars», το οποίο αφηγείται την περιπέτεια μιας μελλοντικής κατάκτησης και αποίκισης του κόκκινου πλανήτη, σε μια όχι πολύ μακρινή εποχή από σήμερα.
Η σειρά (που έκανε πρόσφατα τηλεοπτική πρεμιέρα) διαδραματίζεται το 2033 έχοντας ως θέμα την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον ‘Αρη. Μεταξύ ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, ξεδιπλώνεται μέσα σε 6 επεισόδια, στα οποία εκτός από το δραματοποιημένο σενάριο υπάρχουν και αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ και συνεντεύξεις με αληθινούς επιστήμονες και επιχειρηματίες που καθοδηγούν την έρευνα και την ανάπτυξη της διαστημικής τεχνολογίας.
Τη σειρά υπογράφουν, μεταξύ άλλων, οι βραβευμένοι με Όσκαρ και Έμμυ παραγωγοί Μπράιαν Γκρέιζερ, Ρον Χάουαρντ και Μάικλ Ρόσενμπεργκ, καθώς και ο ταλαντούχος Μεξικανός σκηνοθέτης Εβεράρντο Γκουτ (Everardo Gout). H μουσική είναι των Νικ Κέιβ και Γουόρεν Έλις.
Αναλυτικό πρόγραμμα Εβδομάδας Παρατηρήσεων:
Δευτέρα 21
Νοεμβρίου – Ζάππειο Μέγαρο, Αθήνα
Τρίτη 22 Νοεμβρίου
– Πλατεία Δημοκρατίας, Περιστερι
Τετάρτη 23
Νοεμβρίου – Λόφος Πανί, Άλιμος
Πέμπτη 24 Νοεμβρίου
– Πλατεία Αγ. Νικολάου, Χαλάνδρι
Παρασκευή 25
Νοεμβρίου – Μουσείο Γουλανδρή, Κηφισιά
Σάββατο 26 Νοεμβρίου – Πλατεία Εσπερίδων,
Γλυφάδα
Κυριακή 27
Νοεμβρίου – Πάρκο Φλοίσβου, Π. Φάληρο
Τη δράση
υποστηρίζουν η Αστρονομική Ένωση Σπάρτης «ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ», ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής
Αστρονομίας και η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, Παράρτημα Σαλαμίνας.