Τον Σεπτέμβριο θα τεθεί σε λειτουργία στην Κίνα το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου, το λεγόμενο FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope), το οποίο ξεκίνησε να κατασκευάζεται πριν από πέντε χρόνια σε επαρχία στα νότια της χώρας.
Το δορυφορικό κάτοπτρό του έχει διάμετρο μισού χιλιομέτρου κι είναι έτσι αισθητά μεγαλύτερο από το ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο, η διάμετρος του οποίου είναι 300 μέτρα. Έτσι το κινεζικό τηλεσκόπιο θα είναι σε θέση να παρατηρήσει τη διπλάσια έκταση στο ουράνιο φάσμα απ’ ό,τι εκείνο του Αρεσίμπο.
Τα ραδιοτηλεσκόπια είναι κατάλληλα για την παρατήρηση αστέρων πάλσαρ και υπερκαινοφανών αστέρων (σουπερνόβα) καθώς και όλων εκείνων των αστροφυσικών φαινομένων που παράγουν ραδιοκύματα. Στη συγκεκριμένη συχνότητα έρευνας του τηλεσκοπίου θα μπορούσαν να φτάσουν και κύματα που προέρχονται από νοήμονα όντα σε κάποια άγνωστη γωνιά του σύμπαντος. Κι επειδή το ραδιοτηλεσκόπιο FAST είναι το ισχυρότερο του είδους του, αν φτάσουν ποτέ σημάδια ζωής στον πλανήτη από εξωγήινα όντα, τότε τα νέα θα διαδοθούν από την Κίνα.
Υποχρεωτική μετακίνηση των κατοίκων
Για τη λειτουργία του FAST είναι ωστόσο απαραίτητο να μη λειτουργούν ηλεκτρικές συσκευές σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων. Για το σκοπό αυτό η κινεζική κυβέρνηση σχεδιάζει να ζητήσει από τους κατοίκους της γύρω περιοχής της νότιας Κίνας να μετεγκατασταθούν, προσφέροντας αποζημίωση 12.000 γουάν (1.651 ευρώ).
Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ωστόσο συχνά διαμαρτυρηθεί για ανάλογες πρακτικές του Πεκίνου, κατά τις οποίες κάποιες φορές ασκείται βία ενώ οι υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις αποζημιώνονται με ελάχιστα χρήματα.
Πηγή: DW