Οι ιπτάμενες μηχανές παλιάς τεχνολογίας καταναλώνουν πολλά καύσιμα και ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα. Μπορούμε να κατασκευάσουμε μια εναέρια μηχανή που θα παράγει πράσινη ενέργεια
Σε μια πρώην στρατιωτική βάση κοντά στη Λισαβόνα, Πορτογάλοι μηχανικοί δοκιμάζουν το τελευταίο τους μοντέλο.
Ένα μπαλόνι που μοιάζει με αερόπλοιο πολύ περισσότερο απ’ ότι με ανεμογεννήτρια. Κι όμως, προϊόν ενός ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου, είναι μέσο για την παραγωγή αιολικής ενέργειας. Γεμισμένος με 180 κυβικά μέτρα αδρανούς αερίου, αυτός ο ιπτάμενος κύλινδρος είναι ελαφρύτερος από τον ατμοσφαιρικό αέρα.
«Ο σκοπός αυτής της εναέριας πλατφόρμας είναι να αξιοποιεί ανέμους σε μεγάλα υψόμετρα. Να παίρνει την αιολική ενέργεια και να την προωθεί στον επίγειο σταθμό. Αυτή η κατασκευή είναι γεμάτη με ήλιο. Όταν το μπαλόνι στροβιλίζεται, παράγει τεράστια δυναμική άνωση. Όπως βλέπετε, είναι καλά συμπιεσμένο», εξηγεί ο μηχανολόγος μηχανικός Πέδρο Σίλβα.
Σε αντίθεση με τους συνηθισμένους ανεμόμυλους, το μοντέλο αυτό δεν χρειάζεται πύργο στήριξης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε. Ενώ οι ανεμογεννήτριες εκμεταλλεύονται ασθενείς ανέμους στο έδαφος, το μπαλόνι φτάνει ψηλά, όπου υπάρχουν ισχυρότερα ρεύματα αέρα.
«Με αυτό μπορούμε να φτάσουμε ως και 2 χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος. Σ’ αυτό το υψόμετρο, η αιολική ενέργεια είναι 8 φορές μεγαλύτερη και τα ρεύματα αέρα πιο σταθερά. Άρα με το σύστημα αυτό εξασφαλίζουμε περισσότερη ενέργεια», προσθέτει ο Σίλβα.
Ηλεκτρικές μηχανές προκαλούν στροβιλισμό του μοντέλου, τόσο για να το σταθεροποιήσουν στον αέρα όσο και για να προκαλέσουν το Φαινόμενο Μάγκνους, που αυξάνει δραστικά την δυναμική άνωση.
Όμως η ηλεκτρική ενέργεια δεν παράγεται από τον στροβιλισμό.
«Ο στροβιλισμός εκεί που υπάρχουν άνεμοι, παράγει δυναμική άνωση, παρόμοια με αυτή που παράγεται από τα φτερά των αεροσκαφών. Το μπαλόνι ανεβαίνει ψηλά και τραβά αυτό το καλώδιο που περιστρέφει τον στρόβιλο αυτής εδώ της ηλεκτρογεννήτριας. Άρα, η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται ακριβώς εδώ», λέει ο μηχανολόγος μηχανικός Τιάγκο Παρντάλ.
Αξιοποιώντας την ίδια τεχνολογία, μηχανικοί κατασκευάζουν ειδικούς έλικες με στόχο να προσδώσουν στα μπαλόνια τις δυνατότητες ενός drone. Ή, να λειτουργήσουν ως μικρές ανεμογεννήτριες ώστε να παράγεται ακόμα περισσότερη ενέργεια.
«Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει αυτό το όχημα ως εναέρια πλατφόρμα που να μεταφέρει κάθε είδους φορτίο. Μια προφανής επιλογή θα ήταν οι θερμικές κάμερες, για τον εντοπισμό πυρκαγιών. Δεδομένου πως μπορεί να παραμείνει εν πτήσει σχεδόν επ’ αόριστον μεταφέροντας την κάμερα, θα μπορούσε να παράσχει διαρκή παρακολούθηση σε οποιαδήποτε περιοχή», εξηγεί ο μηχανικός συστημάτων Ρενάτο Σάλες.
Αφού φτάσει στο ανώτατο δυνατό υψόμετρο, το μπαλόνι σταματά να στροβιλίζεται. Με τον τρόπο αυτό, χρειάζεται πολύ μικρότερη ποσότητα ενέργειας από αυτή που παράχθηκε για να το τραβήξουν πίσω στο έδαφος.
Το συγκεκριμένο μοντέλο παράγει κατά μέσο όρο 30 kW. Ο επόμενος στόχος είναι να ενώσουν πολλά μπαλόνια μαζί και να δημιουργηθεί ένα ενιαίο εναέριο σύστημα, που θα παράγει αρκετές φορές περισσότερη ενέργεια.
Πηγή: euronews.gr