«Hot spot» κλιματικής αλλαγής η Μεσόγειος

«Η περιοχή της Μεσογείου είναι ένα hot spot κλιματικής αλλαγής στον κόσμο, γεγονός που έχει αναγνωριστεί ευρύτατα από την επιστήμη. Έχει επίσης προβλεφθεί ότι οι επιπτώσεις θα επιτείνονται», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Καετάνο Λεόνε, συντονιστής του Μεσογειακού Προγράμματος Δράσης των Ηνωμένων Εθνών (UNEP/MAP), με αφορμή τις εργασίες της παγκόσμιας συνόδου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που διεξάγεται στο Μαρακές, την πρώτη σύνοδο μετά τη Συμφωνία του Παρισιού.

Όπως επισημαίνει, «πρόκειται για ένα ζήτημα που πρέπει να μας ανησυχεί όλους εμάς που ζούμε και εργαζόμαστε γύρω από αυτή την όμορφη λεκάνη της Μεσογείου».

Σύμφωνα με τον κ. Καετάνο, «η έγκριση, η υιοθέτηση και το να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία του Παρισιού, αποτελεί ορόσημο το οποίο είναι πολύ σημαντικό σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και για την περιοχή της Μεσογείου. Ένα ορόσημο το οποίο αποδεικνύει τη δέσμευση όλων των κυβερνήσεων».

Όπως είπε, «αυτή η δέσμευση επιβεβαιώνεται και στο πλαίσιο της συνόδου COP22 στο Μαρακές, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Εμείς, ως Μεσογειακό Πρόγραμμα Δράσης, που δουλεύουμε στη Μεσόγειο δώσαμε δυναμικά το παρόν».

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, πραγματοποιήθηκαν σειρά παράλληλων εκδηλώσεων, με την υπουργό Περιβάλλοντος της Γαλλίας, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, με την αρμόδια υπουργό για θέματα Περιβάλλοντος του Μαρόκου, Ελ Χαϊτέ, και τον πρίγκηπα Αλβέρτο του Μονακό, όπου διεξήχθησαν συζητήσεις με θέμα «Δράση, δράση, δράση», την οποία καλούμαστε να αναλάβουμε συλλογικά», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Υπό αυτή την έννοια οι κυβερνήσεις της Μεσογείου, μέσω της Σύμβασης της Βαρκελώνης, έχουμε συμφωνήσει σε ένα στρατηγικό πλαίσιο δράσης για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο. Κινητοποιούμε τους πόρους προκειμένου να υποστηρίξουμε τις χώρες προκειμένου να αναλάβουν την απαραίτητη δράση και ενώνουμε τις δυνάμεις μας με έναν αριθμό εταίρων προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού και το Πλαίσιο για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο. Αυτό είναι το επείγον και δεν μπορεί να αναβληθεί» επεσήμανε.

Όπως διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καετάνο, «μπορούμε να βασιστούμε σε όλους όσους συμβάλλουν σε αυτό το έργο. Από τους πολίτες, μέχρι τις κυβερνήσεις, γύρω από αυτή την πανέμορφη θάλασσα».

Όσον αφορά τη σύνοδο για το κλίμα στο Μαρακές, τη χαρακτήρισε ως μία «επιτυχία». Όπως εξήγησε, «διεξάγονται πολλές συζητήσεις για την εφαρμογή, ενώ όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις διασκέψεις αποτελούν μία εξαιρετική ευκαιρία για δικτύωση για την οικοδόμηση γεφυρών συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων: από τους αυτόχθονες πληθυσμούς, μέχρι τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων».

Κλείνοντας ο κ. Καετάνο, σημειώνει εκ μέρους του UNEP/MAP (United Nations Environment Programme / Mediterranean Action Plan, Secretariat of the Barcelona Convention) ότι: «Θεωρούμε πολλά υποσχόμενες τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα γύρω από τη Συμφωνία των Παρισίων», ενώ όπως είπε, «ανυπομονώ για τη θετική ώθηση που θα έχουν αυτές στην περιοχή της Μεσογείου στην αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος».

Τον περασμένο Φεβρουάριο 150 εκπρόσωποι από όλα τα κράτη της Μεσογείου υιοθέτησαν, στη χώρα μας, ομόφωνα τη Διακήρυξη των Αθηνών, με στόχο την περαιτέρω συνεργασία στη Μεσόγειο και τις ακτές της στη βάση της συλλογικής πορείας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η μεσοπρόθεσμη στρατηγική του Μεσογειακού Προγράμματος Δράσης, προβλέπει για τα επόμενα έξι χρόνια σχέδια για τους τομείς της θαλάσσιας μόλυνσης, της ρύπανσης, την προστασία της βιοποικιλότητας, τη διαχείριση των παράκτιων ζωνών και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Σημειώνεται ότι στόχος της παγκόσμιας διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα στο Μαρακές (COP22) είναι να συγκεκριμενοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η διεθνής κοινότητα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 18 Νοεμβρίου.

Έχοντας ήδη τεθεί σε εφαρμογή (4/11) η Συμφωνία του Παρισιού για την προστασία του πλανήτη από την υπερθέρμανση, οι εκπρόσωποι των χωρών που συμμετέχουν στην 22η Διάσκεψη των Μερών (COP22), καλούνται να περάσουν από το στάδιο της δέσμευσης, στο στάδιο της εφαρμογής και της δράσης, προκειμένου να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2050, με ταυτόχρονη εφαρμογή της Ατζέντας του ΟΗΕ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη.


Exit mobile version