Έρευνα της Kaspersky Lab και της B2B International ανέδειξε ότι σχεδόν οι μισοί από τους Ευρωπαίους συμμετέχοντες αντιμετώπισαν online απειλές που αφορούσαν απόπειρες κλοπής χρημάτων.
Ωστόσο, ακόμα και οι ψηφιακές επιθέσεις που δε σχετίζονται με χρήματα, ενδέχεται να οδηγήσουν σε απρόβλεπτα έξοδα.
Πολύτιμα δεδομένα
Οι ψηφιακοί εγκληματίες αποκτούν πολύτιμα δεδομένα από τους χρήστες με διάφορες μεθόδους.
Ο πιο γρήγορος τρόπος για να «διεισδύσουν» στα πορτοφόλια τους είναι να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς που διαθέτουν οι χρήστες σε συστήματα πληρωμών, online τραπεζικές υπηρεσίες ή ηλεκτρονικά καταστήματα που αποθηκεύουν δεδομένα πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.
Ανάμεσα στις πολλές τεχνικές που χρησιμοποιούν για να συλλέξουν τις εν λόγω πληροφορίες είναι και οι ιστοσελίδες phishing, οι οποίες μιμούνται επίσημες ιστοσελίδες, το κακόβουλο λογισμικό που συλλέγει στοιχεία και κωδικούς πρόσβασης κ.α.
Οικονομικές ψηφιακές επιθέσεις
Σύμφωνα με την έρευνα, το 53% των Ευρωπαίων χρηστών αντιμετώπισε οικονομικές ψηφιακές επιθέσεις το προηγούμενο έτος, με το 5% των ερωτηθέντων να αναφέρει ότι υπέστη απώλεια χρημάτων.
Εξηγώντας πώς έχασε τα χρήματα, το 23% δήλωσε ότι οι χάκερ έκλεψαν τα χρήματά του αποκτώντας πρόσβαση σε λογαριασμούς υπηρεσιών πληρωμής, το 5% ότι εξαπατήθηκε και εισήγαγε τα στοιχεία σύνδεσής του σε μια πλαστή ιστοσελίδα και το 10% ότι τα στοιχεία σύνδεσής του είχαν υποκλαπεί από κακόβουλο λογισμικό.
Κατά μέσο όρο, όσοι χρήστες έπεσαν θύματα online κλοπής έχασαν $313, αλλά ένα στα έξι θύματα έχασε πάνω από $1.000 λόγω διαδικτυακής απάτης.
Θύματα χάκερ
Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, οι online λογαριασμοί πολλών χρηστών (email, social media κλπ.) έπεσαν θύματα χάκερ.
Αυτό τουλάχιστον ανέφερε το 10% των Ευρωπαίων δημοσιογράφων.
Οι παραβιασμένοι λογαριασμοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους ψηφιακούς εγκληματίες για αποστολή spam και κακόβουλων URL, αλλά και να αποτελέσουν πηγές οικονομικών απωλειών.
Στις πληροφορίες που μπορούν να βρεθούν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ενός χρήστη περιλαμβάνονται συχνά mail με στοιχεία πρόσβασης σε λογαριασμούς, τα οποία έχουν αποσταλεί από υπηρεσίες πληρωμών και ηλεκτρονικά καταστήματα, απαντώντας σε αιτήματα εγγραφής ή ανάκτησης κωδικών πρόσβασης.
Κακόβουλο λογισμικό
Επιπλέον, το 27% των Ευρωπαίων ανέφερε περιστατικά που σχετίζονταν με κακόβουλο λογισμικό μέσα στο προηγούμενο έτος, με το ένα στα πέντε να έχει οδηγήσει σε οικονομικές απώλειες. Ο μέσος όρος των οικονομικών απωλειών από κακόβουλο λογισμικό ανήλθε στα $154 ανά Ευρωπαίο χρήστη. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται και έξοδα που αφορούν την αντιμετώπιση «μολύνσεων», τη βοήθεια ειδικών στον τομέα της Πληροφορικής και την αγορά εξειδικευμένου λογισμικού.
Φροντίστε για την ασφάλειά σας
Σύμφωνα με την Elena Kharchenko, Head of Consumer Product Management της Kaspersky Lab,
«Μερικοί χρήστες θεωρούν ότι οι ψηφιακές απειλές είναι κάτι μακρινό, που μπορεί να βλάψει κάποιον μόνο στον κυβερνοχώρο. Ωστόσο, πολλές διαδικτυακές απειλές έχουν σαφείς επιπτώσεις στην πραγματική ζωή, είτε πρόκειται για απώλεια δεδομένων, είτε για κλεμμένα χρήματα. Αντί να πληρώνει κάποιος τις συνέπειες, είναι πιο συνετό να φροντίζει για την ασφάλεια του εκ των προτέρων».
«Οπλοστάσιο»
Η Kaspersky Lab έχει αναπτύξει ένα εκτενές «οπλοστάσιο» με εργαλεία που προσφέρουν ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Το Kaspersky Internet Security — multi-device 2015 περιλαμβάνει, εκτός από anti-malware και anti-phishing εργαλεία, την τεχνολογία Safe Money που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει επιπλέον προστασία στις οικονομικές συναλλαγές (για περιβάλλοντα Windows).
Επίσης, το Kaspersky Password Manager είναι μια λύση που καλύπτει πολλαπλές λειτουργικές πλατφόρμες, με σκοπό την ασφαλή αποθήκευση κωδικών πρόσβασης. Επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν και να αποθηκεύουν ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης σε ιστοσελίδες και εφαρμογές, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της ασφάλειας των online λογαριασμών.
Πηγή: e-pcmag.gr