ΔΝΤ: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα να υιοθετήσει τις νέες εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης

ΔΝΤ

Χαμηλότερος από τον μέσο όρο των αναπτυγμένων οικονομιών είναι ο δείκτης ετοιμότητας της Ελλάδας αναφορικά με την υιοθέτηση νέων εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης (AI). Αυτό προκύπτει από τον δείκτη (AI Preparedness Index, AIPI) που καταρτίζει το ΔΝΤ  για 174 χώρες.

Αναλυτικά, ο δείκτης (AI Preparedness Index, AIPI) για την Ελλάδα είναι 0,58 μονάδες ενώ:

Πώς  καταρτίζεται ο δείκτης του ΔΝΤ 

Το ΔΝΤ για να καταρτίσει τον παραπάνω δείκτη βασίζεται σε στοιχεία ερευνών και σε υποκειμενικά στοιχεία (surveys of perceptions) που συλλέγουν τα παρακάτω ιδρύματα:

Στον δείκτη AIPI ενσωματώνονται αρκετοί δείκτες που αντανακλούν υποκειμενικές αξιολογήσεις και εμπειρίες ατόμων όπως αναφέρει το ΔΝΤ . Για τον λόγο αυτό, ο δείκτης θα πρέπει να θεωρείται ως ενδεικτική τιμή αναφοράς που θα καθοδηγεί τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής στον εντοπισμό τομέων που χρειάζονται βελτίωση παρά για έναν αυστηρό σκοπό κατάταξης.

Τι άλλο δείχνουν τα στοιχεία

Ωστόσο ο δείκτης της ψηφιακής υποδομής για την Ελλάδα είναι 0,15 μονάδες έναντι 0,18 μονάδες για τις αναπτυγμένες οικονομίες, 0,11 μονάδες για τις ΕΜΕ και 0,06 μονάδες για τις LIC.

Στον τομέα της καινοτομίας και οικονομικής ολοκλήρωσης, ο δείκτης για την Ελλάδα είναι στις 0,15 μονάδες ενώ:

Επιπλέον ο δείκτης του ανθρώπινου κεφαλαίου και των πολιτικών αγοράς εργασίας για την Ελλάδα είναι στις 0,14 μονάδες έναντι 0,16 μονάδες για τις αναπτυγμένες οικονομίες, 0,13 μονάδες  για τις ΕΜΕ και 0,09 μονάδες για τις LIC. Για το ρυθμιστικό πλαίσιο και τους κανόνες ηθικής, ο δείκτης για την Ελλάδα είναι 0,14 μονάδες έναντι 0,19 μονάδες  για τις αναπτυγμένες οικονομίες, 0,12 μονάδες για τις ΕΜΕ και 0,08  μονάδες  για τις LIC.

 

Exit mobile version