Αγροτική επιχειρηματικότητα και διαχείριση της κλιματικής κρίσης αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η πολιτική του ΥΠΑΑΤ (υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), τόνισε ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος ταυτοχρόνως ανακοίνωσε ότι οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ θα καταβάλλονται στο 100%.
Παράλληλα ο κ. Αυγενάκης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, μετά από 25 χρόνια και τόνισε ότι εισάγονται δύο καινοτομίες με σκοπό να καλύψει περισσότερους κινδύνους και να διευρύνει τον αριθμό των ασφαλισμένων και να ενισχύσει την αξιοπιστία του και την ταχύτητα καταβολής των αποζημιώσεων.
Όπως ενημέρωσε το σώμα, ο αρμόδιος υπουργός, ο νέος κανονισμός θα κινείται σε τρία επίπεδα, (το πρώτο θα είναι υποχρεωτικό και τα άλλα δύο προαιρετικά) και όσον αφορά τις καινοτομίες που θα επιφέρει τόνισε ότι:
– Ήδη απελευθερώνεται το 20% των εσόδων του ΕΛΓΑ που κατευθυνόταν για την κάλυψη διοικητικών και μισθολογικών αναγκών του οργανισμού, τα οποία πλέον καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έτσι, οι εισφορές των αγροτών κατευθύνονται στο 100% πίσω σε αυτούς, για την κάλυψη των αναγκών τους.
– Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κεντρική Μονάδα Κρατικών Ενισχύσεων (ΚΕΜΚΕ) διαμορφώσαμε το ειδικό καθεστώς για αποζημίωση πληγέντων άνω του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ. Έτσι, απαλλασσόμαστε από τον περιορισμό της καταβολής αποζημιώσεων μέχρι το ύψος των εσόδων του οργανισμού από τις εισφορές των παραγωγών.
«Σε συνέχεια αυτού, με το νομοσχέδιο που φέρνουμε στη διαβούλευση, ενισχύουμε τη δυνατότητα του ΕΛΓΑ για παροχή αποζημιώσεων σχετιζόμενων με δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως υψηλές θερμοκρασίες, παρατεταμένος καύσωνας και ακραίες βροχοπτώσεις, με την θέσπιση ετήσιας επιχορήγησης του οργανισμού από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών» είπε ο κ. Αυγενάκης.
Επίσης προανήγγειλε την λειτουργία του αγροτικού 112, το οποίο θα ενημερώνει τους παραγωγούς για έντονα καιρικά φαινόμενα. Με το αγροτικό 112 θα ειδοποιούνται οι ενδιαφερόμενοι για καιρικά φαινόμενα που θα πλήξουν τις εκμεταλλεύσεις τους, όπως ακραίες βροχοπτώσεις, χαλάζι, παγετός, ενώ παράλληλα θα τους προτείνονται καλλιεργητικές πρακτικές που μπορούν να ακολουθήσουν, ώστε να αποφύγουν τις ενδεχόμενες ζημιές».