Οκτώ σταθμοί του μετρό και ένας του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου μετατρέπονται αύριο σε ένα ζωντανό εργαστήριο με πειράματα, εφαρμογές, διαδραστικά ψηφιακά παιχνίδια και εκθέματα, βιντεοπροβολές για επιστημονικά και τεχνολογικά θέματα που αγγίζουν την καθημερινότητα των πολιτών. Την γιορτή επιστήμης και τεχνολογίας, «Mind the Lab», έχει ετοιμάσει από τις 8 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, ο μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός, SciCO.
Όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπεύθυνη της εκδήλωσης, Ελπινίκη Παππά «απευθυνόμαστε σε κόσμο που δεν θα ενδιαφερόταν από μόνος του για επιστημονικά ή τεχνολογικά θέματα. Τώρα όμως θα το βρει στον δρόμο του, θα “πέσουμε” πάνω του θα λέγαμε για να του δείξουμε πράγματα που αφορούν στην ζωή του».
Οι σταθμοί που συμμετέχουν στο πρωτότυπο επιστημονικό γεγονός είναι Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Κεραμεικός, Δουκίσσης Πλακεντίας, Ελληνικό, Άγιος Δημήτριος, Άλιμος, Πειραιάς και Εθνική Άμυνα. «Σε κάθε σταθμό θα το σκηνικό θα είναι διαφορετικό και θα συμμετέχουν διαφορετικοί εκπαιδευτικοί οργανισμοί και ερευνητικά κέντρα, με ιδιωτικά αλλά και δημόσια σχολεία» προσθέτει η κ. Παππά και τονίζει: «Προσκαλούμε μικρούς και μεγάλους, τους πολύ βιαστικούς, αλλά και τους γεμάτους περιέργεια επισκέπτες του μετρό. Στόχος μας είναι να εμπνεύσουμε, να ενθαρρύνουμε, να προκαλέσουμε ανθρώπους κάθε ηλικίας και γνωστικού υπόβαθρου να γνωρίσουν τον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας, και πώς αυτός επιδρά στην καθημερινότητα τους. Γιατί η χρήση επιστημονικών και τεχνολογικών εφαρμογών αποτελεί μέρος της ζωής μας».
Ενδεικτικά, στο Σύνταγμα θα περιμένει τους επιβάτες η Prom Racing, η ομάδα που εκπροσωπεί το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στον παγκόσμιο φοιτητικό διαγωνισμό Formula Student, όπου φοιτητές από ολόκληρο τον κόσμο μελετούν, σχεδιάζουν και κατασκευάζουν αγωνιστικά μονοθέσια τύπου Formula, ενώ θα φιλοξενήσει και τους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με πίστες επίδειξης με ρομποτικές κατασκευές.
Στον Πειραιά θα υπάρχουν παιχνίδια και διαδραστικές εφαρμογές με τη χρήση υπολογιστών, tablets και οθονών αφής με βασικό θέμα την θάλασσα, μοναδικούς οργανισμούς να ζωντανεύουν μέσα στο κινητό, αλλά κυνήγι – αναζήτηση του… καρχαρία, ενώ παράλληλα η ομάδα της SciCo θα μυήσει τον κόσμο στις μυστικές δυνάμεις ενός λεμονιού και πώς η βαρύτητα δίνει καθαρό νερό!
Στον Ευαγγελισμό θα γίνει μια στάση για την καρδιά από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο σε ένα παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας με βηματοδότη χωρίς καλώδια!
Στον ίδιο σταθμό, παρόντες και ομάδα του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, που θα παρουσιάσει και θα εξηγήσει στο επιβατικό κοινό, με τη βοήθεια ενός μοντέλου, τον αρχαιότερο αστρονομικό και ημερολογιακό υπολογιστή με γρανάζια που γνωρίζουμε, ενώ παράλληλα θα δείξει πώς τα βότανα γίνονται φάρμακα ώστε να μας γιατρέψουν και πώς οι ερευνητές οδηγούνται στην ανακάλυψη νέων καινοτόμων φαρμάκων.
Στην Δουκίσσης Πλακεντίας οι επιβάτες θα μάθουν τα πάντα από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για την ηλεκτρομαγνητικά ακτινοβολία σε όλη την χώρα, αλλά και για τα σολάριουμ, ενώ θα δούνε το ρομπότ που χορεύει, όταν του «φορτωθεί» οποιοδήποτε μουσικό κομμάτι.
Στο Ελληνικό θα αντιληφθούν οπτικά τον ήχο στην καθημερινή ζωή και θα «δούνε» τα ηχητικά κύματα, επίσης θα δουν τον πλανήτη Γη σε 600.000 κομμάτια και θα ταξιδέψουν με «τον μικρό τουρίστα», μια δράση που αναδεικνύει τις ομορφιές της Ελλάδας μέσω οπτικοακουστικού υλικού και έργων τέχνης. Παράλληλα θα μετακινηθούν νοερά στο μετρό των Φανταστικών Γραμμών που αποτελείται από εφτά παράδοξες γραμμές, οι οποίες (μετα)κινούνται, εμφανίζονται και εξαφανίζονται, ταξιδεύουν και δημιουργούν συνδέσεις με σταθμούς άλλων γραμμών.
Στον Άγιο Δημήτριο το επιβατικό κοινό θα διασκεδάσει με ένα stand-up comedy με θέμα το πώς διασκεδάζουν οι επιστήμονες μεταξύ τους και τι σημαίνει ένα αστείο σε μια παρέα επιστημόνων.
Στον Άλιμο η Ένωση Ελλήνων Φυσικών θα κερδίσουν τις εντυπώσεις με πειράματα με μια καλλιτεχνική αύρα που υπερνικούν την βαρύτητα
Το «Mind the Lab» θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το British Council και την Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.