Η μάχη των ανθρώπων κατά των κουνουπιών διαρκεί χιλιάδες χρόνια. Παρά τις κάθε λογής λύσεις που σκέφτηκε ο ανθρώπινος νους για να αντιμετωπίσει τα ενοχλητικά και επικίνδυνα έντομα, η καταπολέμησή τους παραμένει ακόμη ζητούμενο.
Τώρα παρουσιάστηκε μια νέα ιδέα. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Βαγκενίνγκεν της Ολλανδίας και του Τροπικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας στη Βασιλεία της Ελβετίας σχεδίασαν μια ασυνήθιστη παγίδα κουνουπιών, την οποία δοκίμασαν σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Κέντρο Φυσιολογίας Εντόμων και Οικολογίας στην Κένυα. Η ευφάνταστη αυτή παγίδα έχει «ποτιστεί» με τεχνητή μυρωδιά που είναι σχεδόν πανομοιότυπη με αυτήν του ανθρώπινου σώματος και από ό,τι φαίνεται «αρέσει» στα κουνούπια.
Αυτό υποστηρίζουν τουλάχιστον οι εν λόγω ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην τελευταία έκδοση του επιστημονικού περιοδικού The Lancet. Η διεθνής επιστημονική ομάδα υπό τον καθηγητή Βίλεμ Τάκεν διεξήγαγε τριετή έρευνα στο πλαίσιο της οποίας κατόρθωσε να αποδείξει ότι ο αριθμός των κουνουπιών που μεταδίδουν λοιμώδεις εμπύρετες νόσους στο νησί Ρουσίνγκα της Κένυας μειώθηκε κατά 70% από τότε που άρχισε να χρησιμοποιείται η νέα παγίδα. Αυτή μοιάζει με καπέλο και περιέχει διάφορες ουσίες που συνθέτουν ένα μείγμα μυρωδιάς που μοιάζει εξαιρετικά με αυτήν του ανθρώπινου σώματος. Τα κουνούπια που προσελκύονται και πλησιάζουν στην παγίδα απορροφώνται με τη βοήθεια ενός ανεμιστήρα και καταλήγουν στο εσωτερικό του «καπέλου».
Φιλική προς το περιβάλλον και βιώσιμη μέθοδος
Οι επιστήμονες που εφηύραν την πρωτοποριακή αυτή συσκευή τονίζουν ότι συνιστά «φιλική προς το περιβάλλον και βιώσιμη μέθοδο καταπολέμησης των κουνουπιών χωρίς χρήση εντομοκτόνων». Ο ερευνητής Βίλεμ Τάκεν εκτιμά ότι σε αντίθεση με τα δηλητηριώδη χημικά εντομοκτόνα, σε αυτήν την περίπτωση είναι μάλλον απίθανο τα κουνούπια να γίνουν ανθεκτικά απέναντι στην τεχνητή μυρωδιά του ανθρώπινου σώματος που τα προσελκύει στην παγίδα. Όπως λέει, δεν θα πάψουν να προσελκύονται από τη μυρωδιά του ανθρώπινου σώματος.
Στόχος της νέας εφεύρεσης είναι κυρίως η καταπολέμηση των κουνουπιών που μεταδίδουν εμπύρετες νόσους και είναι η κύρια αιτία που προκαλεί ελονοσία στο νησί Ρουσίνγκα. Ως συμπλήρωμα στις συνήθεις μεθόδους, όπως δίχτυα προστασίας από έντομα ή χάπια κατά της ελονοσίας, οι επιστήμονες κρέμασαν αυτά τα «καπέλα» στην πρόσοψη ορισμένων σπιτιών. Εν τέλει διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών για τους κατοίκους της περιοχής ήταν κατά 30% χαμηλότερος συγκριτικά με αυτούς που διαμένουν σε σπίτια όπου δεν είχαν τοποθετηθεί οι νέες παγίδες.
Η ελονοσία είναι μια από τις συνηθέστερες αιτίες θανάτου στην αφρικανική ήπειρο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), κάθε χρόνο πεθαίνουν πάνω ένα εκατομμύριο άνθρωποι εξαιτίας της συγκεκριμένης μολυσματικής ασθένειας.
Πηγή: DW