Έφηβοι γεμάτοι όνειρα, ελπίδα, αισιοδοξία για το αύριο, αλλά και καινοτόμες πρωτοποριακές ιδέες. Μαθητές από 15 μέχρι 18 χρόνων άφησαν για λίγο τα βιβλία και τη μελέτη στην άκρη και πήραν μέρος στον στίβο του επιχειρείν. Από εφαρμογές και επιτεύγματα τελευταίας τεχνολογίας μέχρι και προϊόντα εμπνευσμένα από την παράδοση.
Περισσότεροι από 500 μαθητές και μαθήτριες από 52 σχολεία της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Κρήτης και των νησιών του Αιγαίου, παρουσίασαν τη δουλειά τους και με νεανικό αυθορμητισμό και πείσμα δήλωσαν ότι πρόκειται για μοναδική ευκαιρία κι εμπειρία η συμμετοχή τους στην μοναδική Εμπορική Έκθεση Μαθητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Trade Fair 2017», του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece που διοργανώνεται στην Ελλάδα, με χορηγό επικοινωνίας το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Για υπεύθυνους ποδηλάτες
Οι μαθητές από την Εράσμειο Ελληνογερμανική Σχολή δημιούργησαν το bicycool, ένα σακίδιο ποδηλάτη με ενσωματωμένες καινοτομίες ασφαλείας (φωτιστικές ενδείξεις όπως φλας, φώτα πορείας, φρένα κ.α), ενώ ταυτόχρονα δίνει την δυνατότητα φόρτισης συσκευών αλλά και επαναφόρτισης του ηλεκτρικού ποδηλάτου.
«Αντιμετωπίσαμε κάποιες τεχνικές δυσκολίες, καθώς υπάρχουν πολλές ηλεκτρονικές συνδέσεις, αλλά κατόπιν καθοδήγησης τα ξεπεράσαμε. Είμαστε και εμείς ποδηλάτες και πιστεύουμε ότι η ποδηλασία είναι cool και ως άθληση αλλά και ως ασφαλής μετακίνηση», δηλώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο συντονιστής της ομάδας μαθητών, Θεόδωρος Αλογογιάννης και συμπληρώνει ότι «το σακίδιο είναι πρακτικό γιατί έχεις ό,τι χρειάζεσαι, ενώ διαθέτει και φωτάκια που δείχνουν στους οδηγούς αυτοκινήτων τις κινήσεις σου, εάν θέλεις να στρίψεις ή όταν πατάς φρένο. Την ίδια ώρα όμως μπορείς να φορτίσεις και το κινητό σου την ώρα που ποδηλατείς».
Συσκευή εντοπισμού αντικειμένων
Δέκα μαθητές της Ιονίου Σχολής σκέφτηκαν, αποφάσισαν και σχεδίασαν την Vector, μια συσκευή εντοπισμού αντικειμένων. Για να μην χάνετε πολύτιμα αντικείμενα ή ακόμη και να ελέγχετε ανά πάσα στιγμή πού είναι τα αγαπημένα σας πρόσωπα, μαθητές της δευτέρας λυκείου κατασκεύασαν βραχιόλια και διακοσμητικά που φέρουν μηχανισμό εντοπισμού θέσης. Όπως εξηγεί στο Πρακτορείο ο Γιώργος Γκάτσιος, μέλος της δημιουργικής ομάδας, «ο κάτοχος με το πάτημα ενός κουμπιού μπορεί να γνωστοποιήσει την θέση του σε χάρτη ή στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου των ατόμων που έχει προεπιλέξει. Επίσης μπορεί να επιλέξει ορισμένους αριθμούς κινητού που μπορούν αυτοί να τον εντοπίσουν καλώντας τον. Δουλέψαμε μαζί όλα τα παιδιά και αυτό που έμεινε ήταν η σκληρή αλλά ομαδική δουλειά κι ότι συντονιστήκαμε άψογα. Όλη η επιχείρησή μας είναι αποτέλεσμα συνεργασίας», ενώ ο Γιώργος Κανάκης συμπληρώνει ότι το Vector λειτουργεί με βάση πέντε χαρακτηριστικά:
● Ιχνηλασιμότητα σε χάρτη
● Αμφίδρομη χρήση πομπού-δέκτη
● Ενεργοποιείται αυτόματα με έντονο κραδασμό
● Μεγάλη διάρκεια επαναφορτιζόμενης μπαταρίας
● Λειτουργεί σε IOS, Android, Windows
Μπίζνες με τον «θησαυρό των θεών»
Οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Καλύμνου αξιοποίησαν το φυσικό προϊόν του τόπου τους. Όπως δήλωσαν «η επιχείρησή μας, ‘KalySpongoMania’ είναι μια επιχείρηση κοινωνικού συνεταιρισμού που στοχεύει μέσα από τα προϊόντα της να φέρει τον καταναλωτή σε άμεση επαφή με τον ‘θησαυρό των θεών’, το φυσικό σφουγγάρι, και να διαχύσει την γνώση για τις ευεργετικές του ιδιότητες». Η εταιρεία, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι μαθητές, «προάγει το συλλογικό συμφέρον, την κοινωνική ευημερία, ενώ συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη με ένα προϊόν συνώνυμο με την Κάλυμνο, το νησί των Σφουγγαράδων».
Choco loco με βιολογικό καφέ, λικέρ και γλυκό του κουταλιού
Γελαστοί και γεμάτοι διάθεση οι μαθητές του 6ου γυμνασίου Ηρακλείου Αττικής παρουσίασαν το Choco loco. «Ύστερα από την έρευνα αγοράς που κάναμε, δημιουργήσαμε ένα προϊόν με γλυκιά αλλά διαφορετική γεύση. Κάθε σοκολατάκι έχει διαφορετική γέμιση, αφού κάποια περιέχουν βιολογικό καφέ, για εκείνους που θέλουν σταγόνες ενέργειας, κάποια άλλα περιέχουν λικέρ φρούτων, για αυτούς που ζητούν λίγο περισσότερο χαλάρωση, ενώ κάποια άλλα είναι γεμισμένα με διάφορα γλυκά κουταλιού, για εκείνους που είναι περισσότερο παραδοσιακοί», δηλώνει ο 15χρονος Νίκος, ενώ ο Φίλιππος και ο Γιάννης σπεύδουν να συμπληρώσουν ότι «μπορεί να δουλέψαμε κάποιες ώρες παραπάνω, δεν μας πείραξε καθόλου όμως. Εξάλλου, είναι υπέροχη εμπειρία που ήρθαμε εδώ και παρουσιάσαμε τη δουλειά μας».
Granny’s sweet από τον κήπο του σπιτιού τους
Η επιχείρηση τής δημιουργικής ομάδας του 4ου ΓΕΛ Παλαιού Φαλήρου, Granny’s sweet αξιοποίησε τις συνταγές της γιαγιάς για γλυκές απολαύσεις. «Παράγουμε προϊόντα – γλυκίσματα ακολουθώντας την παράδοση, αλλά συνδυάζοντάς τα με μια σύγχρονη πινελιά. Δίνουμε σημασία στην ανακύκλωση για την συσκευασία και ζητάμε την συνεισφορά των πολιτών του Παλαιού Φαλήρου σε φρούτα από τον κήπο τους» τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Νίκος Μαμαλούκος. «Και τα δέκα άτομα που συνεργαστήκαμε καταφέραμε να συνδυάσουμε την υγιεινή διατροφή με την παράδοση. Έτσι η πρώτη παραγωγή μας προέρχεται από φρούτα όπως κίτρο, πορτοκάλι, νεράντζι από τους κήπους των σπιτιών μας και των κήπων των καθηγητών μας». Μάλιστα οι μαθητές επισήμαναν ότι θέλουν να εξελίξουν το εγχείρημά τους και «να το εμπλουτίσουμε και με άλλες ποικιλίες και γεύσεις φρέσκων, αγνών φρούτων», ενώ δεν έκρυψαν και τα φιλόδοξα όνειρά τους για επέκταση των εμπορικών τους δραστηριοτήτων και στις αγορές του εξωτερικού.