Τεχνητή Νοημοσύνη: Δείτε ποια επαγγέλματα “απειλούνται” και στην Ελλάδα

τεχνητή νοημοσύνη

Τη λίστα με τα επαγγέλματα που είτε αναμένεται να περιοριστούν  είτε να “εξαφανιστούν” τα αμέσως επόμενα χρόνια και στην Ελλάδα λόγω της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) παρουσιάζει η εφημερίδα “Δημοκρατία” βασιζόμενη σε πρόσφατες σχετικές  διεθνείς μελέτες.

Αναλυτικά αυτά είναι τα εξής:

1.Η Παραγωγική διαδικασία (πρωτογενής τομέας): Η ρομποτική και η αυτοματοποίηση παραγωγικών διεργασιών θα οδηγήσουν σε μείωση της ανάγκης για εργατικό δυναμικό στα εργοστάσια και στις βιομηχανίες. Πολύ απλά, σε πολύ λίγο καιρό στην παραγωγική διαδικασία θα απαιτείται πιο μικρός αριθμός ανθρώπινου δυναμικού (π.χ. εργάτες και τεχνίτες) από αυτόν που υφίσταται σήμερα, αφού πολλές από τις βαριές και μη εργασίες θα τις αναλάβουν συστήματα τα οποία θα διαχειρίζεται η Τεχνητή Νοημοσύνη. Ήδη στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, η αυτοματοποίηση έχει προκαλέσει την απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας σε βιομηχανίες όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η χαλυβουργία και η υφαντουργική Στην Κίνα, η οποία διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στον κόσμο, η υιοθέτηση της Τ.Ν. έχει αγγίξει κλάδους όπως η πληροφορική, η κατασκευή αυτοκινήτων και η παραγωγής ενέργειας. Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν στην Ιαπωνία και τη Γερμανία, όπου ήδη διαμορφώνονται «έξυπνα» εργοστάσια, στα οποία τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο έχει η Τεχνητή Νοημοσύνη.

2.Μεταφορές:

Η Τ.Ν. ήδη τις επηρεάζει καθοριστικά. Οι επιχειρήσεις την αξιοποιούν σε σχέση με την εξεύρεση τρόπων εξοικονόμησης χρόνου και καυσίμων, ενώ η Τεχνητή Νοημοσύνη δηλώνει παρούσα και στην οδήγηση των οχημάτων. Δεν θα περάσει αρκετός χρόνος από τη στιγμή κατά την οποία η Τ.Ν. θα αντικαταστήσει τους οδηγούς, τόσο στα μεγάλα οχήματα όσο ακόμα και στα ταξί. Μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια θεωρείται βέβαιο ότι στους δρόμους θα καθιερωθούν drones και αυτόνομα οχήματα, με την Τεχνητή Νοημοσύνη σε ρόλο… σοφερίνας, περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τα φυσικά πρόσωπα και θέτοντας εκτός αγοράς χιλιάδες επαγγελματίες (όπως οδηγοί, ταξιτζήδες και διανομείς).

3.Διαλογή και συσκευασία: Η Τ.Ν. μπορεί να ταξινομεί και να συσκευάζει προϊόντα με ταχύτητα και ακρίβεια, μειώνοντας το κόστος, τα λάθη και το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό.

4.Λογιστική και αποθήκευση (logistics): Η Τ.Ν. μπορεί να βελτιστοποιήσει την αποθήκευση, τη διαχείριση αποθεμάτων και τη διανομή προϊόντων, αυξάνοντας την αποδοτικότητα και μειώνοντας -και σε αυτή την περίπτωση- τον απαιτούμενο χρόνο.

5.Υπηρεσίες και διοίκηση: Δυναμικά παρούσα θα δηλώσει η Τ.Ν. και στον χώρο των υπηρεσιών και της διοίκησης επιχειρήσεων και οργανισμών.  Πολλές από τις εργασίες γραφείου για τις οποίες μέχρι στιγμής απαιτείται ανθρώπινο χέρι και ανθρώπινος νους για να γίνουν θα αυτοματοποιηθούν με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Παράλληλα, μέσω της Τ.Ν. θα γίνεται σε απειροελάχιστο χρόνο η ανάλυση δεδομένων, ενώ θα συμβάλει καθοριστικά και στη λήψη αποφάσεων μειώνοντας την ανάγκη μεγάλου αριθμού στελεχών και υπαλλήλων που σήμερα ανήκουν στο διοικητικό προσωπικό μιας επιχείρησης.

6.Εξυπηρέτηση πελατών: Τις δύο προηγούμενες δεκαετίες  ένας από τους τομείς που παρουσίασε αύξηση προσωπικού ήταν αυτός της εξυπηρέτησης πελατών.  Όπως όλα  δείχνουν, τα επόμενα χρόνια θα παρουσιάσει εντελώς διαφορετική εικόνα.  Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξελίσσεται ραγδαία κάθε δευτερόλεπτο που περνά, και σύντομα όπως εκτιμούν οι ειδικοί της  Πληροφορικής και των τεχνολογιών, είναι σε θέση να υποκαταστήσει χιλιάδες τηλεφωνητές και τηλεφωνήτριες στα call centers και ευρύτερα στον τομέα της εξυπηρέτησης πελατών.

7. Εκδόσεις, σχεδίαση, μόδα και κατασκευή κτιρίων:  Η Τεχνητή Νοημοσύνη σύντομα θα αλλάξει πολλά δεδομένα (και) σε τομείς όπως αυτοί των εκδόσεων, της σχεδίασης (onas ο χώρος ins μόδας) και της κατασκευής ακινήτων. Την απειλητική «ανάσα» της Τ.Ν. ήδη νιώθει μια σειρά ειδικοτήτων στον χώρο των εκδόσεων (όπως διορθωτές, σχεδιαστές σελίδων, ηλεκτρονικών και μη, γραφίστες, ακόμα φυσικά και συντάκτες κειμένων).

Με την περαιτέρω είσοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης σε κάθε μήκος και πλάτος της οικονομίας και της αγοράς, άρδην θα αλλάξουν τα δεδομένα κα σε οτιδήποτε σχετίζεται με τη σχεδίαση, δηλαδή από τη διαμόρφωση φυλλαδίων μέχρι την… κατασκευή κτιρίων. Ακόμα και επαγγέλματα τα οποία βασίζονται σε «βαριά» πτυχία, όπως αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί, θα απαιτούν μικρότερη συμμετοχή του ανθρώπινου παράγοντα σε σχέση με σήμερα, ενώ τεχνίτες και εργάτες θα είναι σε σημαντικό βαθμό περιττοί, δεδομένου ότι τις δικές τους εργασίες θα αναλάβουν ρομποτικά μηχανήματα τα οποία θα ελέγχονται από την Τεχνητή Νοημοσύνη.

 

 

 

Exit mobile version