Η πρόσφατη παρουσίαση του iPhone 16 από την Apple έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στους λάτρεις της τεχνολογίας παγκοσμίως, καθώς η εταιρεία παρουσίασε στο event «It’s Glowtime» τα τελευταία τεχνολογικά επιτεύγματά της στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (AI), ενώ παράλληλα υπάρχει μεγάλη ανυπομονησία για τη στιγμή που τα νέα iPhone θα καταλήξουν στα χέρια των χρηστών.
Οι προπαραγγελίες για το iPhone 16 Pro ξεκινούν στις 13 Σεπτεμβρίου, με τη διαθεσιμότητα των συσκευών να έχει προγραμματιστεί για την εβδομάδα που ακολουθεί, δηλαδή στις 20 Σεπτεμβρίου. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται πως τα νέα iPhone θα φτάσουν εκείνη την περίοδο, ωστόσο, εκτιμάται ότι οι συσκευές που θα διατεθούν στην Ευρώπη δεν θα έχουν όλες τις νέες τεχνολογίες που παρουσίασε η Apple.
Σημειώνεται ότι οι δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης που υπόσχεται το νέο iPhone 16 δεν θα περιλαμβάνονται στην αρχική παρτίδα που θα είναι διαθέσιμη στα καταστήματα από τις 20 Σεπτεμβρίου, καθώς τα εργαλεία AI θα τεθούν σε δοκιμή τον Οκτώβριο με μια αναβάθμιση λογισμικού στις συγκεκριμένες συσκευές. Σύμφωνα με τον ανώτερο αντιπρόεδρο του τμήματος μηχανικών λογισμικού της Apple, Craig Federighi, οι τρέχουσες δυνατότητες AI είναι μόνο η αρχή, με περαιτέρω ικανότητες να αναμένονται να διατεθούν τους επόμενους μήνες. Επιπλέον, ενώ πολλοί χρήστες θα απολαμβάνουν αυτά τα τεχνολογικά «προνόμια» των νέων iPhoneαπό τον Οκτώβριο, οι Ευρωπαίοι χρήστες ενδέχεται να πρέπει να περιμένουν περισσότερο για να χρησιμοποιήσουν αυτές τις καινοτομίες.
Ο λόγος της καθυστέρησης στην Ευρώπη
Αν και οι εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης με το iPhone 16 έχουν δημιουργήσει «θόρυβο» παγκοσμίως, οι χρήστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να μην τις επωφεληθούν άμεσα. Λόγω συνεχιζόμενων ανησυχιών για τη συμμόρφωση με τον Νόμο Ψηφιακών Αγορών της ΕΕ, η Apple έχει επιβεβαιώσει ότι ορισμένες δυνατότητες AI, όπως το Apple Intelligence, δεν θα είναι διαθέσιμες στην περιοχή στο άμεσο μέλλον. Τα ρυθμιστικά εμπόδια έχουν προκαλέσει καθυστερήσεις και, σύμφωνα με τον Mark Gurman του Bloomberg, ορισμένες από αυτές τις δυνατότητες ενδέχεται να φτάσουν στις ευρωπαϊκές συσκευές μέχρι το 2025.
Η χρονική συγκυρία της εκδήλωσης «It’s Glowtime» έχει επίσης ενδιαφέρον, σύμφωνα με το Euroweeklynews, καθώς συνέπεσε μόλις μια ημέρα πριν από μια κρίσιμη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις φερόμενες οφειλές φόρων της Apple, μια υπόθεση που οδήγησε τελικά σε πρόστιμο ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το πρόστιμο της ΕΕ στην Apple
Σήμερα, λίγες ώρες μετά την παρουσίαση των νέων προϊόντων της Apple, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρώπης αποφάνθηκε κατά της Big Tech εταιρείας στην 10ετή δικαστική διαμάχη της, σχετικά με τις φορολογικές της υποθέσεις στην Ιρλανδία. Σύμφωνα με το CNBC, η απόφαση αυτή ήρθε σε συνέχεια της έρευνας που ξεκίνησε το 2014 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αφορούσε τις καταβολές φόρων της Apple στην Ιρλανδία, όπου βρίσκεται η ευρωπαϊκή της έδρα.
Η εταιρεία αντέδρασε μέσω δήλωσης, αναφέροντας ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να αλλάξει τους κανόνες εκ των υστέρων και να αγνοήσει ότι, σύμφωνα με το διεθνές φορολογικό δίκαιο, τα έσοδά μας είχαν ήδη υποβληθεί σε φορολόγηση στις ΗΠΑ».
Η Επιτροπή διέταξε το Δουβλίνο να ανακτήσει το 2016 έως και 13 δισεκατομμύρια ευρώ (14,4 δισεκατομμύρια δολάρια) σε καθυστερημένους φόρους από την Apple, λέγοντας ότι η εταιρεία τεχνολογίας είχε λάβει «παράνομα» φορολογικά οφέλη από την Ιρλανδία κατά τη διάρκεια δύο δεκαετιών.
Η «οπτική νοημοσύνη» του iPhone 16
Το iPhone 16 έχει χαρακτηριστεί ως το πρώτο μοντέλο της εταιρείας που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να αξιοποιήσει τη δύναμη της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης. Ανάμεσα στα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά είναι η δυνατότητα των χρηστών να δημιουργούν εικόνες και κείμενα μέσω απλών προτροπών κειμένου. Όπως αποκάλυψε ο Craig Federighi, η «οπτική νοημοσύνη» της συσκευής επιτρέπει στους χρήστες να αποκτούν -μεταξύ άλλων δυνατοτήτων- μεγάλο εύρος πληροφοριών στρέφοντας απλώς την κάμερα σε αντικείμενα, μέρη ή ζώα, παρέχοντας έπειτα στον χρήστη άμεσες σχετικές πληροφορίες.
Η Apple επεκτείνει επίσης την συνεργασία της με την OpenAI, την εταιρεία που δημιούργησε το ChatGPT, ενσωματώνοντας το στη νέα εκδοχή της ψηφιακού βοηθού Siri, η οποία αναμένεται να γίνει πιο διαισθητική και συνομιλητική, απαντώντας με πιο φυσικό τρόπο.