Με αφορμή τη διοργάνωση του «Start Up Safary» στην Αθήνα, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων παρουσιάζει ένα ρεπορτάζ-αφιέρωμα στις ελληνικές start-up εταιρείες, οι οποίες, όπως τονίζει, «αναθερμαίνουν την ελληνική οικονομία που προσπαθεί να αναρρώσει».
Τo Start Up Safary είναι μια εκδήλωση που έρχεται από το Βερολίνο για πρώτη φορά στην Αθήνα το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Νοεμβρίου, 2014 ενώ το πρόγραμμα του εντάσσεται στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας. Για ένα διήμερο, σε μία μεγάλη γιορτή για την επιχειρηματικότητα, εταιρείες, θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητας και συνεργατικοί χώροι ανοίγουν τις πόρτες τους και διοργανώνουν δωρεάν σεμινάρια, εργαστήρια, διαλέξεις, συναντήσεις.
Το άρθρο ξεκινά με τη φράση του 35χρονου ιδρυτή της start-up «Verdical» Πέτρου Μπόσκου: «Αν πετύχω εδώ (σ.σ. στην Ελλάδα), τότε θα μπορέσω να επιτύχω παντού». Οπως τονίζει η απεσταλμένη του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «στην Ελλάδα η οποία τα τελευταία χρόνια μόνο γνωστή δεν έγινε για τα succes-story της στην οικονομία, ο Πέτρος Μπόσκος και άλλοι ιδρυτές start-up εταιρειών δίνουν μια νέα δυναμική στην επιχειρηματικότητα».
Παράλληλα, στο ρεπορτάζ επισημαίνεται: «Κάθε φορά, στην Ελλάδα, πανηγυρίζουμε για τη δυνατότητα μιας νέας ελληνικής επιχείρησης που να μπορεί να επανεκκινήσει την εθνική οικονομία, έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης μέσα στη χώρα που έχασε το ένα τέταρτο του πλούτου της. Ενας στους δύο νέους κάτω των 25 ετών είναι άνεργος».
«Το να δημιουργήσω αυτή την επιχείρηση ήταν ίσως η τελευταία μου ευκαιρία για να μείνω στην Ελλάδα και νομίζω ότι αυτό είναι το καλύτερο τεστ που θα μπορούσε να υπάρξει για μένα. Για αυτό λέω στον εαυτό μου: Αν τα καταφέρω εδώ, θα μπορέσω να τα καταφέρω παντού» αναφέρει ο Πέτρος Μπόσκος. Ο 35χρονος δεν είναι ο μοναδικός ιδρυτής της «Verdical», μαζί του συμπορεύτηκαν από την αρχή ο Πάνος Παπαγεωργίκου και Ευσταθία Κατσιμπάρδη. Η «Verdical» είναι μία από τις start-up εταιρείες, που φιλοξενείται στο πρόγραμμα EGG (Enter, Grow, Go) το οποίο παρέχει σε επιλεγμένους νέους επιχειρηματίες μια σειρά από υπηρεσίες και εργαλεία που υπόσχονται να μετατρέψουν την επιχειρηματική ιδέα σε πράξη. Η «Verdical» υπόσχεται την ανάπτυξη συστημάτων κάθετης φύτευσης σε τιμές κατά 90% φτηνότερες από τις σημερινές λύσεις της αγοράς. Το εγχείρημα επικεντρώνεται και εξελίσσει τα συστήματα κάθετης φύτευσης, με στόχο να μπορεί κανείς με εύκολο τρόπο να «πρασινίσει» όψεις οικονομικά.
Παράλληλα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων κάνει λόγο για έναν «πυρετό» ελληνικών start-up, καθώς από το 2009, οπότε και χτύπησε η κρίση την Ελλάδα, λειτουργούν μόνο στην Αθήνα τουλάχιστον οκτώ προγράμματα παρόμοια με το EGG. Μάλιστα, η δημοσιογράφος τα χαρακτηρίζει «θερμοκοιτίδες» της ελληνικής επιχειρηματικότητας.
«Γαλουχήθηκα μαθαίνοντας πως ο επιχειρηματίας δεν είναι ένα δείγμα καλού ανθρώπου και στο πανεπιστήμιο ο όρος “επιχειρείν” είναι άγνωστος» λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο 35χρονος Πέτρος Μπόσκος ο οποίος παραδέχθηκε ότι ανακάλυψε έναν καινούριο κόσμο μέσα από τα σεμινάρια του EGG γύρω από τη λογιστική, το μάρκετινγκ και την επικοινωνία.
«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ελληνική οικονομία από μόνη της δεν θα πάει πουθενά» διαβεβαιώνει από την πλευρά του ένας εκ των διαχειριστών του EGG, Γιώργος Βραχνής.
Το ρεπορτάζ επισημαίνει σε αυτό το σημείο ότι η Ελλάδα μοιάζει να ανακάμπτει κάπως, καθώς τα τελευταία δύο τρίμηνα έχει σημειωθεί ανάπτυξη, ενώ οι προβλέψεις για το 2015 κάνουν λόγο για μια ισχυρή ανάκαμψη, κυρίως στους παραδοσιακούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή της ναυτιλίας και του τουρισμού.
«Το να εφεύρεις ένα άλλο μοντέλο, το οποίο είναι εξωστρεφές, διότι η ελληνική αγορά είναι υπερβολικά μικρή, είναι κάτι που χρειάζεται χρόνο», εκτιμά ο κ. Βραχνής και επισημαίνει: «Τα εμπόδια είναι πάρα πολλά: πολύ θεωρητική πανεπιστημιακή εκπαίδευση, απουσία ενός νομικού πλαισίου για τις “business angels”» και άλλα που αποθαρρύνουν τους επενδυτές.
Η κρίση ωστόσο, προσθέτει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αρίστος Δοξιάδης ένας εκ των συνεργατών του Openfund, έχει προκαλέσει και την απομάκρυνση και στροφή των νέων από τα παραδοσιακά επιχειρηματικά σχήματα, όπως τον δημόσιο τομέα, ή την οικογενειακή επιχείρηση.
Σημειώνεται πως το Openfund έχει επενδύσει 70 εκατομμύρια ευρώ σε εταιρείες που ιδρύονται και λειτουργούν με έδρα την Ελλάδα, δημιουργούν προϊόντα με βάση το λογισμικό και τη διεθνή καινοτομία.
Με κρίση ή χωρίς κρίσης, «η ελληνική αγορά, έπειτα από ένα πρώτο κύμα δημιουργικότητας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών κατά τη δεκαετία του 2000, ήταν πλέον ώριμη να γνωρίσει και την αποτελεσματικότητα των start-up» λέει το Σπύρος Τραχανής, συνεταίρος στην Odyssey Venture Partner, εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών με έδρα την Αθήνα και το Silicon Valley και η οποία εστιάζει την επενδυτική της δραστηριότητα σε νέες επιχειρήσεις πληροφορικής-επικοινωνιών με διεθνείς προοπτικές.
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων δίνει τέλος, μερικά από τα επιτυχημένα παραδείγματα των start-up εταιρειών που χρηματοδοτήθηκαν από το Openfund με χαρακτηριστικότερο εκείνο του «Taxibeat», το application που δημιουργήθηκε το 2011 και πλέον έχει γιγαντωθεί και επεκταθεί και σε άλλες χώρες.
«Σκοπεύουμε να ανοίξουμε ένα γραφείο στο Λονδίνο» αποκαλύπτει ο 30χρονος Αντώνης Φιοράκης, ο οποίος γεννήθηκε στον Βόλο και από εκεί ίδρυσε τη βραβευμένη διαδικτυακή πλατφόρμα ενοικίασης σκαφών πέρασε άλλον έναν χρόνο θεαματικής ανάπτυξης, το Incrediblue. Πρόκειται για το αντίστοιχο site σκαφών με εκείνο του «AirBnB» για τα σπίτια. Οπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, από το 2012, οπότε και ξεκίνησε τη λειτουργία του, έχει προσλάβει 15 άτομα προσωπικό.
Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο