Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα σούπερ-χάλυβα πολύ πιο ανθεκτικό στις ρωγμές λόγω καταπόνησης από ό,τι οι σημερινοί χάλυβες.
Ο νέος υπερανθεκτικός χάλυβας περιέχει μικροδομές που μιμούνται τη σύνθεση των οστών και οι οποίες αποτρέπουν την προώθηση μιας ρωγμής, όταν αυτή εμφανίζεται. Με αυτό τον τρόπο, ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μια ρωγμή να μεγαλώσει και να αποδειχθεί καταστροφική για την χαλύβδινη κατασκευή.
Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ιαπωνία, με επικεφαλής τον καθηγητή μεταλλουργίας Τσεμ Τασάν του ΜΙΤ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science”, εμπνεύσθηκαν από το γεγονός ότι τα οστά, αν και ελαφριά, είναι πολύ ανθεκτικά στις ρωγμές. Έτσι, χρησιμοποίησαν μεθόδους νανοτεχνολογίας για να μιμηθούν τη φύση και να δημιουργήσουν μικροσκοπικές δομές μέσα στο κράμα του χάλυβα.
Η μεταλλική καταπόνηση αποτελεί βασική αιτία για τις βλάβες που συμβαίνουν σε αεροπλάνα, διαστημόπλοια, γέφυρες, εργοστάσια κ.α. Ο νέος σούπερ-χάλυβας καταπονείται μηχανικά πολύ πιο δύσκολα. Ακόμη κι αν υπάρξει μια μικρορωγμή ή παραμόρφωση, αυτή δεν εξαπλώνεται εύκολα.
Το νέο υλικό θα μπορούσε να έχει πολλές πρακτικές εφαρμογές, προηγουμένως όμως θα πρέπει να αποδειχθεί ότι είναι δυνατό να παραχθεί μαζικά.