Στον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών υγείας, πρόκειται να εστιάσει την εργασίας της η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για την Τεχνητή Νοημοσύνη, που συγκρότησε στις 30 Μαΐου, η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής & Τεχνοηθικής, με σκοπό τη διαμόρφωση Συστάσεων, Γνωμών και Εκθέσεων, για τα κρίσιμα θέματα που αφορούν στις ηθικές προεκτάσεις των εφαρμογών της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Προσπαθούμε όλη αυτή η μετατροπή να γίνει με τρόπο που να είναι ηθικός και κυρίως, αποτελεσματικός και ασφαλής για τους ανθρώπους, δηλώνει στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» η μαιευτήρας γυναικολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας- Κλινικής Φαρμακολογίας, στο ΑΠΘ και μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων Χρυσάνθη Σαρδέλη.
Όπως αναφέρει, είναι πολύ σημαντική η συλλογή των ψηφιακών δεδομένων υγείας, γιατί δεν είναι απλά προσωπικά δεδομένα, αλλά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Και η συλλογή τους, η φύλαξη τους, η διαχείριση τους, και η μετατροπή τους, πρέπει να γίνεται με τρόπο που να είναι ηθικός, ώστε οι άνθρωποι από τους οποίους προέρχονται, να μην εκτίθενται σε κινδύνους είτε στιγματισμού, είτε διάκρισης, είτε έκθεσης με κάποιο τρόπο. «Π.χ αν μία επιχείρηση μάθει ότι ο εργαζόμενος της πάσχει από μία σοβαρή ασθένεια, μπορεί να τον απολύσει, ή να τον μεταχειρίζεται με διαφορετικό τρόπο, ή να τον υποβάλλει σε κάποια διάκριση. Επίσης, κάποιες επιλογές της προσωπικής ζωής, είτε σεξουαλικές είτε θρησκευτικές, είτε πολιτικές, μπορεί επίσης να εκθέτουν άτομα σε τέτοιους κινδύνους. Αυτό είναι το ένα κομμάτι που πρέπει να μελετήσουμε ως επιτροπή, γιατί χωρίς δεδομένα, δεν μπορούμε να τροφοδοτούμε αυτές τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες φιλοδοξούμε κάποια μέρα να μας βοηθάνε (όχι να υποκαταστήσουν τους επαγγελματίες υγείας) στο να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις, όσον αφορά την υγεία των ανθρώπων. Αν δεν έχουμε όμως σωστά και αξιόπιστα δεδομένα, οι εφαρμογές ενδεχομένως να προτείνουν λάθος πράγματα, και τελικά μπορεί να καταλήγουμε σε πολύ χειρότερες αποφάσεις για την υγεία κάποιου, από αυτές που παίρνουμε τώρα με τον συμβατικό τρόπο» .
Χρειάζεται σταδιακή μετάβαση που να μην προκαλέσει εργασιακή ανασφάλεια
Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για την Τεχνητή Νοημοσύνη, σύμφωνα με την κυρία Σαρδέλη, πρέπει να σκεφτεί πώς η εισαγωγή εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να επηρεάσει την εργασιακή ζωή των ανθρώπων. «Κάποιοι επαγγελματίες υγείας, ή κάποια επαγγέλματα, τα οποία είναι υποβοηθητικά στην παροχή υπηρεσιών υγείας, μπορεί να επηρεαστούν. Μπορεί να καταλήξουμε κάποια στιγμή να καταργήσουμε τελείως τους ή τις γραμματείς και να γίνεται η επικοινωνία με το σύστημα υγείας, μέσω ψηφιακών βοηθών. Αυτό βέβαια δεν είναι πολύ εύκολο στη χώρα μας, γιατί δεν έχουμε ψηφιακό εγγραμματισμό. Δεν μας είναι εύκολο να επικοινωνούμε με ψηφιακούς βοηθούς όπως π.χ. στις τράπεζες. Κάτι που ολοένα γίνεται όμως, πιο εύκολο και γνωστό στον κόσμο. Αλλά όταν κάποιος βρίσκεται σε κατάσταση επείγουσας ανάγκης για λόγους υγείας, πιθανώς να μην μπορεί να διαχειριστεί μία τέτοια εφαρμογή. Ειδικά οι πιο ηλικιωμένοι που δεν είναι εξοικειωμένοι. Χρειάζεται λοιπόν μία σταδιακή μετάβαση από την παροχή υπηρεσιών υγείας όπως την κάνουμε σήμερα, και αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο ηθικό και σωστό που να μην προκαλέσει εργασιακή ανασφάλεια, ούτε αναταραχή, αλλά ούτε και έξτρα φόρτο εργασίας στους επαγγελματίες υγείας».