Μία startup «φύλακας- άγγελος» για τα νεογέννητα

Είναι, δυστυχώς, πολλά τα νεογέννητα που έρχονται αντιμέτωπα με το σκληρό πρόσωπο της ζωής από την πρώτη στιγμή της γέννησή τους. Είναι ενδεικτικό πως μόνο στην Ουγκάντα περισσότερα από 600.000 νεογνά κάθε χρόνο χρήζουν ιατρικής παρέμβασης λόγω επιπλοκών κατά τη γέννησή τους.



Καθώς σε πολλές περιοχές του πλανήτη η πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή νοσοκομειακή φροντίδα είναι ακόμη ανέφικτη, δύο γυναίκες, η Teresa Cauvel και η Sona Shah ίδρυσαν μία εταιρεία με στόχο να δώσουν λύση σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα. Με τον τρόπο αυτό, θα σωθούν οι ζωές εκατοντάδων χιλιάδων νεογνών που πεθαίνουν λόγω προβλημάτων που στις δυτικές κοινωνίες έχουν επιλυθεί χρόνια πριν.

Η startup εταιρεία των Teresa Cauvel και η Sona Shah ιδρύθηκε το 2015 και ονομάζεται «Neopenda». Πρόκειται για μία εταιρεία τεχνολογίας που έχει αναπτύξει φορητά μηχανήματα και όργανα, τα οποία μπορούν να παρακολουθούν τέσσερις ζωτικές ενδείξεις των νεογνών: τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή, τα ποσοστά οξυγόνου στο αίμα και τη θερμοκρασία.



Οι δύο γυναίκες γνωρίστηκαν όταν έκαναν το μεταπτυχιακό τους στη βιοϊατρική μηχανική, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Εξηγώντας πώς κατάφεραν να αναπτύξουν ένα σύγχρονο και σωτήριο τρόπο να ελεγχθούν οι ζωτικές ενδείξεις των νεογνών, σημειώνουν: «περάσαμε πολύ χρόνο σε μονάδες εντατικής θεραπείες νεογνών που φιλοξενούσαν πολλά περισσότερα νεογέννητα από όσα χωρούσαν. Ακούγαμε συνεχώς τους γιατρούς να λένε πως αν ήταν σε θέση να παρακολουθούν τις ζωτικές ενδείξεις των μωρών με κάποιον άλλον τρόπο, θα ήταν τεράστια η διαφορά για τη ζωή και τη θεραπεία των νεογέννητων ασθενών τους».


Μετά από βαθύτατη έρευνα και πάμπολλες δοκιμές, κατάφεραν να φτάσουν στο τελικό προϊόν. Κατάφεραν, επίσης, να συγκεντρώσουν πολύ γρήγορα χρήματα μέσω του crowdfunding, καθώς πολύς κόσμος έδειξε ενδιαφέρον για το εγχείρημά τους.

Τα μηχανήματα που παρέχει η Neopenda δίνουν και οικονομική «ανάσα» στα νοσοκομεία και τα κέντρα περίθαλψης που τα προτιμούν. Για παράδειγμα, μία τυπική ιατρική οθόνη στις ΗΠΑ κοστίζει 2.500 δολάρια. Στόχος των δύο επιστημόνων- επιχειρηματιών είναι να μειώσουν αυτό το κόστος στα 50 δολάρια.

Επί του παρόντος, η Neopenda προσφέρει τις υπηρεσίες της στην Ουγκάντα, όμως βρίσκεται σε αναμονή της κυβερνητικής έγκρισης για να μπορέσει να επεκταθεί σε όλη την Ανατολική Αφρική.


Exit mobile version