Ένα πρωτοποριακό project ετοιμάζει ήδη η IBM, το οποίο θα βοηθήσει στην έγκαιρη πρόβλεψη των σεισμών και των εκρήξεων ηφαιστείων ανά τον κόσμο.
Σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια του Ώστιν, της Νέας Υόρκης και της Καλιφόρνια (California Institute for Technology), η εταιρεία δημιούργησε ένα μοντέλο, το οποίο παρακολουθεί το μάγμα κάτω από το φλοιό της γης, με τη βοήθεια του υπερ-υπολογιστή Sequoia. Ο υπερ-υπολογιστής είναι ο τρίτος ισχυρότερος και γρηγορότερος στον κόσμο και δημιουργήθηκε για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης.
Το project βρίσκεται, μάλιστα, σε ελληνικά χέρια, αφού στην ομάδα των ερευνητών συμμετέχει ο Κώστας Μπέκας, ο οποίος εξηγεί ότι η λογική του συστήματος είναι πάρα πολύ απλή και εστιάζει στην παρατήρηση και κατανόηση φαινομένων στο εσωτερικό της γης αντί στην επιφάνειά της.
Ωστόσο, ο ίδιος προσθέτει ότι βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, καθώς είναι ιδιαίτερα δύσκολη η κατανόηση των φυσικών φαινομένων. Είναι, όμως, ενδεικτικό ότι η ανάλυση των δεδομένων που προκύπτουν θα χρειαζόταν πάνω από τρία χρόνια σε έναν κοινό υπολογιστή, ενώ ο Sequoia μπορεί να ανταποκριθεί μέσα σε μία ημέρα.
Το πειραματικό στάδιο δεν επιτρέπει ακόμη την έγκαιρη πρόγνωση των σεισμών και των εκρήξεων ηφαιστείων, ωστόσο αυτό μπορεί να συμβεί σύντομα, εφόσον στη μελέτη εμπλακούν και σεισμολόγοι ή γεωλόγοι και η τεχνολογία επεκταθεί για την παρατήρηση ακόμη περισσότερων σεισμικών δεδομένων σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Για το λόγο αυτό, όπως εξηγεί ο Μπέκας, ίσως χρειαστεί και η συμβολή του Watson, του έτερου υπερ-υπολογιστή της IBM.