Οι «μαϊμούδες» κόστισαν στην βιομηχανία smartphone 45,3 δισ. ευρώ

Στα 45,3 δισ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που έχασε η νόμιμη βιομηχανία smartphone σε όλο τον κόσμο, το 2015, λόγω των απομιμήσεων.

Αυτό προκύπτει από τη νέα μελέτη του ‭Γραφείου Εναρμόνισης ‭της Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ-‬ EUIPO),‭ της μεγαλύτερης υπηρεσίας Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ,‭ που πραγματοποιήθηκε ‬σε συνεργασία‬ με τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU).

Όπως αναφέρει η μελέτη, εκτιμάται ότι πουλήθηκαν 184 εκατομμύρια

smartphones ‭‬λιγότερα, από ‬εκείνα ‬που πωλήθηκαν ‭‬από τη νόμιμη βιομηχανία το 2015, λόγω της παρουσίας των απομιμήσεων στη συγκεκριμένη αγορά.

Σύμφωνα λοιπόν με τους υπολογισμούς της μελέτης, ‬το‭ ‬2015‭‬χάθηκε‭ ‬το ‭12,9%‬ των‭‭ ‬νόμιμων‭ ‭πωλήσεων‭ ‭των smartphones ‭‬σε όλο τον κόσμο, λόγω της παρουσίας παραποίησεων/απομίμησεων στην αγορά, που ισοδυναμεί με ‭45,3 δισεκατομμύρια ευρώ.‬

Στην έκθεση αναλύεται ο αριθμός των smartphones που πωλήθηκαν σε 90 χώρες, σε κάθε περιοχή του κόσμου, βάσει point-of-sale παρακολούθησης των καταναλωτικών αγορών.

Το 2015,‭ ‬1,3 δισεκατομμύρια smartphones ‭‬πουλήθηκαν σε ‬όλο τον‬ κόσμο‭, πράγμα που σημαίνει, ότι περίπου ένας στους έξι ανθρώπους στον πλανήτη‬ αγόρασε ένα smartphone εκείνη τη χρονιά, με μέσο κόστος 275 ευρώ.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 150 εκατομμύρια συσκευές πωλήθηκαν το 2015, ένα για κάθε τρεις πολίτες της ΕΕ. Η επίδραση της παραποίησης/απομίμησης στην ΕΕ των 28 χωρών εκτιμάται σε 14 εκατομμύρια συσκευές το 2015, που αντιστοιχεί σε 8,3% των πωλήσεων του κλάδου, ή 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, για άλλες περιοχές, στην Αφρική χάθηκε το 21,3% των πωλήσεων λόγω της παραποίησης/απομίμησης, 19,6% στη Λατινική Αμερική, 17,4% στις αραβικές χώρες, 15,6% στην Κίνα, 11,8% στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και 7,6% στη Βόρεια Αμερική για το 2015. Η Κίνα αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της απώλειας στο σύνολο των εσόδων παγκοσμίως στον τομέα των smartphones.

Ο γενικός διευθυντής του EUIPO ‭António Campinos‬ δήλωσε για το θέμα:

«Στο ‭Γραφείο Εναρμόνισης της Εσωτερικής Αγοράς (‭EUIPO), μέσω των μελετών‬‬ και αναλύσεών μας, οικοδομούμε μια εικόνα του πώς η παραποίηση και η πειρατεία επηρεάζουν βασικούς οικονομικούς τομείς. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη μας σε αυτήν τη σειρά, που αναλύει ένα τομέα τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ. Η εκτίμηση ότι το 12,9% των νόμιμων πωλήσεων των smartphones που χάθηκαν παγκοσμίως το 2015, μπορεί να λειτουργήσει ως ένα ισχυρό μήνυμα για τη χάραξη πολιτικής, καθώς και για όλους όσους εργάζονται για την καταπολέμηση της απομίμησης/παραποίησης σε όλο τον κόσμο».


Exit mobile version