Μια σειρά από νέα εργαλεία και δυνατότητες του επόμενου λογισμικού των συσκευών της παρουσίασε η Apple, επιχειρώντας με ένα σμπάρο να πετύχει πολλά τρυγόνια: να ‘φρενάρει’ την παρακολούθηση από το Facebook των κινήσεων των χρηστών στο διαδίκτυο, να ωθήσει τους χρήστες να περνάνε λιγότερο χρόνο μπροστά στις οθόνες τους, να αυξήσει την ταχύτητα των συσκευών iPhone και iPad, καθώς επίσης να βελτιώσει το γονικό έλεγχο πάνω στην πλοήγηση των παιδιών τους στο Ίντερνετ.
Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν από τον αντιπρόεδρο επικεφαλής του τομέα ανάπτυξης λογισμικού Κρεγκ Φεντερίγκι στη διάρκεια της διεθνούς ετήσιας συνδιάσκεψης, στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, των προγραμματιστών που αναπτύσσουν εφαρμογές για τους περίπου 1,3 δισεκατομμύρια χρήστες συσκευών της Apple.
Η επόμενη έκδοση των λειτουργικών συστημάτων iOS και Mac θα βάζει «μπλόκο» στην αυτόματη καταγραφή των «ιχνών» των χρηστών του Facebook στο διαδίκτυο. Το πρόγραμμα πλοήγησης Safari της Apple θα ζητά από τους χρήστες να δίνουν ρητά τη συγκατάθεσή τους, προτού επιτρέψει στο Facebook να παρακολουθεί αθόρυβα τη δραστηριότητά τους στο διαδίκτυο.
Η πρωτοβουλία αυτή της Apple αναμένεται να οδηγήσει σε ένταση με το Facebook. Ήδη ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τιμ Κουκ έχει δηλώσει ότι θεωρεί τις πρακτικές του Facebook «παραβίαση της ιδιωτικότητας», κάτι που ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ έχει απαντήσει ότι είναι «ασόβαρα πράγματα».
Ο Φεβντερίγκι αντεπιτέθηκε στη συνάντηση των προγραμματιστών, λέγοντας ότι «αυτό θα το σταματήσουμε πλέον» και είπε ότι ήλθε η ώρα «να αποφασίσετε αν θα κρατήσετε προσωπικές τις πληροφορίες σας».
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι και άλλες εταιρείες θα ακολουθήσουν αυτή την πρωτοβουλία της Apple, πράγμα που μάλλον θα βάλει σε ανησυχία το Facebook και το Instagram, αλλά και τις διαφημιστικές εταιρείες που έχουν κάθε λόγο να θέλουν την αόρατη παρακολούθηση των διαδικτυακών κινήσεων των χρηστών για λόγους στοχευμένου online μάρκετινγκ.
Ο Φεντερίγκι διαβεβαίωσε ότι το iOS 12 -που θα κυκλοφορήσει αργότερα εντός του 2018 και θα μπορεί να «τρέξει» στις φορητές συσκευές που κατασκευάσθηκαν μετά το 2013- θα ανοίγει τις διάφορες εφαρμογές με μεγαλύτερη (έως διπλάσια) ταχύτητα σε σχέση με το τωρινό iOS 11.
Η Apple παρουσίασε επίσης το Screen Time Limit (Όριο Χρόνου Οθόνης), τη νέα προσθήκη στο iOS 12, που θα επιτρέπει στους χρήστες να προκαθορίζουν πόση ώρα μέσα στη μέρα θα αφιερώνουν στη χρήση κάθε εφαρμογής. Στη συνέχεια, θα εμφανίζεται μια προειδοποίηση που θα καλύπτει όλη την οθόνη, αν αυτό το όριο έχει ξεπερασθεί. Οι ενήλικοι θα μπορούν να παρατείνουν το όριο αυτό, αν το θέλουν, αλλά θα μπορούν επίσης να απαγορεύσουν στα παιδιά τους να κάνουν το ίδιο.
Στο πλαίσιο του καλύτερου γονικού ελέγχου, οι γονείς θα έχουν ακόμη τη δυνατότητα να μπλοκάρουν την πρόσβαση των παιδιών σε συγκεκριμένες εφαρμογές και σε συγκεκριμένες ώρες της μέρας (π.χ. στο Facebook την ώρα του διαβάσματος στο σπίτι). Κάτι ανάλογο είχε ανακοινώσει η Google, στη δική της συνδιάσκεψη προγραμματιστών τον Μάιο, ότι θα περιλαμβάνει η νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματός της Android P.
Επίσης το iOS 12 θα περιλαμβάνει memojis («ζωντανά» emojis που θα μοιάζουν με τον χρήστη της συσκευής, περίπου όπως τα AR emojis στο Samsung Galaxy S9), το Group Facetime (όπου έως 32 άνθρωποι θα μπορούν να συμμετέχουν στην ίδια ακουστική ή βιντεοκλήση, κάτι που θα εντείνει τον ανταγωνισμό με το Skype της Microsoft), νέες δυνατότητες φωνητικού ελέγχου της «έξυπνης» προσωπικής βοηθού Siri (που θα μπορεί πλέον να ελέγχει εφαρμογές τρίτων χωρίς οι χρήστες να χρειάζεται να τις ανοίγουν, όπως ήδη κάνει η Alexa της Amazon) κ.α.
Ακόμη, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς, παρουσιάσθηκε η νέα βελτιωμένη έκδοση WatchOS για το «έξυπνο» ρολόι της Apple και δόθηκε η υπόσχεση ότι θα κυκλοφορήσει η εφαρμογή Walkie-Talkie, που θα επιτρέπει σε δύο χρήστες να μιλάνε από τα ρολόγια τους μέσω 4G ή Wi-Fi.
Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ