Σε μέγγενη βρέθηκε, το 2015, ο τομέας των ηλεκτρονικών υπολογιστών, δείχνοντας εμφανή σημάδια κόπωσης, με τις πωλήσεις να φθίνουν έναντι του 2014 και τις εκτιμήσεις για το 2016 να κάνουν λόγο για περαιτέρω πτώση. Η παγκόσμια αγορά διολίσθησε το 2015 κάτω από τα 300 εκατ. συσκευές, φθάνοντας τα 289 εκατ. τεμάχια από 314 εκατ. το 2014.
Ποσοστιαία, το περασμένος έτος καταγράφηκε πτώση κατά 8%, την οποία δεν μπόρεσε να μετριάσει ούτε το παραδοσιακά καλό για τον κλάδο 4ο τρίμηνο του έτους. Και σε επίπεδο τριμήνου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Gartner, σημειώθηκε πτώση κατά 8,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, ενώ τεμαχιακά η παγκόσμια αγορά κινήθηκε στα 75,7 εκατ. συσκευές.
Οι αναλυτές της Gartner εκτιμούν ότι και το 2016, η παγκόσμια αγορά υπολογιστών θα κινηθεί πτωτικά σε ποσοστό της τάξης του 1% σε σχέση με το 2015, με μια δυναμική ήπιας ανάκαμψης να μην αποκλείεται, πάντως, αργά εντός του 2016. Όπως σημειώνουν οι ίδιοι, η παγκόσμια αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών βρίσκεται στο μέσον μια δομικής αλλαγής, η οποία θα έχει ως συνέπεια τη μείωση της εγκατεστημένης βάσης των PCs τα προσεχή έτη.
Προκαταρκτικές εκτιμήσεις για τις πωλήσεις κατασκευαστών PC, παγκοσμίως, 2015 (σε χιλ. τεμ.)
Πηγή: Gartner (Ιανουάριος 2016)
Πτώση στην ΕΜΕΑ
Στην περιοχή της ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική), η πτώση στις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών ήταν διπλάσια του παγκόσμιου μέσου όρου, με την αγορά να υποχωρεί κατά 16% το 4ο τρίμηνο. Στη ραγδαία αυτή υποχώρηση συνέβαλαν τόσο οι συναλλαγματικές ισοτιμίες σε σχέση με το δολάριο, όσο και συνθήκες πολιτικο-οικονομικής αστάθειας στην περιοχή. Ενδεικτικό είναι ότι και σε επίπεδο έτους, οι πωλήσεις PCs στην περιοχή της ΕΜΕΑ υποχώρησαν σε ποσοστό της τάξης του 14%.Κατά το 4ο τρίμηνο του 2015, η HP κατέκτησε την πρώτη θέση μεταξύ των πέντε ισχυρότερων κατασκευαστών, αν και είδε τις πωλήσεις της στην περιοχή να υποχωρούν κατά 13,6%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Lenovo, η οποία, επίσης, κατέγραψε μείωση πωλήσεων σε επίπεδο τεμαχίων. Η δε τρίτη στην κατάταξη Asus ήταν ο μόνος κατασκευαστής στην πρώτη πεντάδα, που εμφάνισε – έστω και εντελώς οριακή, της τάξης του 0,4% – ανάπτυξη.
Προκαταρκτικές εκτιμήσεις για τις πωλήσεις κατασκευαστών PC, περιοχή ΕΜΕΑ, 4ο τρίμηνο 2015 (σε χιλ. τεμ.)
Σημ. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν φορητούς και σταθερούς Η/Υ και x86 tablets με Windows 8, εξαιρώντας, όμως, Chromebooks και άλλα tablets. Όλα τα στοιχεία αφορούν εκτιμήσεις που βασίζονται σε προκαταρκτική μελέτη. Τα στατιστικά βασίζονται στις πωλήσεις μέσω καναλιών.Πηγή: Gartner (Ιανουάριος 2016)
Οι πρωταγωνιστές
Σε επίπεδο 4ου τριμήνου, τα ηνία της παγκόσμιας αγοράς, από πλευράς πωλήσεων, κράτησε η Lenovo, η οποία, αν και δέχθηκε μείωση πωλήσεων, αυτή ήταν κάτω του μέσου όρου της διεθνούς αγοράς. Το μερίδιο αγοράς της κινεζικής κατασκευάστριας εταιρείας ενισχύθηκε το 4ο τρίμηνο του 2015 στο 20,3%. Τη δεύτερη θέση της αγοράς κατέκτησε η HP, με τις πωλήσεις της εταιρείας να μειώνονται (σε τεμάχια) κατά 8,1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και το μερίδιο αγοράς της να παραμένει στο 18,8%, έναντι 18,7% ένα χρόνο νωρίτερα. Την τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης κατέλαβε η Dell με μερίδιο 13,5% και επίσης πτωτική πορεία πωλήσεων, με την Asus, την Apple και την Acer Group να μοιράζονται τις επόμενες θέσεις.Προκαταρκτικές εκτιμήσεις για τις πωλήσεις κατασκευαστών PC, παγκοσμίως, 4ο τρίμηνο 2015 (σε χιλ. τεμ.)
Σημ. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν σταθερούς Η/Υ, notebook και ultramobile premium. Όλα τα στοιχεία είναι βασίζονται σε προκαταρκτική μελέτη. Οι τελικές εκτιμήσεις υπόκεινται σε αλλαγές. Τα στατιστικά βασίζονται στις πωλήσεις μέσω καναλιών.
Πηγή: ΣΕΠΕ