Μία στις δύο πιο καινοτόμες εταιρείες, διεθνώς, είναι από τον κλάδο της τεχνολογίας

Η τεχνολογία και οι εταιρείες, που δραστηριοποιούνται σε αυτήν, κυριαρχούν στη λίστα με τις πενήντα πιο καινοτόμες εταιρείες του πλανήτη. Σύμφωνα με τη Boston Consulting Group, η οποία  κατάρτισε για δέκατη χρονιά την ετήσια λίστα με τις πιο καινοτόμες επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο, τις δύο πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν η Apple, αποσπώντας την πρωτιά, με τη Google να έρχεται δεύτερη. Στις πρώτες είκοσι θέσεις της λίστας με τις πιο καινοτόμες εταιρείες, διεθνώς, περιλαμβάνεται, επίσης, η Microsoft (στην τέταρτη θέση), η Amazon (στην ένατη), η IBM (13η)) και η Yahoo (16η). Στην 23η θέση της λίστας συναντάμε τη Hewlett Packard, στην 28η το Facebook, στην 31η η Cisco, στην 45η τη Huawei και στην 50η η Lenovo.

Η παρουσία του κλάδου της τεχνολογίας είναι πολύ ισχυρή ειδικά στην κορυφαία δεκάδα των πιο καινοτόμων εταιρειών του κόσμου. Συγκεκριμένα, μία στις δύο πιο καινοτόμες επιχειρήσεις, διεθνώς, δραστηριοποιείται στον κλάδο της τεχνολογίας.

Σημαντική εκπροσώπηση στην παγκόσμια λίστα με τις πιο καινοτόμες εταιρείες έχει και ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας, με τις Toyota (έκτη θέση), BMW (έβδομη θέση) και τη Daimler (δέκατη θέση) να συμπεριλαμβάνονται στο “top ten”.

 

Σύμφωνα με τη λίστα της Boston Consulting Group, η οποία καταρτίζεται βάσει των αξιολογήσεων 1.500 διευθυντικών στελεχών επιχειρήσεων, περίπου μία στις τρεις πιο καινοτόμες επιχειρήσεις του πλανήτη έλκει την καταγωγή της από τις ΗΠΑ (29 αμερικανικές εταιρείες περιλαμβάνονται μεταξύ των 50). Η δεύτερη περιοχή, που μετά από τις ΗΠΑ τροφοδοτεί τον πλανήτη με τις περισσότερες καινοτόμες εταιρείες στο “top 50” είναι η Ευρώπη με 11 επιχειρήσεις, ακολουθεί η Ασία με δέκα, ενώ μόλις τρεις προέρχονται από την Κίνα και μία από την Ινδία.

Παράγοντες καινοτομίας
Η ανάλυση της Boston Consulting Group αποτυπώνει και τη σπουδαιότητα, που αποδίδουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις στο ζήτημα της καινοτομίας. Περίπου οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες (79%) δηλώνουν ότι θεωρούν την καινοτομία αν όχι την κορυφαία, μία από τις τρεις πιο σημαντικές προτεραιότητες, από 75% που ήταν το σχετικό ποσοστό ένα χρόνο νωρίτερα. Διαχρονικά, πρόκειται για το πιο υψηλό ποσοστό που έχει καταγράψει η έρευνα από το 2005, οπότε πραγματοποιείται, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 66%. Μάλιστα, αυξανόμενο βαίνει το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι η ενσωμάτωση της καινοτομίας στις εταιρικές δομές πρέπει να γίνει άμεσα. Η ταχύτητα φαίνεται ότι παίζει μείζονα ρόλο, καθώς οι αποκαλούμενοι ως “fast innovators” θεωρείται ότι έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να αναδειχθούν σε ηγέτες της καινοτομίας σε σύγκριση με τους λεγόμενους “slow innovators”.

 

Πηγή: ΣΕΠΕ


Exit mobile version