Ελληνική εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας συμμετέχει σε πρόγραμμα παρακολούθησης της Γης

Η ξένη εταιρεία, με την επωνυμία “Planet”, εκτόξευσε πριν από λίγες ημέρες στο Διάστημα 88 δορυφόρους …τσέπης, μεγέθους μόλις 60 κυβικών εκατοστών. Η ελληνική εταιρεία, η “Planetek Hellas”, συμμετέχει στην αξιοποίηση, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, των δεδομένων που θα στέλνουν πίσω στη γη οι πολύ μικροί αυτοί δορυφόροι. Με τη συνεργασία αυτή, η ελληνική επιστημονική ομάδα γίνεται μέρος ενός ιδιωτικού διαστημικού προγράμματος παρατήρησης της γης, μέσω του δικτύου των πολύ μικρών δορυφόρων, επονομαζόμενων “Dove Earth Observation satellites”.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική εταιρεία γίνεται μέλος μιας διεθνούς ομάδας. Πήρε μέρος στο συνεργατικό Έργο NFOFRAS (National FOrest Fire Risk Assessment System) και συμμετείχε στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός συστήματος εκτίμησης του κινδύνου πυρκαγιάς για τα δάση και τους δρυμούς, με εργαλείο τις υψηλής ανάλυσης δορυφορικές μετρήσεις ενώ εργάζεται για στον χώρο τηςς αξιοποίησης των δεδομένων από τους δορυφόρους με πρακτικές εφαρμογές: “Με τους δορυφόρους μπορούμε να μετράμε τυχόν μετατοπίσεις πάνω στη Γη σε επίπεδο χιλιοστού (…), κάτι σημαντικό για την παρακολούθηση κρίσιμων υποδομών όπως είναι τα φράγματα και το σιδηροδρομικό δίκτυο” αναφέρει μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ- ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM” ο Στέλιος Μπολάνος, διευθυντής της εταιρίας Planetek Hellas.

Η νέα συνεργασία στον χώρο της ιδιωτικής διαστημικής τεχνολογίας αφορά, όπως προαναφέρθηκε, τους ειδικούς μικρούς δορυφόρους, που θα παρατηρούν τη Γη σε τακτά χρονικά διαστήματα: “Το κομμάτι που αφορά την παρατήρηση της Γης, το επονομαζόμενο earth observation. είναι αυτό που έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην κοινωνία γενικότερα” σημειώνει ο Έλληνας επιστήμονας.

“Υπάρχουν πέρα από τις εθνικές πολιτικές και ιδιωτικές πρωτοβουλίες στο Διάστημα, στις ΗΠΑ τα λεγόμενα venture capital funds (σ.σ. κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών), αποφάσισαν τα τελευταία χρόνια να κινηθούν αρκετά δυναμικά στο τομέα αυτό” σημειώνει ο κ. Μπολάνος ενώ μεταφέρει τις δράσεις στις οποίες συμμετέχουν οι Έλληνες επιστήμονες. “Έχουμε μια συνεργασία με την εταιρία Planet η οποία έχει λάβει τεράστια ποσά venture κεφαλαίων προκειμένου να θέσει σε τροχιά ένα καινοτόμο σύστημα πολύ μικρών δορυφόρων” λέει.

Πρόκειται για “δίκτυο πολύ μικρών δορυφόρων, (όσο) ένα πολύ μικρό κουτί 60 κυβικών εκατοστών, που ακριβώς επειδή έχουν πολύ μικρότερο κόστος ανάπτυξης, σχεδίασης και υλοποίησης και θέσεως σε τροχιά θα τεθούν σε τροχιά ακόμη και 80 ή 100 μαζί” περιγράφει ο κ. Μπολάνος με τους Έλληνες επιστήμονες να έχουν αναλάβει το έργο της συμμετοχής στην αξιοποίησης των δεδομένων σχεδόν σε πραγματικό χρόνο.

Η εν λόγω εταιρία εκτόξευσε στις 15 Φεβρουαρίου 2017,εκτόξευσε 88 δορυφόρους τεχνολογίας με την ονομασία Flock 3p που ταξίδεψαν στο διάστημα πάνω σε ένα πύραυλο ISRO Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) από το Διαστημικό Κέντρο Satish Dhawan. “’Εχουμε υπογράψει συμβόλαιο διάθεσης και χρήσης αυτών των δεδομένων με στόχο να αναπτύξουμε εφαρμογές πάνω σε αυτά” καταλήγει ο συνιδρυτής και διευθυντής της ελληνικής εταιρείας, που θα επεξεργάζεται τις εικόνες από τους εν λόγω δορυφόρους.


Exit mobile version