Με ένα κλικ μπορεί οποιοσδήποτε να μυηθεί σε έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής και να ενημερωθεί για ένα δίκτυο 26 οργανώσεων σε 23 ευρωπαϊκές χώρες, για περισσότερες από 900 πρωτοβουλίες, 50 εκ των οποίων είναι ελληνικές.
Πρόκειται για τον διαδικτυακό χάρτη «SuSY» (Sustainable&SolidarityEconomy- Βιώσιμη και αλληλέγγυα οικονομία), ο οποίος στην ουσία είναι ένα πρόγραμμα που συνδέει κι αναδεικνύει παραδείγματα κοινωνικής κι αλληλέγγυας οικονομίας, έτσι ώστε οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται και συμμετέχουν σε τέτοιες πρωτοβουλίες να μπορούν να διασυνδέονται και να αλληλεπιδρούν.
Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Ειρήνη Σοφικίτη, μέλος της FairTradeHellas που συγκαταλέγεται στο «SuSY», «ελπίζουμε να πυροδοτήσουμε συζητήσεις έτσι ώστε να ανακαλύψουμε νέες μελλοντικές δυνατότητες και ευκαιρίες για την εδραίωση της αλληλέγγυας οικονομίας».
Ο διαδικτυακός χάρτης των πρωτοβουλιών Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ)που είναι ήδη online δίνει την ευκαιρία για ανάπτυξη των ικανοτήτων τοπικών φορέων στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Στόχος του χάρτη είναι η αποτύπωση όλο και περισσότερων κινημάτων ΚΑΛΟ, αλλά και η διάδοση του οράματος, των αρχών και του αντίκτυπου της κοινωνικής οικονομίας μέσω ενός προσβάσιμου σε όλους τεχνολογικού εργαλείου.
«Το “SuSYMap” παρουσιάζει διάφορα είδη πρωτοβουλιών Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας που υπάρχουν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι κοινοτικοί λαχανόκηποι, οι συνεταιρισμοί καταναλωτών-παραγωγών, τα τοπικά συστήματα συναλλαγματικού εμπορίου και οι καφετέριες-επιχειρήσεις ένταξης ατόμων με ψυχικές διαταραχές, αποτελούν μερικά παραδείγματα του αυξανόμενου αριθμού πρωτοβουλιών της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και η Κέλλυ Γαρυφαλλή από την FairTradeHellas.
«Αυτές οι εναλλακτικές λύσεις στο κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο, γίνονται ολοένα και πιο ποικίλες και προσελκύουν όλο και περισσότερους ανθρώπους. Θέλουμε να συλλέξουμε, να εισαγάγουμε και να συνδέσουμε τοπικά παραδείγματα πρωτοβουλιών Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας σε όλη την Ελλάδα», είπε η κ. Γαρυφαλλή και συμπληρώνει ότι «περισσότερες από 900 πρωτοβουλίες έχουν ήδη καταχωρηθεί στον ηλεκτρονικό χάρτη “SuSY”,50 από αυτές βρίσκονται στην Ελλάδα. Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Καλαμάτα, Ναύπλιο, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Κυκλάδες. Ελπίζουμε να καταχωρηθούν ακόμη περισσότερες το επόμενο διάστημα».
Μαζί με την ομάδα SuSY, η ομάδα χαρτογράφησης της TransforMap, έχει αναπτύξει τον διαδικτυακό χάρτη «SuSYMap». Οι διάφορες πρωτοβουλίες ΚΑΛΟ οργανώνονται στο χάρτη υπό θεματικές. Επιλέγοντας συγκεκριμένα φίλτρα και υπο-μενού, οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν μια ξεχωριστή προβολή χάρτη και να ανακαλύψουν τον αριθμό και τους διαφορετικούς τομείς, φορείς και πρωτοβουλίες που αποτυπώνονται στις ευρωπαϊκές πόλεις.
Κάθε φορέας έχει τη δυνατότητα να καταχωρίσει την περιγραφή του, τα στοιχεία του, την ιστοσελίδα του ή τις ώρες λειτουργίας στην προσπάθεια διασύνδεσης, ορατότητας και εξάπλωσης των πρωτοβουλιών από το χάρτη. «Πρόκειται για μια σημαντική συμβολή στη σύνδεση και την ενίσχυση της ανταλλαγής μεταξύ των τοπικών πρωτοβουλιών αναδεικνύοντας πώς λειτουργούν τα εναλλακτικά επιχειρηματικά μοντέλα» καταλήγει κ. Σοφικίτη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ