Έως και 20 φορές μεγαλύτερα είναι τα κέρδη των ψηφιακών εγκληματιών σε σχέση με το κόστος απόκτησης του κακόβουλου λογισμικού που χρησιμοποιούν στις διαδικτυακές επιθέσεις τους, σύμφωνα με νέα έρευνα της Kaspersky Lab.
Στο πλαίσιο εξειδικευμένης μελέτης που υλοποίησαν επιστήμονες της εταιρείας, έγινε σύγκριση μεταξύ του κόστους των εργαλείων που χρησιμοποιούν πιο συχνά οι ψηφιακοί εγκληματίες σε σχέση με τα χρήματα που αποσπούν μέσα από μία επιτυχημένη κακόβουλη επιχείρηση.
«Η αγορά κακόβουλου λογισμικού δεν αποτελεί πρόβλημα. Είναι σχετικά εύκολο να βρει κανείς τέτοια εργαλεία σε διάφορα φόρουμ για ψηφιακούς εγκληματίες. Επίσης, το κόστος τους είναι σχετικά φθηνό, γεγονός που τα καθιστά ελκυστικά. Ένας ψηφιακός εγκληματίας που ακολουθεί τον δρόμο αυτό, δεν χρειάζεται να έχει ιδιαίτερες δεξιότητες, καθώς μπορεί να αγοράσει ένα “έτοιμο για χρήση” πακέτο σε μία προκαθορισμένη τιμή και να εξαπολύσει επιθέσεις κατά βούληση» δήλωσε ο Αλεξάντερ Γκόστεφ, επικεφαλής του τμήματος ασφαλείας της Kaspersky Lab.
Όπως ανακοινώθηκε, η δημιουργία μίας ιστοσελίδας διαδικτυακού «ψαρέματος» (phishing) που μιμείται ένα δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης και η ανάπτυξη μίας αλυσίδας μαζικής κακόβουλης ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, με ηλεκτρονικούς συνδέσμους που θα οδηγούν στην πλαστή ιστοσελίδα, σήμερα κοστίζει, κατά μέσο όρο, 150 δολάρια. Ωστόσο, εάν θεωρήσουμε ότι οι ψηφιακοί εγκληματίες θα εξαπατήσουν 100 χρήστες του διαδικτύου, μπορεί να κερδίσουν έως και 10.000 δολάρια από την πώληση ευαίσθητων δεδομένων.
Από την πλευρά τους, τα θύματα χάνουν πολύτιμες επαφές, προσωπικές φωτογραφίες και μηνύματα. Εξάλλου, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου οι ψηφιακοί εγκληματίες αποσκοπούν σε πολύ μεγάλα κέρδη και αναζητούν τρόπους «διείσδυσης» σε τραπεζικούς λογαριασμούς χρηστών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το κόστος του κακόβουλου λογισμικού μπορεί να φτάσει τα 3.000 δολάρια αλλά οι ψηφιακοί εγκληματίες στοχεύουν να κερδίσουν μέχρι και 72.000 δολάρια εάν κατορθώσουν να εξαπατήσουν 100 χρήστες. Όπως υπολόγισαν οι ειδικοί της Kaspersky, η μέση απώλεια ανά θύμα φτάνει τα 722 δολάρια.
Kaspersky Lab: Τεράστια τα κέρδη για το ηλεκτρονικό έγκλημα
δημοσιεύτηκε:
16:11
, 27 Νοεμβρίου 2014
Τεχνολογία
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα