Οι νέες ιδέες δεν έχουν ηλικία, φύλο, καταγωγή. Αυτό τονίσθηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα το απόγευμα το BeyondCSRNet σε συνεργασία με το Impact Hub Athens στο κέντρο της Αθήνας, με θέμα την δημιουργικότητα στην ηλικία των άνω των 40.
Όπως επεσήμανε η πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα Ιριτ Μπεν , «στο Ισραήλ υπάρχουν 5.000 startuppers. Ωστόσο, δεν υπάρχουν μόνο επιτυχημένες νεοφυείς επιχειρήσεις. Μην φοβάστε την αποτυχία», είπε χαρακτηριστικά, «διότι από την αποτυχία μπορούν να προκύψουν πολύ καλές κι επιτυχημένες ιδέες», ενώ μίλησε για την συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ όσον αφορά την υποστήριξη και χρηματοδότηση σε project και σχέδια κοινωνικής επιχειρηματικότητας, που μπορεί να έχει κάποιος.
Από την πλευρά του ο πρέσβης της Ολλανδίας Κάσπαρ Βέλντκαμπ, έκανε λόγο για «νέους σε καρδιά και μυαλό και μετά τα 40. Δεν είναι λιγότερο δημιουργικοί». Ο Κάσπαρ Βέλντκαμπ τόνισε ότι, η Ελλάδα διαθέτει ανθρώπους ικανούς και με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, που μπορούν να προσφέρουν.
Ο Δημήτρης Καψάλης, εκπροσωπώντας το υπουργείο Επικρατείας, δήλωσε ότι «το υπουργείο λειτουργεί ως καταλύτης για τον συντονισμό και την συνεργασία των υπουργείων και των τμημάτων της κεντρικής κυβέρνησης. Αποτελεί ένα δυναμικό υπουργείο που σηκώνει προβλήματα και πρότζεκτ, που ξεπερνάνε τα όρια ενός υπουργείου. Με εξωστρέφεια και συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων μερών, ξεκινάνε πρότζεκτ που έχουν αρχή μέση και τέλος για μια καλύτερη κυβέρνηση στην πολύπλευρη πραγματικότητα του σήμερα».
Από την πλευρά του ο βουλευτής Κορινθίας της ΝΔ Χρίστος Δήμας επεσήμανε ότι «σήμερα κλήθηκα να μιλήσω ως ″startupper″ με αντικείμενο το ελληνικό κράτος. Στην πραγματικότητα θέλησα να μιλήσω ως re-startupper, διότι αυτό το οποίο χρειάζεται το κράτος είναι ένα γενικό restart. Πιο συγκεκριμένα, όταν κάποιος έχει μια πρωτοποριακή ιδέα, πρέπει να έχει την δυνατότητα να την υλοποιήσει αμέσως, αλλιώς θα επιδιώξει να την υλοποιήσει στο εξωτερικό. Συνεπώς, χρειαζόμαστε ένα πιο φιλικό κράτος που παράλληλα είναι πιο ευέλικτο κι αποτελεσματικό».
Η Άννα Δάντη από την αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, χαρτογράφησε τα προγράμματα νεοφυών επιχειρήσεων στην Ευρώπη “από τις οποίες έχουν προκύψει 11 εκατομμύρια εργαζόμενοι”, ενώ μίλησε και για τα προγράμματα που δίνουν την ευκαιρία σε πρόσφυγες να δημιουργήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις.
Για τις δυσκολίες αλλά και τον ενθουσιασμό που έχει ένα δημιουργικό μυαλό άνω των 40, έκανε λόγο ο Σωκράτης Πλούσσας, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων, ενώ η αντιπρόεδρος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) Γιώτα Παπαρίδου, αναφέρθηκε στα εκπαιδευτικά προγράμματα για ανέργους από τα 24 μέχρι τα 60. «Υποστηρίζουμε τους άνω των 40 γιατί δεν έχουν τα περιθώρια να κάνουν λάθη».
Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή αναφέρθηκε στα εργαλεία χρηματοδότησης που δίνει η Κομισιόν όχι μόνο “για να αρχίσεις μια επιχείρηση, αλλά και να την μεγαλώσεις”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ