Κατατίθεται τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, η ελληνική πρόταση για τη δημιουργία εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα, μετά από το σχετικό κάλεσμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Σεπτέμβριο.
Τα εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης (AI Factories) συγκεντρώνουν υπολογιστική ισχύ, δεδομένα και ταλέντο ως απαραίτητα στοιχεία για να δημιουργήσουν πρωτοποριακά μοντέλα Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (Generative AI) και να εξελίξουν τις εφαρμογές της σε διάφορους κρίσιμους τομείς.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναμένεται να ενισχύσει τις ικανότητες της Ευρώπης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) αλλά και της υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων (HPC). Η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζει τη δημιουργία οικοσυστημάτων/κόμβων που προωθούν την καινοτομία, τη συνεργασία και την ανάπτυξη.
Τα AI Factories πρόκειται να συνδεθούν με τις πρωτοβουλίες των κρατών – μελών για την τεχνητή νοημοσύνη δημιουργώντας ένα δυναμικό οικοσύστημα ΤΝ, επωφελούμενα και από τους κόμβους ψηφιακής καινοτομίας που λειτουργούν ήδη.
Η χρηματοδότηση
Η πρόσκληση για τη δημιουργία των ευρωπαϊκών AI Factories υποστηρίζεται από σχεδόν 1 δισ. ευρώ από τα προγράμματα «Ψηφιακή Ευρώπη» και «Ορίζοντας Ευρώπη» της Ε.Ε. και από ίσο ποσό χρηματοδότησης από τα κράτη – μέλη.
Την πρόταση συντονίζει το ΕΔΥΤΕ, ο φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη και λειτουργία του του υπέρ-υπολογιστή «ΔΑΙΔΑΛΟΥ» ενώ καθοριστικό ρόλο έχουν το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» που θα αποτελέσει την έδρα του AI Factory, το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» καθώς και το Υπερταμείο για να υπάρχει μόχλευση πόρων και κινητοποίηση του οικοσυστήματος καινοτομίας.
Το ελληνικό εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης
Σύμφωνα με πληροφορίες το ελληνικό εργοστάσιο AI θα παρέχει ένα σύνολο υπηρεσιών προκειμένου να αποτελέσει το «one-stop-shop» σημείο όπου επιχειρήσεις και οργανισμοί θα μπορέσουν να αποκτήσουν τεχνογνωσία και υποστήριξη για την ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, δεδομένα και εργαλεία, ακόμα και υποστήριξη για την επιχειρηματική τους βιωσιμότητα.
Η Ελλάδα θα βασιστεί στον νέο υπερυπολογιστή «ΔΑΙΔΑΛΟ» για να δημιουργήσει ένα πρωτοποριακό οικοσύστημα καινοτομίας, με δραστηριότητες και υπηρεσίες εστιασμένες σε θεματικές περιοχές. Αρχικά, θα εστιάσει σε τρεις στρατηγικούς πυλώνες: την υγεία, την βιωσιμότητα (Ενέργεια, Κλιματική Αλλαγή, Περιβάλλον) και την γλώσσα μαζί με τον πολιτισμό προκειμένου να ενισχύσει την καινοτομία σε αυτούς τους άξονες και να επιφέρει σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία.
Ο σκοπός
Σκοπός του ΑΙ θα είναι να ενισχύσει την καινοτομία των μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων αλλά και της επιστημονικής κοινότητας στο σύνολό της.
Παρέχοντας πρόσβαση σε υπερυπολογιστική υποδομή, βελτιστοποιημένη για την τεχνητή νοημοσύνη, όπως έχει σχεδιαστεί ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εκπαιδεύσουν και να αναπτύξουν μεγάλα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και Generative AI, γλωσσικά (Large Language Models), με έμφαση στην ελληνική γλώσσα και πολυτροπικά μοντέλα (Multimodal Models), να τα χρησιμοποιήσουν σε οποιαδήποτε εφαρμογή υπάγεται στα ανωτέρω αναφερθέντα πεδία, αλλά και γενικότερα να δημιουργήσουν πρωτότυπα προϊόντα και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.
Η συμμετοχή της Ελλάδας θα είναι το έναυσμα για περαιτέρω εμπλοκή της χώρας στην ανάπτυξη ευρωπαϊκών προσεγγίσεων και νέων τεχνολογιών στην τεχνητή νοημοσύνη.
Η ανάπτυξη του Δαίδαλου και του AI Factory θα δώσει στην Ελλάδα την δυνατότητα να συμμετάσχει ισότιμα στην επόμενη φάση της διασύνδεσης των AI Factories σε όλη την Ευρώπη, στην παραγωγή νέων ευρωπαϊκών προϊόντων και υπηρεσιών και στην βελτίωση του επιπέδου παροχής αποτελεσματικών υπηρεσιών στους πολίτες.