Η Ιαπωνία φέρνει την επανάσταση στη ρομποτική

Σαράντα χρόνια έρευνας του καθηγητής Masatoshi Ishikawa από το πανεπιστημίου του Τόκιο έχουν δημιουργήσει ένα ρομποτικό χέρι που κερδίζει πάντα στο παιχνίδι «πέτρα-ψαλίδι-χαρτί».

Ακούγεται περίεργο αλλά δεν είναι. Ο λόγος που το πετυχαίνει είναι γιατί υπάρχει ένα κρυμμένο μυστικό: μπορεί να αντιληφθεί την κίνηση του ανθρώπου και να επιλέξει την κίνησή του πριν καν το ανθρώπινο μάτι καταλάβει ότι συνέβη.

Σε ρομποτικά συστήματα όπως αυτό σημασία δεν έχει τι κάνουν, αλλά η τεχνολογία που κρύβεται από πίσω, τονίζει ο Leo Lewis, συντάκτης των FT. Τεχνολογία που έχουν βάλει στο στόχαστρο πολεμικές βιομηχανίες.

Είναι ένα από τα συστήματα που παρουσιάζονται στο ενδιαφέρον video. Ένα άλλο είναι το ρομπότ Asimo της Honda που μπορεί να περπατά και να παίξει κουτσό. Οδήγησε σε μια καινοτομία, ένα σύστημα που βοηθά τους ανθρώπους να περπατήσουν και το οποίο δοκίμασε η Kana Inagaki, επίσης συντάκτης των Financial Times.

Το πανεπιστήμιο της Ιαπωνίας εδώ και 70 χρόνια έχει επιβάλει ότι η τεχνολογία που αναπτύσσει δεν θα αξιοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς. Το υπουργείο Αμυνας, όμως, που στεγάζεται κοντά θέλει να φέρει την αλλαγή…

Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr

Exit mobile version